Interview: Klangstof

Klangstof2

Stel: je bent onderdeel van één van de meest succesvolle alternatieve rockbands van Nederland, maar je kan je eigen schrijfsels niet kwijt in de koers die die band vaart. Wat doe je dan? Je begint een zijproject! Off Tune sprak Moss-bassist Koen van de Wardt, die sinds kot hard aan de weg timmert als Klangstof, in de week voor zijn show op Grasnapolsky.

Jullie zijn het jaar goed begonnen met Klangstof en jullie gaan binnenkort ook veel meer shows spelen, onder meer op Grasnapolsky. Heb je al enig idee wat we dit jaar nog meer van Klangstof kunnen verwachten?
“Wow, uhm… We willen in ieder geval iets gaan uitbrengen, maar we weten nog niet goed wat. We merken dat naar EP’s vaak niet echt wordt omgekeken, behalve als het echt heel tof is. We willen misschien met iets komen dat een beetje tussen een EP en een album in zit. Een soort mini-album ofzo, iets waar mensen wel even bij stilstaan. Het is belangrijk dat mensen gewoon iets hebben om naar te luisteren. Verder proberen we gewoon zo veel mogelijk te spelen natuurlijk.”

Je bent ook betrokken bij Moss en Kläralven. Klangstof is ook een samenwerking met muzikanten die ook bij Moss betrokken zijn. Waar komt die drang vandaan om aan de slag te gaan met andere projecten?
“Moss is heel erg Mariens ding (Moss-frontman Marien Dorleijn, red.), terwijl we eigenlijk allemaal wel liedjesschrijvers zijn. We hebben weleens geprobeerd wat nummers van mij te gebruiken met Moss, maar we merkten dat dat qua sound niet echt klopte. Mijn liedjes zijn veel dromeriger dan Mariens liedjes.

Kläralven is dan weer heel erg het project van Leine en Finn (Kruying, ook Moss-lid, red.). Het is niet zo dat we allemaal niet met Marien willen spelen, haha. Het is voor ons heel natuurlijk voor ons het zo te doen, maar ik snap dat het vreemd over kan komen dat er ineens allerlei zijprojecten om je oren vliegen.”

Wat als de zijprojecten in de toekomst niet meer te combineren zijn met Moss?
“Ik probeer daar niet te veel over na te denken. Je weet dat het kan gebeuren dat één ding ineens ontploft, maar dat kan net zo goed Moss zijn dat gewoon weer heel lekker gaat. Ik denk in ieder geval niet dat je honderd procent voor twee bands kan gaan, dus dan moet je kiezen wat je wil. Ik heb ook nog niet besloten wat dat is, maar voor mij blijft Moss wel het belangrijkst. Ik vind Klangstof leuker om te doen, omdat het echt mijn eigen ding is.”

We hadden het net al even over je eigen sound, die je nu door middel van Klangstof naar buiten kan brengen. Wat heeft jou tot die sound geïnspireerd?
“Ik ben altijd heel erg Radiohead-fan geweest, ik denk dat je dat wel terug kan horen. Dat hoor ik ook vaak als kritiek: “Je bent gewoon Thom Yorke aan het nadoen”. Het is meer de beperking die de sound heeft bepaald; gewoon dat je in je eentje zit met alleen een computer. Dat je dan maar gewoon moet proberen een zo goed mogelijk geluid uit die computer te krijgen. Dat is dit geworden uiteindelijk.”

Het creatieve proces is dus dat jij met je computer en je instrumenten zelf een track maakt?
“Ja, ik probeer eigenlijk alles zelf te doen. Ik werk op dit moment dus veel met loopjes en gekke synthjes.”

Afgelopen week heb je de eerste show met Klangstof gespeeld in Breda. Hoe was dat?
“Heel gek, haha. We zagen het zelf meer als generale repetitie voor Grasnapolsky, dus we hoopten dat er niet te veel mensen op af zouden komen, maar het was heel leuk. We merkten wel gelijk dat het gek is om vanuit je oefenruimte ineens op een podium te komen, waar het geluid heel anders is. We wisten dat dat zo zou zijn, maar het is even wennen en afwachten of je dan nog overeind kan blijven als band.

Dat lukte heel goed gelukkig, we waren zeer tevreden. Gewoon een paar kleine schoonheidsfoutjes, mensen die vergeten een pedaal in te trappen en dat soort kleine dingetjes.”

Het project is de afgelopen periode een paar keer van naam veranderd. Was daar een speciale reden toe?
“Ik vind namen altijd heel moeilijk. Je moet een naam hebben waar je jezelf bij vindt passen. The Youth vond ik niets nieuws, niets fris. Finn kwam toen ineens met Kantör. Toen we met Kläralven in Mezz speelden, was er een deur waar kantoor op stond en dat vonden we eigenlijk ook wel vet. Na een paar weken waren we er toch niet helemaal zeker van. Je moet dus wel even afwachten of het tof is, of het bij de muziek past.

Dat hebben we met Klangstof wel. Het betekent niets, maar als je het zegt weet je gewoon al wat voor muziek het is. Dat werkt voor mij ook erg inspirerend. Maar nu gaan we echt niet meer van naam veranderen, beloofd, haha.”

Klangstof heeft een aparte, dromerige sound. Kan je nu al plaatsen of festivals in Nederland bedenken waar de muziek volgens jou perfect zou passen?
“Festivals als Best Kept Secret en Into The Great Wide Open, waar echt muziekliefhebbers naartoe gaan, dat zou heel vet zijn. Lowlands is bijvoorbeeld meer een festival waar mensen komen om te knallen, dan vallen wij misschien een beetje buiten de boot met onze dromerige shit.

Waarschijnlijk zouden mensen op Pinkpop het ook niet helemaal begrijpen, maar er zijn zoveel toffe kleine festivals in Nederland, waar echt muziekliefhebbers op af komen, dus ik hoop dat we die allemaal kunnen doen.”

Get in touch with Klangstof
Facebook
Twitter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s