Live: Ik Zie U Graag 2015

10911343_863133683749286_287243313125996332_o

Vrijdag 24 tot en met zondag 26 april barstte het Belgische festival van Brabant weer los. Ik Zie U Graag was dit jaar weer een feestje, met veel aankomende Belgische talentjes. Waar onder andere ooit dEUS, Oscar & the Wolf en Triggerfinger stonden. Off Tune was vrijdag en zondag aanwezig, helaas de zaterdag niet. Hieronder een verslag van deze twee gezellige dagen.

Vrijdag
Iedereen was weer bijeen gekomen om ook dit jaar weer mooie Belgische muziek te bewonderen. Buiten stond een grote biertent (‘De Pintelier’) waar de nodige speciaalbiertjes besteld konden worden. Met liefst drie podia kon het feest beginnen.

10928974_10153033214932112_7294834861195708104_o
Raketkanon. Foto: Mike van Cleven

Raketkanon (RKTKN) mocht de Jupiler Zaal openen. Een groot deel van het publiek werd verrast door de band. Ze zijn het beste te omschrijven als knettergek, super amusant en hard. De frontman rent te pas en te onpas het publiek in en is niet bang om mensen aan te raken. Zelfs grunten passeert de revue. Raketkanon is een beleving. De moeite van het bezoeken absoluut waard.

Voor het contrast is daar Mon-o-phone, een dark indie popband waar bij wegdromen een must is. Het gebruik van een heel speciaal instrument, namelijk de theremin, maakt de sfeer nog mystieker en dromeriger. Voor degene die dit instrument nog nooit gezien hebben; je bespeelt het instrument met twee handen en met deze moet je de afstand tussen de twee antennes variëren. Je speelt dus als het ware in de lucht, en dat is nou net wat perfect past bij deze band.

p17r3ck4rarao11lf1lkkc70td21
Gabriel Rios. Foto: Delfine Bafont

We kennen allemaal dat ene lied: Broad Daylight. Ja dat is dus van de Puerto Ricaans-Belgische Gabriel Rios. Je merkt dat de muziek die hij maakt puur is. Een cello, contrabas en gitaar is een goede hoeveelheid instrumenten. Gabriel merkt nog op: ‘Hoe minder instrumenten, hoe beter.’ En dit zorgt zeker voor kippenvel en stilte in de zaal. Hoewel hij veel Engelstalige nummers zingt, doet hij er ook nog een paar in het Spaans. En hij geeft een mooie draai aan het al bekende Broad Daylight. Ook zijn andere hit, Gold, is één van de hoogtepunten van de avond.

Zondag
Op de dag voor Koningsdag is alweer de laatste dag van Ik Zie U Graag aangebroken. Heel wat speciaalbiertjes verder, is het tijd voor een mooie afsluitdag.

In de kleine zaal mag Tin Fingers de zondagmiddag openen. De muziek die ze maken omschrijven ze zelf als: synth-heavy psych with some dark folk and me oh mighty choruses. En dat klopt ook, de band is niet in één hokje te plaatsen. Nog ietwat bescheiden zitten ze helemaal in hun muziek. Er wordt naast gitaren, ook een viool op het podium gebracht. Hier wordt op hun eigen manier gebruik van gemaakt en zelfs even op getokkeld.

1396995_684262508329692_7911090559648095745_o
Tin Fingers.

Om rustig de zondag in te komen, is er in de grote zaal geen optreden, maar een talkshow geregeld: Klappen met Willem. Willem Jongeneelen (popjournalist/OOR) in gesprek met Yves Vaes (platenbaas) en Thomas de Smet (basgitarist van o.a. King Dalton) over de Belgische muziekscene en verschillende platen. Allereerst sprak Willem met Ives over zijn ontdekkingen als scout van bandjes. Milow bijvoorbeeld, bekend van You Don’t Know. Yves vond het de makkelijke artiest ooit om mee te werken.

Het nummer Fifteen Floors van Balthazar wordt gedraaid. Immers, Vaes heeft ook Balthazar ontdekt. Een meesterlijke band met een hele eigen sound, dit jaar terug op Best Kept Secret. Na die ontdekking heeft het 3 jaar geduurd voordat er een plaat uit kwam (Applause). Balthazar bracht in elk jaar een single uit van dat album en wilde de tijd goed gebruiken om het album goed uit te werken. Tot slot wordt Amatorski met Come Home gedraaid. De band had toevallig dezelfde drummer als Balthazar en kwam mede daardoor onder de vleugels van Vaes terecht.

De volgende vraag van de middag dan. Hoe is Thomas de Smet eigenlijk begonnen met gitaar spelen? Hij kreeg een keer een gitaar, en hij gebruikte daar altijd maar een snaar van, zo luidt het antwoord. Vandaar die basgitaar. Verder wordt gesproken over de door De Smet gespeelde soundtrack van de film van Tom Barman (dEUS): Anyway the Wind Blows.

11001627_734947819952699_8277380673082730736_o
Ides Moon.

De afsluiter van dit weekend vol Belgische bandjes is Ides Moon. Een indie rockband die vrij rustige muziek speelt. De hese stem van zanger Klaas Tomme geeft de band een unieke sound. Catchy nummers worden afgewisseld met emotievolle tracks. Een goed begin voor deze band, die laat horen over een dosis potentie te beschikken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s