Interview: School Is Cool

Interview banner
School Is Cool

Één van de tofste Vlaamse bands van het moment, School is Cool, stond vorige week zondag, 21 juni, in Hilvarenbeek op Best Kept Secret. Off Tune praat tijdens het festival met de frontman, Johannes Genard, over hun nieuwe plaat Nature Fear en de toekomstplannen van de vijfkoppige band.


Hoe vond je BKS? Was het publiek beter of minder dan je gewend bent?
“Best Kept Secret was erg tof. Wel is het zo dat in het publiek veel Belgen stonden die onder andere voor ons waren gekomen, dus over het algemene publiek in Nederland valt lastig wat te zeggen als je naar BKS kijkt. Uiteraard was het publiek vandaag geweldig. Een typische eigenschap van het Nederlandse publiek is dat het minder vergevend is. Nederlanders kunnen reuze enthousiast zijn, maar dan moet het optreden en de muziek wel goed zijn.”

Vinden jullie school daadwerkelijk cool, hoe zit dat met jullie bandnaam?
“Het ding is, er zit een grote lading ironie aan de naam. We wilden de naam juist een beetje ‘awkward’ laten klinken, veel mensen snappen de ironie hier niet aan. En verder is school natuurlijk hartstikke cool, als ik een lijst zou moeten maken van dingen die niet níet cool waren zou school ver bovenaan staan.”

Een jaar na de oprichting van School is Cool wonnen jullie al Humo’s Rock Rally. Hoe kan het dat een band die relatief jong is zo’n grote prijs wint?
“Het belangrijkste was dat we allen al ervaren muzikanten waren en zijn. Ikzelf zat daarvoor al zeven jaar in de muziek, het is niet zo dat we even een gitaartje hebben opgepakt en hebben gezegd van, ‘laten we eens een band vormen’. Verder heb ik een ware renaissance gehad wat betreft het schrijven van nummers, als het ware een evolutie in het schrijven van songs. En natuurlijk is muziek maken aanstekelijk leuk, wat ook belangrijk is.”

Welke obstakels kwamen jullie in het begin als band tegen?
“Artistiekheid.  Het is niet moeilijk een basis te vormen voor een song, maar het hele nummer uitwerken en toch de smaakvolheid behouden kan erg lastig zijn. Ook moet je erg veel ervaring hebben om een goede live set op te bouwen, dat is iets wat we in ons eerste jaar erg aan hebben gewerkt.”

Hebben jullie de tweede plaat, Nature Fear, op een andere manier gemaakt, ten opzichte van Entropology, jullie eerste plaat?
“Ja, we hebben het totaal op een andere manier aangepakt. Ten eerste hebben we geen producer meer gebruikt maar alles zelf gemaakt, waardoor we veel meer overzicht hadden over de nummers. Hierdoor kregen we als het ware meer controle over de songs.

Dat is een hele goede keuze geweest, maar tegelijk ook eentje die veel uitdaging met zich heeft meegebracht. De stijl hebben we niet veranderd, die is hetzelfde gebleven, ondanks dat we steeds nieuwe artiesten en muziek tegenkwamen in de afgelopen drie jaar.

Wel is het zo dat we bij de eerste plaat bang waren om duistere atmosferen en elementen in de songs te brengen, maar met de tijd mee zijn we zekerder geworden en hebben we deze elementen er ook meer ingestopt. Uiteindelijk kan ik zeker zeggen dat we verbeterd zijn door de jaren heen.”

Het beste School is Cool nummer is?
“Er zijn dagen dat ik het allemaal zooi vind, er zijn dagen dat ik het allemaal geweldig vind. Op dit moment is mijn favoriete nummer Black Dog Panting, het eerste nummer op de plaat Nature Fear, maar dat kan morgen bij wijze van spreken al weer een andere song zijn. Elke keer als we dit nummer spelen ontstaat er een speciale sfeer in de zaal. Het is ook een in het oog springend nummer van de plaat en we hebben er veel goede reacties over ontvangen.”

Welke artiesten zijn door de tijd heen jullie inspiratiebronnen geweest?
“Voor Nature Fear was dat zeker Kate Bush; ook al verschilt de stijl, het is nog steeds prachtige muziek. Voor mij is Hounds of Love het beste album aller tijden. Op de tweede plaats Fever Ray, het solo-project van de zangers van The Knife. Ik heb zelfs nog een tijdje naar Peter Gabriel geluisterd, wat me ook geïnspireerd heeft tot de muziekstijl die we nu maken. En als laatst zeker niet te vergeten, klassieke muziek is voor mij ook altijd al een inspiratiebron geweest. Sterker nog, ik denk dat 99% van mijn iTunes collectie uit klassieke muziek bestaat. Er is voor mij een grote variatie in artiesten die mij beïnvloed hebben en me nog steeds beïnvloeden.”

Klassieke muziek wordt over het algemeen niet heel veel geluisterd door de massa. Vind je dat klassieke muziek onderschat wordt?
“Ik denk dat het onderschat is dat klassieke muziek weinig geluisterd wordt. Over het algemeen is klassieke muziek een goede inspiratiebron, ook voor artiesten van een compleet ander genre. Maar in het algemeen wordt klassieke muziek zowel onder- als bovenschat. Door sommige mensen wordt klassieke muziek een soort superioriteit toegewezen, als hoge kunst,  of als iemand zijn hele leven heeft gestoken in één stuk. Maar tegelijkertijd wordt het inderdaad ook onderschat, het wordt bevooroordeeld als saai of waardeloos, wat natuurlijk helemaal niet zo is.”

Proberen jullie de luisteraars ook een boodschap mee te geven met de teksten die jullie schrijven, of gaat het meer om het muzikale?
“Absoluut is het zo dat de teksten belangrijk zijn voor ons, maar het is zeker niet zo dat we een boodschap willen meegeven. Wij schrijven de teksten met hetzelfde doel als de muziek zelf, om een bepaald gevoel bij de luisteraar op te wekken, wat per nummer varieert natuurlijk.”

Wat zijn jullie plannen voor na deze tour? Gaan jullie verder met nummer schrijven of nemen jullie een pauze?
“Voorlopig maken we deze tour af, met onder andere de haltes Engeland, Frankrijk, Zwitserland en Tsjechië, met als doel om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met onze muziek. Voor ons zijn er eigenlijk twee periodes: een studioperiode en een  live-periode, die elk hun eigen bijdrage leveren aan onze muziek. Na deze live-periode willen we snel weer aan de slag om nieuwe nummers te schrijven. De volgende studioperiode mag wel wat korter duren, want  we hebben al met all twee-en-een-half jaar gezeten aan Nature Fear, wat eigenlijk wel te lang was.”

Vinden jullie dat jullie als band al de dromen van een artiest hebben waargemaakt, of staat er nog meer in de agenda?
“Als hoofddoel hebben wij staan om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te raken. Om dit te bereiken hebben we tijdens de live optredens de sfeer van de nummers nodig, we hebben dit in België al een aantal keer gehad, maar ook binnenkort, in Tsjechië, staat een hele mooie zaal voor ons te wachten waar wij dit goed kunnen volbrengen.”

Hoe moet School is Cool herinnerd worden?
“Ik denk dat iedere artiest herinnerd wil worden als iemand zijn of haar favoriete band. Maar als typisch kenmerk voor ons willen wij bekend staan als de band met een hoge intensiteit van de live shows, hier werken wij elke keer hard aan en dat mag zeker herinnerd worden aan ons.”

Connect with School Is Cool 
Officiële website 
Facebook 
Twitter

Advertenties

Een gedachte over “Interview: School Is Cool

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s