Interview: DeWolff

DeWolff 2015-5 by Melanie Marsman

Al jaren timmeren ze hard aan de weg, de heren van DeWolff. Inmiddels is het drietal uitgegroeid tot één van de grootste bands van Nederland en wordt met lof gesproken over de spannende liveshows van de Limburgers. Vorig jaar kwam de psychedelische bluesformatie nog met Grand Southern Electric, nu komt het trio voor het eerst met een livealbum: Live & Outta Sight. De hoogste tijd dus voor een goed gesprek met frontman Pablo van der Poel.

Jullie brengen binnenkort voor het eerst een livealbum uit. Waarom hebben jullie daarvoor gekozen?
“We willen vooral heel veel geld verdienen, haha. DeWolff is live heel anders dan in de studio. Dat is best een bewuste keuze geweest overigens. We vinden het leuk om in de studio te experimenteren, maar live is de reactie van het publiek heel goed. We vonden dit de ultieme gelegenheid om een livealbum uit te brengen, omdat onze laatste plaat (Grand Southern Electric uit 2014, red.) zich daar ook uitstekend voor leent.”

Live zijn jullie een hele energieke band. Is het moeilijk om dat vast te leggen op een studioalbum?
“Ik vind het eigenlijk niet zo belangrijk om dat vast te leggen op een studioplaat. Het zijn twee hele verschillende dingen. De energie wordt denk ik wel gevangen, maar niet op zo’n pompende manier. Live komt er vooral heel veel rauwe energie vrij. Er gebeuren op het podium dingen die we waarschijnlijk opnieuw zouden doen als ze in de studio gebeurden. Een liveplaat is dan ook heel eerlijk en rauw.”

Jullie zijn heel jong begonnen met muziek maken. Is er in al die jaren iets veranderd wat jullie live-ervaringen betreft?
“Ja, zeker! We hebben denk ik verschillende fases doorlopen. In de beginjaren van DeWolff was er sprake van veel vrije improvisatie. Dan speelden we soms twee uur, terwijl we vier nummers hadden. Later speelden we bijna iedere avond dezelfde set en was er veel van tevoren afgesproken. Daar zijn we nu eigenlijk weer helemaal vanaf gestapt. Er wordt een gezonde dosis geïmproviseerd, maar andere dingen zijn weer heel strak. We hebben beide kanten gehad en hebben nu een soort balans gevonden.”

De liveplaat bevat nummers van albums die jullie al eerder uitgebracht hebben. Zijn jullie ook alweer begonnen aan het schrijven van nieuwe nummers?
“Ja! We gaan het volgende album zelf opnemen, in onze eigen studio. We zijn al goed op weg! We hebben nu ongeveer dertien nummers geschreven, die bevinden zich in een verschillende staat van gereedheid. We schrijven eigenlijk steeds meer nummers, merk ik. Dit gaat de eerste keer zijn dat we óf een selectie moeten maken óf met een dubbelalbum komen.”

Het is natuurlijk heel leuk dat we vanaf nu op ieder moment kunnen luisteren naar jullie live-kwaliteiten, maar hebben jullie ook nog plannen om deze zomer of in het najaar daadwerkelijk op te gaan treden?
“We doen wel wat festivals dit jaar, maar geen hele grote. In het najaar doen we geen clubtour. We hebben eigenlijk de afgelopen vier jaar een grote aaneengeschakelde clubtour gedaan en we moeten ook een jaar rustig aan doen, om daarna nog meer publiek naar onze shows te kunnen trekken. We gaan ons de komende periode en de komende jaren veel richten op het buitenland. Meer dan eerst in ieder geval.”

Heb je zelf bepaalde favorieten binnen de setlist?
“Dat verschilt eigenlijk per avond. Sommige nummers vallen soms heel goed, zowel bij ons als bij het publiek, maar die nummers werken een andere avond bijvoorbeeld minder goed. Ik denk niet echt na over momenten in de show die nog moeten komen, maar probeer het beste uit ieder moment te halen.”

Een aanzienlijk deel van jullie shows bestaat uit jamsessies. Gebeurt het vaak dat iets wat live gebeurt leidt tot iets in de studio of gebeurt dat voornamelijk andersom?
“Het gebeurt weleens dat we tijdens de repetitie een nummer van iemand anders spelen en dat ’s avonds iemand ineens een stuk van dat nummer begint te spelen, haha. De improvisatiesessies die ’s avonds plaatsvinden vergeten we eigenlijk altijd weer, dus dat nemen we niet mee de studio in. Er zijn bepaalde delen van de show die soms drie minuten duren en soms tien minuten duren. Er zijn dan verschillende opties die kunnen gebeuren, het zijn geen vaste riffs die we ook mee de studio in nemen.”

Jullie hebben nu een flink aantal albums uitgebracht. Merk je dat de nummers van het ene album geschikter zijn voor liveshows dan de nummers van het andere album?
“Zeker! Op ons voorlaatste album, DeWolff IV, stond een stuk van twintig minuten met strijkers erbij. Dat bleek niet zo geschikt om live te spelen, haha. Zo zijn er meer nummers die bijvoorbeeld een stuk rustiger zijn of een andere setting hebben. Procentueel gezien denk ik dat we van onze laatste plaat de meeste nummers live spelen. Bijna alles op die plaat hebben we met z’n drieën bedacht en ingespeeld, er is achteraf weinig toegevoegd. Dat maakt het makkelijker om het live uit te voeren.”

DeWolff 2015-2 by Melanie Marsman-web

Jullie hebben al op een hele hoop mooie plaatsen en festivals gespeeld. Wat was het hoogtepunt tot nu toe?
“De eerste keer op Pinkpop was echt insane. Dat vond ik toen echt niet normaal. Lowlands en Sziget waren ook hoogtepunten. Zulke korte momenten hebben meer impact dan een plaat. Met een plaat ben je maanden bezig, dat maakt het moeilijker om een hoogtepunt aan te wijzen. Met dingen die live gebeuren is dat makkelijker.”

En waarvan dromen jullie nog op live-gebied?
“Het lijkt me heel gaaf om een keer een schaap te slachten op het podium. Verder letten we bij het schrijven van nieuwe nummers best veel op de groove. Misschien nemen we een keer een bassist mee op tour, om bij sommige nummers Robin’s (Robin Piso, toetsenist, red.) rol over te nemen.”

Live & Outta Sight komt uit op 1 mei 2015 via Suburban Records en Electrosaurus.
DeWolff speelt op Bevrijdingsdag 5 mei in Krimpen aan den IJssel en Haarlem. Deze zomer is de band onder meer te zien op Welcome To The Village, op 19 juli in Leeuwarden.

Meer over DeWolff
Officiële website
Facebook
Twitter

Foto’s: Melanie Marsman

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s