Best New Tracks #6

BNT6

De lente lijkt nu dan écht begonnen te zijn! Ook de muziekwereld heeft dat door: Hot Chip kwam deze week met een dansbare nieuwe single, The Vaccines is terug, talentvolle bands als CRUISR en Yast brachten zomerse tracks uit en zelfs het normaal zo herfstachtige The National kwam met single Sunshine On My Back. Lees alles over deze nieuwe nummers én maak kennis met nog meer geweldige nieuwe tracks!

FFS – Piss Off
Een tijdje geleden was daar plots de geheimzinnige aankondiging van een nieuwe muzikale samenwerking: Franz Ferdinand en Sparks bundelden hun krachten en vormden FFS. Een tour door Europa werd vervolgens uitgestippeld, waarbij onder meer De Melkweg zal worden aangedaan. Nu komt het zestal voor het eerst met materiaal: Piss Off is de leadsingle van het zelfgetitelde album dat uitkomt in juni. Piss Off blijkt te stammen uit de tijd van het debuutalbum van de Franzen. Door de drukte die daarna rondom de band ontstond, werd echter nooit een geschikt moment gevonden om de samenwerking uit te brengen. Tot nu dan!

Hot Chip – Need You Now
Eind mei komt hij dan eindelijk uit: Why Make Sense? de nieuwe plaat van het immer aanstekelijke Hot Chip. De formatie kwam eerder al met single Huarache Lights, dat nu wordt opgevolgd door het sterke Need You Now. Die nieuwe track is Hot Chip ten voeten uit: dansbare beats, opzwepende baslijntjes en hoge vocalen. De band doet in de periode van de release van het nieuwe album onder meer het Belgische Rock Werchter aan.

The Maccabees – Marks To Prove It
Het is inmiddels alweer drie jaar geleden dat The Maccabees met nieuw materiaal kwamen. Na het sterke album Given To The Wild werd het namelijk doodstil rondom de Britse band, die bekend is van hits als Toothpaste Kisses, Pelican en First Love. Nu is er met Marks To Prove It eindelijk een nieuwe single. De track is een kleurrijke indiesong die fijntjes wordt ingekleurd door het unieke stemgeluid van Orlando Weeks. Ook de overvloed van gitaren doet het echter nog altijd goed. Given To The Wild werd genomineerd voor een Mercury Award, als het hele nieuwe album van The Maccabees van het niveau van Marks To Prove It is zou het de nieuwe plaat zomaar hetzelfde kunnen vergaan.

The Vaccines – Dream Lover
De bazen van de britpop zijn terug! Na What Did You Expect From The Vaccines? en Come Of Age komen de boys van The Vaccines dit jaar met derde album English Graffiti, dat in juni uitkomt. Eerder al werd met Handsome een typische Vaccines-single uitgebracht. Die track wordt nu gevolgd door de tweede track van de nieuwe plaat, Dream Lover. Het nummer, waarop de Britten spelen met elektronische elementen, is wat ingetogener dan zijn voorganger. Toch ontbreekt de unieke sound van The Vaccines, die ook leunt op de stem van frontman Justin Young, geen moment.

Jamie xx – Loud Places
Al een paar jaar brengt Jamie xx (juist, die van The xx) aan de lopende band nieuwe muziek uit. Met minimalistische doch dansbare elektronica overtuigde hij de afgelopen periode vriend en vijand van zijn individuele kwaliteiten. Deze week kwam de mysterieuze Brit met de nieuwe single Loud Places, waarop hij samenwerkt met The xx-collega Romy Madley. Jamie Smith, zoals xx in het dagelijks leven genoemd wordt, komt dit jaar met zijn debuutplaat, die In Colour gaat heten.

The National – Sunshine On My Back
De lente lijkt echt begonnen te zijn en zelfs het normaal zo herfstachtige collectief The National fleurt daarvan op. De formatie kwam deze week met surprisesingle Sunshine On My Back. De track is het eerste materiaal dat de Amerikanen, bekend van bijvoorbeeld England en Bloodbuzz Ohio, uitbrengen na de release van het goed ontvangen album Trouble Will Find Me, dat de heren onder meer plaatsen op Pukkelpop en Lowlands opleverde.

Howling – Stole The Night
Ry Cuming (alias RY X) en Frank Wiedermann (de helft van Âme) hebben elkaar gevonden op muzikaal gebied, zoveel moge duidelijk zijn. Als Howling bouwt het tweetal op dit moment stukje bij beetje toe naar de release van een eerste plaat Sacred Ground, die nog dit voorjaar uitkomt. Eerder al kwam het duo in dat kader met de fijne single Signs, nu is het de beurt aan track Stole The Night om het levenslicht te zien.

CRUISR – Go For It
Vanuit het Amerikaanse Philadelphia timmert het enthousiaste viertal CRUISR hard aan de weg. Eerder dit jaar greep het kwartet al onze aandacht met de fijne EP All Over, nu zijn de heren alweer terug met een gloednieuwe single. Go For It is een frisse indiesingle met dansbare en springerige ritmes. Een aanrader voor fans van The 1975 en Two Door Cinema Club. Houd ze in de gaten!

IX & Stefany June – Circle With Me
Het zit helemaal goed met de Nederlandse muziekwereld, zo wordt ook dit jaar weer duidelijk. Marnix Dorrestein timmert aan de weg als IX, terwijl Stefany June zich van televisietalent tot vaste waarde in het Nederlandse poplandschap ontpopt. De samenwerking van de twee, single Circle With Me, is een fijn elektronisch werk dat vol zit met subtiele loopjes en ritmes. Voor een track die gaat over de afstand tussen twee mensen die elkaar niet weten te vinden is Circle With Me opvallend warm en intiem. Misschien neemt onze fantasie de loop met ons, maar wij zien een samenwerking voor de langere termijn opbloeien!

The Van Jets – Welcome To Strange Paradise
Het kan snel gaan in de muziekwereld. In 2004 won het Belgische collectief The Van Jets Humo’s Rock Rally, nu bouwt de formatie al op richting de release van een vierde langspeler. Welcome To Strange Paradiso is de nieuwste track van het viertal achter zanger Johannes Verschaeve. Het nummer laat The Van Jets horen zoals we ze gewend zijn: een fijne combinatie van allerlei subgenres van de rockmuziek. Rock-‘n-roll, glamrock, garagerock: je hoeft het maar te noemen en het zit in op de een of andere manier in deze ingenieuze track. De nieuwe Belgische muzieksensatie? Wie weet!

Yast – When You’re Around
De periode van regenbuien lijkt definitief plaats te hebben gemaakt voor de periode van zonneschijn. Het Zweedse collectief Yast speelt daar slim op in met de release van de nieuwe single When You’re Around. Het nummer is een zorgeloze indietrack met een beachy vibe en zorgeloos aandoend gitaarwerk. Ultiem genot, durven wij te zeggen. Twee jaar geleden bracht het vijftal een debuutplaat uit, hopelijk is When You’re Around de eerste stap richting album nummer twee!

Leopard Skull – Beach Crawler
Tijdens de meest recente editie van het Tilburgse Incubate maakte Nederland voor het eerst op grotere schaal kennis met het Belgische indiefenomeen Leopard Skull. Het mysterieuze soloproject heeft nu, na maanden van stilte, weer een fijne nieuwe single. Beach Crawler is een nieuwe lo-fi mengelmoes van garage- en surfvibes. Amai!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s