New album: Milky Chance – Sadnecessary

Duitsland staat al een tijd bekend om zijn door elektronica beïnvloedde muziek. Aan het begin van het nieuwe jaar maakte de Europese muziekwereld kennis met de nieuwe lichting vertegenwoordigers. Naast de inmiddels populaire DJ Zedd, brak het duo Milky Chance door met Stolen Dance dat in veel landen tot een enorme hit uitgroeide. Het eind vorig jaar uitgekomen debuutalbum Sadnecessary is een frisse combinatie van bekende stijlen.

Onbeschrijfelijk contrast
Enkele jaren terug ontstond Milky Chance als samenwerking tussen jazzmuzikant en basgitarist Clemens Rehbein en DJ Phillip Dausch. Rehbein zorgde voor de veelal bijzondere melodieën, die praktisch onbeschrijfelijk zijn. Zelfs het systematische Wikipedia weet geen raad met het Duitse duo. Hun beschrijving luidt: “alternative pop folk rock duo with reggae and electronic music influences”. Die elektronische invloed is afkomstig van de eerder genoemde Dausch, die een diepe, maar opgewekte en dansbare beat onder de gitaarlijnen van Rehbein schuift. De dynamische en energieke muziek in combinatie met de vlakke vocalen van Rehbein zorgen voor een interessant klinkend contrast.

Nonchalant
Toch klinkt Sadnecessary al snel loom. De nummers zijn nonchalant bij de eerste luisterbeurt, maar de tweede track heeft al zoveel weg van de eerste dat de hoop op een gevarieerd album als sneeuw voor de Duitse zon lijkt te verdwijnen. Gelukkig is daar dan het minimalistische Becomingéén van de hoogtepunten op het album. De baslijn van Rehbein en de beat van Dausch komen samen tot een diep door dreunend geheel. Sowieso blijken de wat donkerdere tracks een sterk punt van Milky Chance. Ook Running dat leunt op een zich herhalende beat en een haast house-achtig refrein, dat op fraaie wijze wordt ingevuld met hoge gitaartonen, is namelijk een ijzersterke song.

Ontspanning
Met ieder nummer wordt de plaat daarna beter. Het alternatieve Feathery, waarop vooral de achtergrondzang bijdraagt aan het psychedelische karakter, positioneert Milky Chance in een rijtje artiesten als London Grammar en The xx. De tracks zijn in de meeste gevallen net wat te lang om de interesse van de luisteraar vast te houden, vooral omdat hetzelfde tempo gedurende de liedjes continu aangehouden wordt. Uitzondering is het anderhalve minuut durende Indigo, waarvan de geringe lengte dan weer te betreuren valt. Met de naamgever van de plaat, Sadnecessary, en de eerdergenoemde hit Stolen Dance neemt Milky Chance de luisteraar dan mee op een bijzondere, tropische reis, waarbij de invloeden vanuit reggae hoorbaar zijn. Ontspanning lijkt het toverwoord te zijn.

Milky Chance is een band die onmogelijk in een hokje te persen is. Sadnecessary is een plaat die ontzettend fijn weg luistert en die interessant is vanwege de combinatie van stijlen. Een band die met zijn debuutalbum een hit-garantie voor de toekomst binnensleept.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s