Live: Jett Rebel

10644150_706945196060533_8581878272502274387_o

In 2013 begon Jelte Tuinstra met de release van zijn EP Venus de Nederlandse muziekwereld te verkennen. In 2014 ging de excentrieke Zuid-Hollander, inmiddels beter bekend als Jett Rebel, over op verovering: hij speelde op zo’n 60 festivals (waaronder Pinkpop en Lowlands) en bracht zijn debuutplaat Hits For Kids uit. Op 21 februari 2015 vormt een speciale show in de HMH de kers op de taart, de kroon op het werk.

Rond een uur of acht gaan de gigantische rode doeken die het podium verhullen opzij: de circusshow gaat beginnen. Tuinstra daalt, aan touwen hangend, als een ware muziekgodheid neer, terwijl hij de eerste tonen van de sterke opener Pineapple Morning, de grootste hit van zijn debuutalbum, inzet. De immer kleurrijke Jett Rebel begint de set, niet geheel onbelangrijk, in een Willy Wonka-achtige outfit, compleet met bril en pruik. Een popheld op pimpelpaarse wietsokken.

Vervolgens zoekt Tuinstra de combinatie tussen rock en romantiek. Zijn nog bescheiden oeuvre, dat vrijwel volledig vertolkt wordt, leent zich daar prima voor: van het eerdergenoemde Pineapple Morning, dat van gitaarsolo’s aan elkaar hangt, schakelt Jett Rebel, bijgestaan door een vijfkoppige kwaliteitsband, naar mierzoete kauwgombalpopnummers als When She’s Older, Sister en Baby, waarbij vooral de laatstgenoemde, door Tuinstra alleen uitgevoerd, het publiek in vervoering brengt.

Ondertussen speelt en zingt Tuinstra de noten zo achteloos weg dat hij de focus, zelfs als hij rond dartelt in een jurk, te allen tijde op de muziek weet te houden. Hij bespeelt niet alleen een verzameling instrumenten, maar ook zijn publiek én de andere bandleden. Tuinstra toont zich in de HMH superster én teamspeler. Daarnaast is een zekere dankbaarheid af te lezen aan de performance die de duizendpoot neerzet. Tuinstra slaat meerdere malen zijn handen voor zijn mond en kijkt lachend de gevulde zaal in. Later geeft hij dit gevoel een explicieter karakter: “Ik kan het eigenlijk nog niet echt geloven.”

10685552_800018660086519_2933128160484865382_n

Vervolgens brengt Jett Rebel, geflankeerd door gitarist Lorijn von Piekartz, het publiek in orgastische extase met megahit Louise. Het zijn echter niet slechts de hits van Tuinstra die de HMH doen koken. Ook de relatief nieuwe nummers van Hits For Kids en de minder bekende tracks van EP’s Venus en Mars doen het, vaak in door solo’s uitgebreide versies, uitstekend. De ritmesectie, bestaande uit drummer Rick van Wort en bassist Xander Vrienten, metselt de geluidsmuren vakkundig dicht, terwijl Jessica Manuputty en Amber Gomaa zich bewijzen op toetsen en zang.

Overigens wordt Jett Rebel in de stampvolle HMH ook bijgestaan door boezemvriend en muzikale elektricien IX (Marnix Dorrestein) en Pablo van de Poel, frontman van DeWolff. Waar IX een fijne toevoeging vormt aan That Place, overtuigt Van de Poel moeiteloos in Tonight. De uitgesponnen gitaarsolo, uitgevoerd door Tuinstra, Van de Poel én Von Piekartz behoort tot de hoogtepunten van een avond die eigenlijk één groot hoogtepunt was. Het nummer, misschien wel Jett Rebel’s grootste hit tot op heden, toont de dynamiek en de diversiteit van de muziek van de Nederlander glashelder aan. Binnen elke track die Tuinstra in de HMH speelt wordt een keer of drie van sound en stijl gewisseld.

Die veranderingen vloeien door in de sfeer van de show. Van lief naar sexy en van energiek naar ronduit geil (“Willen jullie mijn liefje zijn, HMH? Dan geef ik jullie kusjes op alle fijne plekjes”). Keer op keer bouwt Jett Rebel op naar een climax, waarbij elke climax vooral lijkt te dienen als aanloop richting de volgende. Nadat het toegift is afgesloten met energie-explosie Do You Love Me At All, stijgt Tuinstra, inmiddels met ontbloot bovenlichaam (tot vreugde van de alom aanwezige tienermeisjes) door middel van een jet-pack opnieuw op richting het plafond. Een aantal bezoekers heeft de zaal al verlaten als de gordijnen opnieuw opzij getrokken worden en de musici hun opwachting maken voor een tweede toegift: “We just couldn’t stay away.”

De vraag die dan rijst is welk materiaal Tuinstra tevoorschijn zal toveren. Het laatste half uur speelt Jett Rebel covers van zijn grote helden, overgoten met zijn eigen saus. Elvis’ Blue Suede Shoes, Brown’s I Feel Good, Jackson’s The Way You Make Me Feel… De versies die het publiek van de HMH voorgeschotelt krijgt van deze klassiekers doen geen van allen onder voor het origineel. Uiteindelijk, wanneer de temperatuur zo’n 20 graden gestegen is en Tuinstra de laatste torenhoge noten uit zijn strot geperst heeft, is het dan toch zover. “We zijn zo lang mogelijk gebleven en we willen echt niet weg, maar we moeten gaan,” sluit het meesterbrein de marathonshow van 3 uur af.

Was Jett Rebel vorig jaar nog de kroonprins van de Nederlandse popmuziek, nu is hij de koning. De multi-instrumentalist gaf het publiek op liefdevolle wijze van Jettje en overtuigt moeiteloos op ieder gebied. Jett Rebel zette een show van formaat neer waar zelfs Jelte Tuinstra met geen mogelijkheid onzeker om kan zijn. “Willen jullie meer? Zullen we nog één keer samen klaarkomen?” Als Jett Rebel die woorden spreekt, zijn de vragen retorisch.

Foto’s: © Soesja Leugs en Danny van den Berg

Advertenties

Een gedachte over “Live: Jett Rebel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s