Interview: Adam & The Relevants

Interview banner
Adam ATR

De leukste britpop-band van het moment komt uit Nederland! Vanuit de hoofdstad verspreidt Adam & The Relevants steeds luider een positieve boodschap. “Nederland wordt wereldkampioen”, stelde frontman Adam Quann bijvoorbeeld, toen Off Tune hem sprak over Nederland, Duitsland, Engeland, de VS, Spanje, Argentinië, Oekraïne én de Muppet Show.


Er zijn op dit moment heel veel jonge Nederlandse bandjes die het land veroveren. Wat maakt Adam & The Relevants uniek?
“Wat ons uniek maakt is dat we Nederlands zijn, maar dat niet lijken. We klinken denk ik minder Nederlands dan andere bandjes uit Nederland, die ik vrij goed ken. Ik ga geen namen noemen, maar veel Nederlandse artiesten hebben een typisch accent, waar ik me snel aan erger. Mijn Ierse roots (Quann is half-Iers, half-Nederlands, red.) helpen me daar natuurlijk in. Daarnaast proberen we een heel eigen mengelmoes te maken van Amerikaanse garagerock die het al een tijdje goed doet, 90’s britpop en andere muziek uit de 90’s.”

In de nieuwe single Places zingen jullie “I’m going to go places”. Wat kunnen we in de nabije toekomst van deze ambitieuze band verwachten?
“We zijn op dit moment heel hard aan het schrijven aan ons album, dat moet er wel echt aankomen. Ik zou het liefst willen dat de plaat morgen uitkomt, maar er zijn een hoop dingen die ik niet in de hand heb. Geld bijvoorbeeld, haha. Ik denk ook dat we gewoon ruim de tijd moeten nemen voor het album. Ik heb liever dat er twaalf knallers op staan dan zes knallers en zes ‘mwah’. Na de release volgt uiteraard een grotere tour, enzovoorts.”

Wat zijn je verdere dromen met deze band?
“Een hoop van de dromen die ik had toen we met Adam & The Relevants begonnen zijn eigenlijk al uitgekomen. De eerste droom kwam uit op het moment dat er iemand contact met me opnam om te vragen om bladmuziek van één van onze nummers, omdat hij het wilde coveren. Dat was altijd één van mijn grootste dromen geweest, om door iemand anders gecoverd te worden. Ook de grote zaal van Paradiso vond ik erg vet om te doen. We hebben dat inmiddels twee keer gedaan, als voorprogramma van een andere act en het is absoluut een droom om die zaal nog een keer zelf te doen, zodat alle mensen speciaal voor ons komen.

Daarnaast hoop ik echt enorm op een doorbraak in het buitenland. Ik ben kort geleden in de VS geweest en daar is alles zo veel groter. Vergeleken met de tours die de bands daar maken is Nederland een soort Muppet Show. Hier ga je ook wel op tour, maar de afstanden zijn veel kleiner. Als je de afstanden van een tour in de VS hiernaartoe verplaatst, zit je bij wijze van spreken in Oekraïne.”

Zou je ook liever carrière maken in het buitenland dan in Nederland?
“Sowieso. In Nederland is niets te doen in het bandcircuit. Er zijn geen vette evenementen voor beginnende bands, behalve de Popronde dan misschien. Als je over de grens kijkt, zijn dat soort dingen ook veel groter. Duitsland is immens, Engeland heeft een geweldige muzikale achtergrond. Nederland is te klein qua oppervlakte en te klein qua cultuur. Het is lastig om hier iets van de grond te krijgen, terwijl je in Amerika, waar veel vette bandjes vandaan komen, ook alleen maar christian rock bands en Lorde op de radio hoort.”

Speelt het dan binnen Nederland nog een rol dat je gevestigd bent in de hoofdstad?
“Ik ervaar het niet alsof we hier meer concurrentie hebben ofzo, het is juist een voordeel dat Amsterdam & Utrecht (waar een ander deel van de band vandaan komt, red.) zo centraal liggen. Het is wel zo dat bands uit andere regio’s, zoals Groningen een sterkere band met elkaar hebben. ‘Oh, jij komt ook uit Groningen?’ Handjeschudden. ‘We zouden echt een keer samen een show moeten doen.’. Traumahelikopter en WOLVON uit Groningen bijvoorbeeld. Maar verder is het netwerk in de grotere steden ideaal om in samen te werken.”

Welk nummer is het belangrijkste nummer, of het leukste nummer om live uit te voeren?
“Ik vind Live Forever denk ik het leukst om live te doen. Puur omdat dat een herkenningspunt is voor het publiek en de band. Je voelt dat er dan iets gebeurd. Verder vind ik het altijd ontzettend tof om de allernieuwste nummers te spelen. De tracks die we net geschreven hebben.”

Is er een inspiratiebron waardoor die nieuwe nummers zo leuk zijn?
“Ik heb wel een paar muzikale inspiratiebronnen op dit moment. Ik luister veel naar The Orwells, ik vind die tweede plaat (Disgraceland, red.) echt steengoed. Verder luister ik eigenlijk weer veel naar Oasis, haha. En naar Together Pangaea. Ik hou wel van de combinatie van de wat rauwe Amerikaanse garagepop, met een popstructuur. Gewoon coupletje, refreintje, dat vind ik leuk.”

Hoe zou je willen dat Adam & The Relevants later wordt herinnerd?
“Ik zou niet per se willen dat we een groot verschil hebben gemaakt in de muziekwereld eigenlijk. Ik zou het wel tof vinden als mensen ons herinneren om onze liedjes. Dat we gewoon een hoop fantastische liedjes gemaakt hebben.”

Als je op dit moment festivalprogrammeur zou zijn. Welke 3 bands zou je dan in ieder geval op je line-up zetten?
“Pfoe.. Dan kom ik toch snel uit bij leuke, opwindende bands, die je graag zou willen zien als je naar een festival gaat. The Orwells, FIDLAR, Together Pangea, The Black Lips van een paar jaar geleden. Gewoon chaos en feest. Ik hou wel van die feestbands. Maar dan niet van die bands die zichzelf als feestband propageren. Net als Flogging Molly enzo. Verschrikkelijk.”

Tot slot: wat zijn de kansen van het Nederlands Elftal op het WK voetbal 2014?
“Haha, ik doe eigenlijk sowieso nooit mee aan een poule, omdat ik dat soort dingen gewoon onmogelijk kan voorspellen, maar natuurlijk worden we gewoon wereldkampioen. Daar moet ik in geloven en dan gebeurt het. Ik doe altijd mee met de WK-koorts, anders heb ik in die periode gewoon geen leven en zit ik constant in de stress. Het WK brengt wel iets in me naar boven, dus ik kijk wel. Tijdens het WK ben ik fan, omdat we dan met z’n allen gewoon voor Nederland kunnen zijn, maar ik ben verder geen supporter ofzo. Eigenlijk vind ik PSV en Ajax kut, net als de hele Eredivisie. Ik denk dat we dit WK goede kansen hebben, met Lowietje. Verder zijn Spanje, Argentinië en Duitsland natuurlijk goed, maar ik geloof erin dat we kampioen worden.”

Connect with Adam & The Relevants
Official website
Facebook 

Twitter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s