Interview: The Van Jets

The Van Jets

Meer dan tien jaar geleden wonnen The Van Jets Humo’s Rock Rally. Drie albums volgden, de vierde is met Welcome To Strange Paradise op komst. Het viertal uit Oostende stond al op Rock Werchter, Pukkelpop en Dour. Off Tune sprak frontman Johannes Verschaeve over David Bowie, hip-hop en het nieuwe album.

Deze maand komt jullie vierde album Welcome To Strange Paradise uit. Hebben jullie op dit album iets anders aangepakt in vergelijking met eerdere platen?
“Ja, eigenlijk wel. Bij de vorige albums maakten we eerst het geheel en gaven we dat geheel aan het einde een titel. Welcome To Strange Paradise is nog steeds niet echt een conceptalbum, maar we zijn wel steeds vanuit hetzelfde punt gestart. We hebben de titel ontleend aan een kunstwerk in Luxemburg. We speelden daar in een galerij en daar hing het. Het triggerde een heleboel associaties bij mij. Dat is ook wat we met het album wilden bereiken: het moest prikkelend zijn. Het was nieuw om telkens vanuit één punt te vertrekken en we kleuren toch nog best veel buiten de lijntjes, maar het geeft het album wel een bepaalde structuur en een bepaalde samenhang.”

En qua geluid?
“Op het gebied van de sound is de combinatie van synths en gitaren heel belangrijk. Die zijn op dit album echt naar elkaar toegegroeid. Eerst waren dat meer twee aparte eilandjes, nu is er veel meer incest, haha. We hebben veel meer gelet op de sfeer op dit album dan bij eerdere albums. Ook de lyrics zijn heel sterk, dat is voor mij persoonlijk heel belangrijk. Ik heb op dat gebied veel geleerd van hip-hop. Artiesten in dat genre zijn heel speels en spelen allerlei woordspelletjes. Ik heb platen van Kanye West en Child Of Lov echt grijsgedraaid. Dat leverde een nieuwe manier van denken op.”

Vanmiddag laten jullie via een livestream nieuwe nummers aan het publiek horen. Vinden jullie het spannend om dat op zo’n directe manier te doen?
“Jazeker! We gaan de app Periscope gebruiken om de nummer direct het internet op te sturen. De kijker is als het ware onzichtbaar. We spelen de nummers in de richting van een iPhone, dat maakt het intiem en publiek tegelijk. Het is gewoon een interessant experiment. De performance van je muziek is heel belangrijk, vind ik.”

Jullie muziek wordt vaak omschreven als een mix van verschillende rockstijlen. Hoe is die mix tot stand gekomen?
“Vooral in de beginperiode van de band luisterden we veel naar Iggy Pop en David Bowie. Vooral Bowie heeft ons beïnvloed, denk ik. We maken rockmuziek, maar wel met een zekere twist. We willen verwarring zaaien. Ik vind het belangrijk dat het project een beetje theatraal is. Er moet een bepaald perspectief schuilen achter de muziek.

Je moet niet alleen maar muziek maken, maar dat ook op een bepaalde manier brengen. Daarom houd ik bijvoorbeeld ook van Gorillaz, dat soort bands dwingen je om je fantasie te gebruiken.”

Welcome To Strange Paradise is qua klank wat donkerder dan jullie eerdere albums. Is daar een speciale reden voor of is dat gewoon een resultaat van het proces?
“Dat is denk ik gewoon een resultaat van het proces. Ik denk ook niet dat donkerder het juiste woord is. Het is misschien wat minder zacht, wat minder licht en wat meer to the point. De donkere sfeer komt denk ik voort uit de satirische toon van het album. De thema’s die aan bod komen zijn redelijk problematisch. Het is geen vrolijk album, maar wel een album met een clowneske smile. De instelling die uit de thema’s en de teksten naar voren komt heeft de muziek besmet, denk ik.”

Jullie hebben voor het nieuwe album samengewerkt met verschillende grote namen, waaronder Leo Abrahams en Tchad Blake. Hoe belangrijk zijn zulke personen in het proces?
“We hebben er eerst aan gedacht om alles zelf te doen, maar voelden toen dat we behoefte aan iemand die boven ons stond. Een soort goeroe, haha. Leo Abrahams en Tchad Blake hebben ons vooral geholpen om bepaalde beslissingen te maken en knopen door te hakken. We hebben met hen gewerkt aan de arrangementen van de nummers en de structuren binnen songs. Ze zijn allebei heel creatief, dat zorgt ervoor dat ze vanzelf dingen toevoegen aan de plaat.

Het is alleen maar een eer om met zulke mensen te mogen werken. Ik merk wel dat de samenwerking het album een paar niveaus omhoog gebracht heeft. Er was simpelweg een grotere filter om de bullshit eruit te halen, haha.”

Jullie zijn live een hele energieke band. Hoe lukt het jullie om die spanning ook op een plaat vast te leggen?
“We hebben daar meer aandacht aan besteed dan bij Halo (vorige album van de band uit 2012, red.). Halo begonnen we eigenlijk pas achteraf live te spelen en we merkten dat dat heel moeilijk was. We moesten veel repeteren om de nummers onder controle te krijgen, al is dat uiteindelijk wel gelukt. Dit keer hebben we voor we de studio in gingen een try-out vastgelegd. Daar hadden we alle nummers gespeeld.

Ik vind het live-aspect heel belangrijk omdat een heel extravert karakter heeft: je moet iets te vertellen hebben met je performance. Dat is iets wat we geleerd hebben van Halo. Ik heb het idee dat dat op deze plaat goed gelukt is.”

Jullie hebben al op grote festivals als Rock Werchter, Pukkelpop en Dour gestaan. Waar dromen jullie nog van?
“Eigenlijk willen we gewoon op dezelfde festivals spelen, maar dan wat later op de avond, haha. En we willen graag in grote zalen spelen, maar niet te groot. Het is het leukst om voor mensen te spelen die echt voor jou komen. Op een festival is dat ook wel een deel van het publiek, maar veel mensen komen ook gewoon zomaar even een kijkje nemen. We zouden bijvoorbeeld graag op eigen kracht in de grote zaal van Paradiso spelen.”

De line-ups van de Belgische festivals zijn inmiddels bijna compleet. Wat zijn de plannen voor 2015?
“We gaan dit jaar wel veel spelen tijdens de festivalzomer, maar er is nog niet veel bevestigd. Dat zal ongetwijfeld snel gebeuren. In de herfst komen we terug naar Nederland om in clubs te spelen, in België doen we dan een tour langs de grotere clubs. De kans is groot dat we dan ook terecht gaan komen in Frankrijk of Duitsland.”

Meer over The Van Jets
Officiële website
Facebook
Twitter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s