New album: Gambles – Trust

De nieuwe … Een zeer gewaardeerd label, maar tegelijkertijd een zware last om te dragen. De schouders van de New Yorkse singer-songwriter Matthew Daniel Siskin, alias Gambles, zijn opgezadeld met misschien wel de zwaarste last van allemaal: met enige regelmaat wordt de Amerikaan vergeleken met de legendarische Bob Dylan. De eind vorig jaar uitgebrachte debuutplaat Trust toont dat zijn schouders sterk genoeg zijn voor die vergelijking, en misschien wel voor de wereld.

Puur
Hoewel alle eer voor het hierboven genoemde Trust aan Gambles zelf toekomt, kunnen we niet ontkennen dat de vergelijking met onder meer Bob Dylan en Leonard Cohen enigszins terecht is. Als één van de weinige hedendaagse artiesten leunt Gambles’ instrumentatie volledig op de akoestische gitaar. Tussen overgeproduceerde en marktgerichte muzikale concepten weet Gambles op zeer knappe wijze de spanning hoog te houden. Een puur akoestische plaat afleveren die zó interessant is, getuigt van grote muzikale kwaliteit. Toegegeven, Trust is zo minimaal dat het een plaat is waar de luisteraar goed voor moet gaan zitten. Daarna kan de luisteraar echter ontspannen achterover leunen: Gambles doet de rest. Door middel van enkel zijn stem en gitaar bereikt hij een vrijwel ongeëvenaard intensiviteitsniveau.

Simpliciteit
Op de meeste nummers is het juist de simpliciteit die voor de spanning zorgt. Gambles valt veelal terug op hetzelfde rijm- en akkoordenschema, maar weet te voorkomen dat dit de luisteraar hindert. De echo die op veel tracks aanwezig is geeft de rauwheid een extra randje en bezorgt de gehele plaat een ongelofelijk authentiek karakter. Dat rauwe randje rond de stem en het spel van Gambles is echter geen moment ten koste van het ingetogen gevoel. Trust is geen plaat voor de muzikale ontdekkingsreiziger, maar voor de muzikale archeoloog. Een tijdmachine die van noten en akkoorden aan elkaar gebouwd is.

Voortkabbelende rivier
De enige moderne vergelijking die Gambles met deze debuutplaat oproept is die met tienersensatie Jake Bugg. De rauwheid en het op gitaar leunende oeuvre komt overeen, maar de stijl van de twee jongemannen verschilt wel degelijk. Trust is een voortkabbelende rivier die zowel watervallen als vredige stromen bevat. Gambles kruipt in zichzelf, maar toont tegelijkertijd op de barricades te kunnen klimmen als protestzanger. Een plaat waar je als luisteraar van moet houden, maar eentje die, als je er van houdt, zal uitgroeien tot een stamgast in je CD-speler.

TrustGambles’ eerste werk, is als de eerste sneeuwvlokken op een onbereikbare bergtop: puur, zonder poespas. En juist die fragiliteit maakt van het album een bijna bovennatuurlijke luisterervaring. Gambles is geen gok, maar een zekerheid.

Advertenties

Een gedachte over “New album: Gambles – Trust

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s