Interview: Nothing But Thieves

Nothing But Thieves

Nothing But Thieves timmert aan de weg. De Britse formatie speelde in het voorprogramma van Twin Atlantic en Awolnation en staat op eigen kracht op Paaspop 2015 en London Calling Outdoors. Off Tune sprak frontman Conor Mason over het aankomende debuutalbum, de recente singles van de band en de toekomstplannen van Nothing But Thieves.
Jullie spelen al samen sinds jullie op school zaten. Zijn er tussen jullie dingen veranderd sindsdien?
“Ik speel inderdaad al samen met Joe (gitarist, red.) sinds de middelbare school. Hij is een soort grote broer voor me. Toch zijn we allemaal heel eerlijk en recht door zee tegenover elkaar. Dat is iets waarin we de afgelopen jaren heel volwassen geworden zijn. We willen gewoon dingen gedaan krijgen. We zijn trouwens nog steeds beste vrienden hoor, dus het is geweldig om die dingen te kunnen combineren.”

Jullie waren al lang in Engeland bezig met de band toen jullie in 2012 besloten een reis door de VS te maken. Waarom was dat?
“We hadden in die tijd een heel duidelijk idee van hoe we wilden klinken, maar we wisten niet goed hoe we dat geluid moesten bereiken. We hebben in de VS veel met producers gesproken en zijn gaan nadenken over alle verschillende schrijfstijlen die we konden gebruiken. We hebben daar geleerd wat we konden doen om de sound te bereiken die we wilden bereiken.”

Jullie hebben hard moeten werken om te komen waar jullie nu zijn. Vind je het irritant dat duren die vroeger gesloten bleven nu ineens wel opengaan?
“Nee, ik voel niet echt een afstand tegenover de mensen die ons nu aandacht geven maar in het verleden niet. We zijn op een heel natuurlijke manier gegroeid en bereiken nu de dingen waarvan we een paar jaar terug zeiden dat we ze wilden bereiken. Met elke single krijgen we iets meer airplay op de radio en met elke single krijgen we iets meer aandacht van de pers. Er zit een goede stijgende lijn in dat proces. We willen niet te veel terug kijken op dingen die in het verleden bijvoorbeeld niet gelukt zijn, maar we willen ons richten op de toekomst.”

Jullie hebben de afgelopen tijd veel muziek uitgebracht. Waar bouwen jullie naartoe?
“Er is een album onderweg, dat in augustus uitkomt, in ieder geval in Groot-Brittannië. Ik kan niet wachten om dat uit te brengen. We hebben het afgelopen zomer opgenomen en hebben het de afgelopen maanden helemaal afgemaakt. Nu is het helemaal klaar om uitgebracht te worden.”

Jullie speelden in Groot-Brittannië al op podia van flinke grootte. Is het moeilijk om in andere landen weer helemaal opnieuw te moeten beginnen?
“Nee, we vinden het geweldig! We speelden als voorprogramma van Twin Atlantic in Roundhouse (Londense concertzaal, red.). Dat was geweldig, maar als je voor je eigen publiek speelt tijdens een eigen tour is er een soort magische chemie tussen ons en het publiek. Daarom houden we ook zo van kleine zaaltjes. Die optredens voelen emotioneel en raken me in mijn hart. Er is niets ergs aan spelen op kleinere podia.”

Jullie zijn heel open over de artiesten die jullie beïnvloeden. Denken jullie niet dat dit het gevaar oplevert dat men Nothing But Thieves sneller met deze artiesten zal vergelijken?
“Nee, ik denk van niet. We zijn een product van zoveel invloeden dat je als het ware kan spreken van een grote melting pot. We klinken als geen één van de bands die ons beïnvloed hebben. Ik houd bijvoorbeeld heel erg van Jeff Buckley en krijg weleens te horen dat ik een beetje als hem klink. Dat is logisch, want ik vind hem fantastisch, maar dat veranderd niet onze hele sound, die is uniek.”

10629369_710445962362798_725051325213711274_o (2)

Jullie waren eerder het voorprogramma van Twin Atlantic en spelen nu als opener voor AWOLNATION. Is het moeilijk om het publiek te overtuigen dat niet speciaal voor jullie naar de show komt?
“Nee, we houden van die uitdaging! Het is geweldig om na een show nieuwe fans te kunnen ontmoeten.”

Waar is Nothing But Thieves over vijf jaar?
“Dat is een moeilijke vraag, want vijf jaar is best een lange periode, zeker in de onvoorspelbare muziekwereld. We willen eigenlijk gewoon nog steeds doen wat we nu doen. Het is belangrijk dat we onze sterke vriendschap behouden. We willen natuurlijk graag in grotere zalen spelen, meer muziek uitbrengen en meer mensen ontmoeten. Eigenlijk willen we gewoon doen wat we op dit moment doen, maar dan op een grotere schaal. Ik kan wel zeggen dat we volgend jaar graag in de Brixton Academy willen spelen, maar je weet nooit hoe het zal lopen.”

Een heleboel mensen kennen jullie door jullie single Ban All The Music. Vind je het jammer dat veel mensen misschien alleen dat nummer van jullie beluisteren?
“Nee, daar erger ik me niet echt aan eigenlijk. We hebben best een gevarieerd geluid, van delicate nummers tot stevige rock. Het is alleen maar fijn dat we verschillende groepen aanspreken met onze muziek. Ik maak me geen zorgen over de afzonderlijke bekendheid van één van onze nummers.”

Meer over Nothing But Thieves
Officiële website
Facebook
Twitter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s