New album: Boy & Bear – Harlequin Dream

Zo’n vijf jaar geleden ontketende het Britse Mumford & Sons met debuutalbum Sigh No More een wereldwijde folkrevival. Van een eenmalige opleving is inmiddels geen sprake meer, de hernieuwde populariteit van folk houdt aan. Het Australische alternatieve folk-collectief Boy & Bear liftte met de Britten mee. In 2011 debuteerde de band rond Dave Hosking met Moonfire. Nu brengen de Aussies Harlequin Dream, een waardige opvolger.

Muzikale menukaart
De menukaart van Boy & Bear bestaat uit de bijvoeglijk naamwoorden zomers, melodieus, ontspannen en melancholisch. Waarbij die laatste overduidelijk het hoofdgerecht vormt. Perfect gebalanceerde samenzang, diepe percussie en gitaarlijntjes van alle soorten en maten zijn de ingrediënten. Het geserveerde vlees in de kuip is mals, maar met een randje dat precies rauw genoeg is. Voorafgaand aan de release van Harlequin Dream zelf bracht de band al de singles Southern Sun en Three Headed Woman uit. Zelfs de meest ontspannen en zelfs lome melodietjes bleken in de handen van Boy & Bear dynamisch en aanstekelijk. De benadering die de Australiërs nemen tot traditionele folk is precies alternatief genoeg om een frisse sound neer te zetten.

Sfeervol 
Harlequin Dream is een uitermate sfeervol album. De zomerse nonchalance vermengd met wat duistere melancholie levert een combinatie op die interessant is om naar te luisteren. Elke melodielijn, zoals die in het intro van Old Town Blues, lijkt exact op zijn plaats te vallen. Boy & Bear is als een mix tussen de country-rock van Kings of Leon en de zachtmoedige folk van Bon Iver. Nummers als het opgewekte en energieke End of the Line hebben een hitpotentie die zeldzaam is voor folk-tracks. Harlequin Dream vindt de balans tussen het traditionele, dat door Mumford & Sons werd gepropageerd, en het alternatieve. De instrumentatie op de wat dromerige nummers als Back Down The Black is ijzersterk.

Explosie van emoties
Boy & Bear toont aan te grossieren in nummers die ingetogen beginnen en die later uitgroeien tot een explosie van emoties. De Australiërs durven aan te zetten, maar overschreeuwen zichzelf geen moment. Zowel de langere nummers, zoals het eerder genoemde Back Down The Black (ruim 6 minuten) als de korte nummers, bijvoorbeeld het ritmische popliedje Real Estatezijn interessant. Af en toe doet Harlequin Dream nostalgisch aan, maar ouderwets wordt de plaat nooit. De sterke vocale invulling die frontman Dave Hosking daarbij aan de plaat geeft, is een essentieel aspect van het album.

Boy & Bear heeft de test van het tweede album doorstaan en toont aan dat Moonfire geen toevalstreffer was. Traditioneel, maar tegelijkertijd verfrissend. Harlequin Dream bestaat uit folkhits met een alternatieve benadering. De droom van Boy & Bear is definitief begonnen en de Australiërs zijn van plan nog lang niet wakker te worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s