Interview: Weval

Weval

Het elektronische duo Weval staat op Off Tune’s lijst van de meest veelbelovende artiesten van 2015. Een juiste keuze, want het duo verovert in een rap tempo de muzikale wereld in zowel binnen als buitenland. Dit jaar staan jongelingen Merijn Scholte Albers en Harm Coolen onder meer op Best Kept Secret. Dit weekend al treedt het tweetal op in het Utrechtse Tivoli. Hoogste tijd voor een interview dus: Off Tune sprak de heren backstage bij Paradiso. 

Weval, je spreekt het uit als ‘we fall’ maar schrijft het anders. Hoe zijn jullie op deze naam gekomen? 
Merijn: “We hebben zolang gezocht naar een naam, we hadden echt van alles bedacht. Heel veel namen die wij vet vonden waren al bezet. Toen kwam opeens een vriend met de naam ‘waterval’, ik vond het niet een hele coole naam, maar ergens had het wel iets vets.

Toen hebben wij er gewoon wat letters tussenuit gehaald en zo ontstond een geheel nieuw woord: ‘Weval’. Lekker uitspreekbaar en makkelijk vindbaar.”

Jullie vormen met z’n tweeën het duo Weval. Kunnen jullie wat vertellen over de samenwerking?
Harm: “Het samenwerken gaat vrij organisch eigenlijk, we werken vaak samen maar soms ook apart. Maar als wij samenwerken in een ruimte, dan heeft Merijn wel altijd de muis in handen.”

En hoe gaat het samenwerken precies, jullie komen bij elkaar en dan? 
Merijn: “Dan komt het of dan komt het niet. Soms kan een hele track veranderen als je na het eten terugkomt en je knalt er nog een paar akkoorden in. Het fijne is dan dat de ander roept: “Het is vet.” Dan weet je dat je ermee door moet gaan.

Als je in je eentje werkt ben je daar best wel onzeker over. Het is lekker om op elkaar te vertrouwen. Je hebt altijd iemand naast je zitten die het keurt, dat vind ik heel fijn. Daardoor word je veel harder getest of iets vet is of niet. Je gaat veel harder je best doen, omdat je wil dat de ander het vet vindt.”

Harm: “Het varieert heel erg per track. Soms is het ideetje door een van ons tweeën losgemaakt. Bijvoorbeeld bij Gimme Some, daar begonnen we samen aan en er ging iets mis waardoor het iets gaafs werd. Daar hadden we binnen tien minuten een basisidee van.

Het basisidee was heel vet, maar het vervolg wisten wij niet. Merijn had toen weer een paar dingen toegevoegd en vervolgens ik weer. Zo ging het een beetje heen en weer. Eigenlijk bedachten we apart losse hoofdstukjes die we bij elkaar voegden.”

Hoe begint jullie creatieve proces? Veel muzikanten baseren hun muziek op gebeurtenissen die zij meegemaakt hebben, hoe doen jullie dit? 
Merijn: “We hebben het wel eens geprobeerd maar het werd zo dramatisch en een beetje cliché. Het is veel leuker om muziek te maken als je je goed voelt.”

Hebben jullie nog mensen waarmee jullie graag zouden samenwerken? 
Merijn: “Tame Impala! Ik vind dat Kevin Parker op dit moment de vetste stem heeft en ook een meesterlijke productietechniek. Ik ben daar wel echt groot fan van!”

Jullie zijn in Frankrijk erg populair, onder meer doordat één van jullie tracks in een reclamespot werd gebruikt. Hoe verlopen de veroveringstochten van Weval in het buitenland verder?
Harm: “We gaan best wel met regelmaat naar het buitenland. Alleen een echte tour is nog niet gepland. We zitten er wel aan te denken om naar Amerika te gaan aan het einde van de zomer. Hoe dat eruit gaat zien weten we ook nog niet, het zal dan wel iets meer een tourtje zijn. Ik weet niet of dat er allemaal van gaat komen, maar dat is het idee.”

Meer over Weval 
Facebook
Twitter 

Advertenties

Een gedachte over “Interview: Weval

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s