New album: James Bay – Chaos and the Calm

NEW ALBUM 
James Bay 
Chaos and the Calm

James Bay2

Hold Back The River kennen we nu wel. Maar wat kan James Bay eigenlijk nog meer? De Brit laat met zijn nieuwe album, Chaos and the Calm, zien dat hij wel degelijk meer in huis heeft dan dat ene goede nummer.

Waar hij het alleen deed in dat nummer, horen we op het album meer volledigheid. Bijvoorbeeld bij Craving, waar er ook duidelijk drums aanwezig zijn. Maar dat hij ijzersterke refreinen kan schrijven, is zeker. Het nummer blijft nog urenlang in je hoofd rondtollen.

We graven in het verleden van James, met het nummer If You Ever Want to Be in Love. Een heerlijke pianoriedel, die het nummer in rust dompelt. Dat hij meer kan dan hitjes maken, wordt hiermee bewezen. Een heerlijk achtergrondliedje dat je kan draaien op elke zondagmiddag.

Rocken kan hij ook, maar wel op zijn eigen manier. When We Were On Fire is een klein, maar stoer nummer waar de emotie van afdruipt. Met een simpele gitaarriff en de warme stem van Bay, heeft het alles wat het nodig heeft.

De keuze voor de titel van het album wordt duidelijk bij Move Together. Want na het rocken, kan hij ook innige rust overbrengen met niet meer dan zijn gitaar. Er is niets aan gelogen en dat hoor je gelijk. Dat maakt dat je je met de teksten kan identificeren, zelfs als het helemaal niets over je zegt.

Misschien toch wel het bijzonderste lied van dit album, dat in het begin heel even lijkt op Hold Back The River. Maar het deuntje is net anders en laat meer over aan de verbeelding. Scars laat je een kijkje nemen in de ziel van James Bay. De emotie overspoelt, in een goede zin, de rest van de sound.

Dan de afsluiter. Het is klein nummer, die nog een laatste les aan je meegeeft. Incomplete lijkt wel een paradox. Want dit album is meer dan af, het is compleet. Toch voel je dat hij nog veel meer kan vertellen dan hij heeft verteld op dit ene album. We kijken uit naar de verhalen die hij nog te vertellen heeft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s