Live: Circa Waves

CircaWaves3

T-Shirt Weather was het, op donderdag 23 april 2015. Toch besloot een flink aantal mensen de ondergaande zon te laten voor wat hij was (een bal lava) en zich te begeven naar het Utrechtse EKKO. Aldaar was de jonge Britse band Circa Waves belast met de taak het zomerse feestje onder een dak voort te zetten. Off Tune was erbij en zag dat dat dak er binnen de kortste keren al vanaf was.

MrBukit1
Mr. Bukit. Foto: Hannah Jacobs

De twijfelachtige eer om de avond te openen was in handen van het Utrechtse collectief Mr. Bukit. Het viertal maakt een enthousiaste indruk en laat horen dat het wat songmateriaal dik in orde is. De uitvoering van dat materiaal laat nog wat te wensen over. Af en toe wordt er gestrooid met fijne riffjes, dikke drums en funky basloopjes, maar te vaak verzandt Mr. Bukit nog in een onoverzichtelijke brei van geluiden. Ook de zang, vooral wanneer meerstemmig, is niet altijd van een hoog niveau. Wel geeft de band, door singles als Kings, blijk van voldoende schrijftalent en potentie.

MrBukit2
Mr. Bukit. Foto: Hannah Jacobs

Sundara Karma2
Sundara Karma. Foto: Hannah Jacobs

Dan is het tijd voor het tweede voorprogramma van de dag: Sundara Karma. Het viertal is een veelbelovende Britse formatie die hard aan de weg timmert. De band heeft een ruimtelijk en bombastisch geluid dat doet denken aan Foals, Bombay Bicycle Club en The Maccabees. Er hangt een wat mysterieuze sfeer om de band, die een versterkend effect heeft op de show van het kwartet.

Sundara Karma3
Sundara Karma. Foto: Hannah Jacobs

De heren debuteerden pas vorig jaar, maar maken nu al een ervaren indruk. Wat helpt is dat de band niet vies is van het grote gebaar; de Britten strooien met bombastische riffs, hoge uithalen en gelikte rockposes. Vooral de tracks van de recente EP doen het overigens goed. Single Loveblood zou zomaar kunnen uitgroeien tot een bescheiden hit. Als Sundara Karma zich weet tot ontwikkelen tot een eigen sound, is het een kwestie van tijd tot deze band in Groot-Brittannië doorbreekt.

Sundara Karma1
Sundara Karma. Foto: Hannah Jacobs

Luid gejuich gaat op in de inmiddels volle EKKO als dé act van de dag het podium betreedt: de gentlemen van Circa Waves begroeten het publiek allerhartelijkst. Het is een voorbode voor een avond die zich zonder hoogtepunten zal ontvouwen, puur omdat elke seconde een hoogtepunt is. Vanaf de eerste seconde trekt Circa Waves de zon als het ware door het dak heen de EKKO in. Er wordt gedanst, gesprongen, gebeukt en gezongen, zowel op het podium als in de zaal. Het sterke album van de Liverpudians blijkt zich uitstekend te lenen voor een concert.

CircaWaves4
Circa Waves. Foto: Hannah Jacobs

De band trapt af met Young Chasers, de naamgever van de genoemde plaat. Daarna blijkt dat het releaseplan dat band in de periode voor de albumrelease gebezigd heeft zijn werk goed heeft gedaan: Circa Waves bracht een groot aantal losse singles uit, die nu stuk voor stuk woord voor woord worden meegezongen door het gevarieerde publiek. So Long en Good For Me volgen bijvoorbeeld al vrij snel in de show. Met ieder nummer wordt er meer gedanst en zelfs gecrowdsurfd. Het doet de band, die druk aan het touren is, zichtbaar goed om te zien dat hun muziek ook buiten Groot-Brittannië, de bakermat van indie, zo goed ontvangen wordt.

Er lijkt vervolgens geen einde te komen aan de reeks dansbare tracks van het viertal, dat tevens blijft strooien met meezingbare hitrefreinen: Fossils bijvoorbeeld, een snelle en springerige track. Ook de nummers die nog niet eerder als singles werden uitgebracht, zoals het Two Door Cinema Club-achtige The Luck Has Gone en het relatief rustige Lost It, kunnen overigens rekenen op een warm welkom. De band is hoorbaar beïnvloed door de indie van landgenoten, maar is ook in het bezit van een zeer fraai eigen geluid, dat als een sausje over alle tracks heen gegoten is.

CircaWaves2
Circa Waves. Foto: Hannah Jacobs

Dan is het langzaam maar zeker toch tijd om toe te bouwen richting een einde. Met het fijne Stuck In My Teeth wordt de set afgesloten. Het publiek weet dan echter al lang dat het nog niet in de rij naar de garderobe hoeft te gaan staan. Immers, T-Shirt Weather, misschien wel de grootste hit van het viertal tot nu toe, is de revue nog niet gepasseerd. Als de heren dan inderdaad weer op het podium verschijnen wordt eerst het nog onbekende 101 gespeeld.

Daarna volgt de beloofde climax. T-Shirt Weather is de ultieme samenvatting van een geweldig concert. De bandleden springen het publiek in, bezoekers beklimmen shirtloos (No T-Shirt Weather?) het podium van EKKO, om vervolgens te worden opgetild door de charismatische frontman Kieran Shudall.

Circa Waves1
Circa Waves. Foto: Hannah Jacobs

Circa Waves zet een potentieel legendarisch concert neer in EKKO. Eerder al stond Franz Ferdinand in de Utrechtse zaal, deze show van vier sympathieke jongelingen uit popstad Liverpool zou op termijn kunnen uitgroeien tot datzelfde kaliber. Young Chasers blijkt ook live één van de meest aantrekkelijke albums van 2015. Circa Waves laat niet of nauwelijks steken vallen en lijkt klaar om de muziekwereld te veroveren. 10 uit 10!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s