Interview: PAUW

PAUW Interview

De langharige teckels/Tukkers van PAUW maken muziek die zo kleurrijk is als de staartveren van de gelijknamige vogel. Met polderpsychedelica verovert het viertal dit jaar vanuit de varkensschuur het hele land. Frontman Brian Pots ontrafelt in gesprek met Off Tune een deel van PAUW’s geheimen, over een eerste album en het mythische Shambhala.

Hoe voelt het om de grote muzieksensatie van Nederland te zijn? Is het een label waar je verder op kan meeliften of vooral een zware last om te dragen?
“We horen zo nu en dan inderdaad dat mensen ons zo noemen en we lezen artikels waarin we bijvoorbeeld de belofte van 2015 worden genoemd (bij Off Tune weten we er alles van, red.), maar zelf ervaren we het eigenlijk niet echt zo. Of beter gezegd, het dringt eigenlijk niet echt bij ons door. Het is natuurlijk te gek dat onze muziek zo goed wordt ontvangen, dat wil je tenslotte ook graag als band.

Het zou zomaar kunnen zijn dat we hierdoor meer optredens krijgen, maar we hebben totaal niet het gevoel dat we onszelf hierdoor extra moeten bewijzen. We maken gewoon muziek waar we zelf volledig achterstaan en als dat toevallig bij veel mensen in de smaak valt is dat alleen maar mooi meegenomen.”

2015 wordt een belangrijk jaar voor PAUW. Hebben jullie al concrete plannen wat betreft releases of tour in het komende jaar?
“We gaan natuurlijk zo veel mogelijk spelen en er komen erg veel toffe boekingen binnen. Behalve optreden zijn we nu ook druk aan het schrijven voor het album wat we later dit jaar zullen opnemen en uitbrengen.”

Jullie muziek is geïnspireerd door psychedelica en blues, voornamelijk uit de jaren 60 en 70. Hoe zijn jullie geïnteresseerd geraakt in muziek uit die periode?
“Kees en Eszl zijn allebei enigszins met die muziek opgegroeid. Rens en ik daarentegen hebben het voornamelijk zelf ontdekt, we hebben veel muziek door elkaar leren kennen. Onze ouders komen namelijk meer uit het 80’s tijdperk wat aan hun muziek voorkeur wel te horen is. Het schijnt wel dat mijn moeder tijdens en vlak na de zwangerschap veel naar The Dark Side of the Moon heeft geluisterd van Pink Floyd, maar daar herinner ik me uiteraard niks meer van. Maar wie weet, misschien heeft dat toch onbewust een invloed gehad…”

10906228_827595200619463_812938726827473375_n

Buiten Nederland was psychedelica de afgelopen jaren al een stuk groter dan binnen Nederland. Is Nederland minder vatbaar voor de muziek die jullie maken dan andere landen, zoals Engeland en Australië?
We zijn nog niet naar Engeland of Australië geweest, dus we hebben niet echt vergelijkingsmateriaal. Nadat de EP uitkwam waren wij er niet eens van uit gegaan dat we echt airplay zouden krijgen op de radio. Maar meerdere radiozenders hebben het tegendeel bewezen en onze single Shambhala toch regelmatig gedraaid. Nederland staat dus toch wel degelijk open voor dit soort muziek. Of we hebben gewoon een hele goeie plugger, haha.

Naast de airplay hebben we ook veel aandacht gekregen in de pers en blijven de optredens ook binnen stromen, wat betekent dat 2015 een lekker productief jaar voor ons gaat worden.”

Jullie komen uit Twente, terwijl de meeste Nederlandse bands afkomstig zijn uit grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Ervaren jullie dat als een nadeel?
Nee, absoluut niet! Het draait tenslotte allemaal om de muziek, of het nou uit het westen of het oosten van het land komt. Wij vinden het juist wel tof dat wij als Tukkers, afkomstig uit kleine boerendorpjes, door heel Nederland spelen. De ene dag staan we bijvoorbeeld in Groningen bij Noorderslag voor een bomvolle zaal te spelen en de volgende dag zitten we weer in Twente in de varkensschuur te repeteren.”

Jullie eerste single Shambhala sloeg in als een bom. Is het moeilijk om daar een goed vervolg aan te geven?
Shambhala duurt eigenlijk 7 minuten. Zoals gezegd waren wij als band er niet eens echt van uit gegaan dat we airplay zouden krijgen. Shambhala was dus ook niet geschreven voor de radio en we houden er eigenlijk überhaupt geen rekening mee bij het schrijfproces. We maken gewoon muziek wat we zelf mooi vinden en waar we volledig achter staan.

Omdat vrijwel iedereen er unaniem over eens was dat dit het meest toegankelijke nummer van de EP is, hebben we er ook een radio edit van 4 minuten van gemaakt. Dat deze dan uiteindelijk ook goed werd ontvangen was natuurlijk mooi meegenomen. Mochten we weer een nummer schrijven dat geschikt is voor de radio, dan is dat eigenlijk puur toeval.”

Wat is in godsnaam een Shambhala?
Shambhala is een mythisch koninkrijk van liefde en vrede. In het nummer is Shambhala een metafoor voor datgene wat je bereikt als je gewoon je eigen weg gaat en doet waar je je goed bij voelt.”

Get in touch with PAUW!
Officiële website
Facebook
Twitter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s