Live: Paolo Nutini

LIVE
Paolo Nutini
Heineken Music Hall, Amsterdam
20 november 2014

Nutini

Paolo Nutini is volwassen. De Schots-Italiaanse hartendief die met hits als New Shoes en Jenny Don’t Be Hasty tot popidool, leverde dit jaar met Caustic Love een plaat af die nog net zo soulvol is als zijn voorgangers, maar ook een plaat die gelaagder is. Hoe volwassen Nutini op zijn album ook mag klinken, op het podium van de Heineken Music Hall toont hij zich nog altijd een jongensachtige entertainer.

De stijf uitverkochte HMH wordt opgewarmd door het uit de VS afkomstige PHOX. PHOX is een bloedeloos bandje, dat prima 3FM-hitjes voortbrengt, maar op het podium totaal geen indruk maakt. De zangeres heeft een goede stem, maar is te verlegen om het geheel op haar schouders te dragen. Ook de ondersteunde muzikanten gaan gebukt onder een tekort aan karakter. PHOX kan nog veel leren van de heer die even later op charismatische wijze het podium zal betreden.

Nadat de achtkoppige band van Nutini de ijzersterke opener Scream (Funk My Life Up) heeft ingezet, loopt de Schot zelf bedeesd het podium op, om door luid gejuich ontvangen te worden. Het is direct raak: Nutini is goed bij stem en de band laat nauwelijks steken vallen. Nutini zelf, die ongeveer even veel danst als het enthousiaste publiek, heeft er duidelijk plezier in: het is de laatste avond van een tour, zo laat hij weten. Na onder meer Rock Werchter en Pinkpop moet de HMH vanavond als climax dienen.

Nutini 3

Nutini’s volwassenheid blijkt niet slechts uit het karakter van de nummers van Caustic Love, maar ook uit de grootte van de show. In de mash-up van hits Jenny Don’t Be Hasty en New Shoes is ruimte voor een lichtshow van formaat. Onder meer met dank aan nummers als Pencil Full Of Lead en Cherry Blossom gaat het dak compleet van de Heineken Music Hall.

Uiteindelijk is het echter het epische anthem Iron Sky dat zorgt voor het absolute hoogtepunt van de avond. De stijlvol aangeklede speech van Charlie Chaplin uit The Great Dictator bezorgt kippenvel. Het beeld van Nutini, die met zijn altijd aanwezige grimas over het podium ijsbeert met een Schotse vlag, versterkt dit gevoel enkel.

Met een ijzersterk toegift, waarin eerst wordt uitgepakt met een rijkelijk gearrangeerde cover van MGMT’s Time To Pretend en daarna gas wordt teruggenomen met een individuele akoestische versie van publiekslieveling Last Request, toont Nutini andermaal zijn vakmanschap. Een waardige afsluiting van de succesvolle Caustic Love-era.

Beluister hieronder de setlist van het concert van Paolo Nutni, op 20 november 2014 gegeven in de Heineken Music Hall, Amsterdam.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s