New album: Maydien – Three-peat EP

artworks-000067929618-cww2vq-t500x500
Hip-hop en Amerika: twee woorden die als synoniemen in het woordenboek zouden kunnen staan. Maydien, een Amsterdamse rapper die al sinds 2012 met singles aan de weg timmerde, heeft met zijn debuutplaat Three-peat, een combinatie van drie eerder uitgebrachte EP’s, echter officieel een Nederlands hoofdstuk aan dat lemma toegevoegd. Op internationaal gebied niets nieuws onder de zon, maar binnen het Nederlandse hip-hop-wereldje een fris geluid.

Eigen sound
Vanaf Intro (Do I Have Ur Attention?) trakteert Maydien zijn luisteraar op negen tracks die het midden houden tussen dromerig en energiek. Juist die combinatie zorgt voor een vrij toegankelijke plaat. Hoewel vrijwel elk nummer het label ‘explicit’ draagt, ligt de focus bij Three-Peat niet direct op agressiviteit, maar op de muzikale kwaliteit. Met rond kolkende baslijnen legt de artiest op bijvoorbeeld No Sorry een sterke basis voor zijn vlakke, maar daardoor doordringende vocals. Maydien’s Facebook-pagina verraadt direct invloeden van bijvoorbeeld levende legende Jay Z en hitmachine Pharell Williams, maar de Nederlander zelf klinkt geen moment als een na-aper. Sterker nog, Three-Peat is een plaat die een geweldige eigen sound laat horen.

Muzikale hoogtepunten
Met een combinatie van soul, R&B en traditionele hip-hop spreekt de Amsterdammer op alternatieve wijze een breed publiek aan. Optredens op zomerfestivals als het gestaag groeiende Best Kept Secret en Where The Wild Things Are lijken pas het begin. Eerder verzorgde Maydien al de afterparty van Amerikaanse hip-hop-grootheden als Frank Ocean en de eerdergenoemde Jay Z. Daarnaast was hij één van de Nederlandse verrassingen op het Eurosonic Noorderslag showcase-festival. Geheel terecht, want Three-Peat hangt van muzikale hoogtepunten aan elkaar. Een daarvan is het donkere en vooral dynamische Path n Paths, dat de luisteraar vanaf de eerste seconde met bijzondere soundeffecten bij de strot grijpt en niet meer loslaat.

Nederlandse schat
De Jeugd van Tegenwoordig en The Opposites hebben hip-hop het afgelopen jaar groot gemaakt in Nederland. Maydien lijkt direct een plaats in dat rijtje te claimen. Tracks als Someone Else Someday zijn ingetogen en energiek op hetzelfde moment. De instrumentatie blijkt één van de punten die Maydien onderscheidt. Zelfs verwijzingen naar grootheden als Van Gogh en Mandela op Never To Late voelen gerechtvaardigd. W.C.a.M.L. is een track die perfect past binnen de hedendaagse alternatieve hip-hop. Amerikaanse invloeden van heren als Kendrick Lamar zijn hoorbaar, maar nooit op storende wijze. Three-Peat is een bevestiging van Maydien’s talent en geeft geen reden waarom deze Amsterdammer zich op termijn niet zou kunnen meten met de wereldtop. Een gouden munt die bijna onopgemerkt uit de Nederlandse schatkamer wegrolt.

Maydien maakt trendy, maar tegenlijkertijd tijdloze hip-hop. Een album dat bestaat uit losse stukken, maar dat toch als een puzzel in elkaar valt. Nederland is, nu al, veel te klein voor Maydien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s