New album: Cities Aviv – Come To Life

Met een industrieel, haast gekmakend geruis grijpt Cities Aviv in de eerste minuut van zijn officiële debuutplaat Come To Life moeiteloos de aandacht van de luisteraar. Om die vervolgens geen moment meer los te laten. Een plaat die ontegenzeggelijk nu al tot de bijzonderste van het jaar behoort. Dit album is een obscuur lichtpuntje.

Hyperactieve chaos
Een bijzondere plaat dus, zo veel is meteen duidelijk. Dat dat ook het enige is wat eigenlijk duidelijk is aan deze plaat, is veelzeggend. Come To Life is een kennismaking met Cities Aviv, pseudoniem van de hiervoor onbekende artiest Wilbert Gavin. Gavin stippelt door middel van een waslijst aan stijlen te combineren een route uit naar een diep begraven schat. Come To Life is een zoektocht naar betekenis, terwijl niet eens duidelijk is of die betekenis aanwezig is. De hyperactieve chaos die Cities Aviv vanuit zijn geest naar zijn muziek laat overvloeien wordt slechts enigszins gekanaliseerd door de strakke en geordende beats die de talloze razendsnelle elektronische lijntjes ondersteunen. Een toegankelijke plaat levert dat absoluut niet op.

Less is more
Af en toe, zoals op de eerder uitgebrachte single Url Irl, klinkt Come To Life namelijk alsof er drie nummers door elkaar heen worden gedraaid. Toch trekken de aardige melodielijnen die door de drukte heen klinken de aandacht. Ook de vocals van Cities Aviv, die vooral beïnvloed blijken door Amerikaanse rap, zijn absoluut niet onaardig. De boodschap in Gavin’s interessante tracks is op innovatieve wijze verwerkt. Zo levert het eerdergenoemde Url Irl (een contrast tussen url (weblink) en irl (afkorting van ‘in real life’) kritiek op de digitalisering van de wereld. ‘Less is more’ lijkt de opdracht die de muzikant voor zijn tweede album moet meekrijgen. Hoeveel kritiekpunten er ook te bedenken zijn, Come To Life blijft een plezierige plaat. Een ongeëvenaarde luisteruitdaging.

Opgeruimd staat netjes
Vooral de nummers waarop gas wordt teruggenomen, zoals Dissolve, blijken house-composities van hoog niveau. Come To Life wordt daarna sterker en sterker. Ook Perpetuate The Real, dat haast de illusie van draaiing geeft, bekoort namelijk. Realms, dat eerst een heerlijke vibe oproept en daarna plots wordt afgekapt, is daarna de definitieve overtuiging van Cities Aviv’s talent. Van een onherkenbare en haast vervelende mengelmoes van stijlen verandert Come To Life in een stijlvolle, alternatieve combinatie van house en hip-hop, zoals Know How You Are laat horen. ‘Het moet eerst een zooi worden, voor ik kan opruimen’, lijkt Cities Aviv te hebben gedacht. Echter, opgeruimd staat netjes, want ook, of juist, de muzikale patronen die wat herkenbaarder zijn, vervelen geen moment.

Come To Life is een muzikale jungle waarin Cities Aviv de lianen feilloos weet te vinden. Het aanreiken van die lianen aan zijn luisteraar is verbeterbaar, maar vooral de tweede helft van Come To Life getuigt van potentie. Apart aanstekelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s