New EP: Jack Garratt – Synesthesiac

NEW EP
Jack Garratt
Synesthesiac
(Island Records)

Jack Garratt

Sommigen kennen hem al van het heerlijke Worry, dat bomvol synths en beats zit. Jack Garratt is één van de opkomende talenten van dit jaar, met zijn geruststellende, hoge stem. De EP Synesthesiac is heel divers: elk nummer is een kunstwerk op zich.

De EP begint zoals het hoort: met een introducerend nummer waarvan in het begin onduidelijk is naar welke artiest je nou eigenlijk luistert. Synesthedia, Pt.1 laat zich kenmerken door de ruis van een oude plaat in het begin, hoewel Garratt vervolgens alweer flink losgaat op zijn synths. Langzaam ebt het geluid weg en neemt Garratt de luisteraar mee naar het volgende nummer.

The Love You’re Given bevat elementen van het intronummer. Een hoge zangtoon blijft op de achtergrond en wordt daarna ondersteund met voorzichtige beats. Daarna gaat het tempo iets omhoog, en heeft het wat weg van een R&B nummer, mede door de zang van Jack zelf. De Brit doet bijvoorbeeld wat denken aan Justin Timberlake. Er komen steeds meer elementen het nummer versterken om uiteindelijk de swing te pakken te krijgen. Laag voor laag bouwt Garratt een stevig geheel.

Wat in het begin even lijkt op een Ed Sheeran-liedje (qua stemgebruik), wordt al snel een elektronische uitspatting met strakke lyrics. Chemical klinkt zelfs als de scheikunde waarover het nummer handelt: onverwachte explosies en ontplofte mixjes. Garratt zet een haast techno-achtige sfeer weg en laat direct horen een grote hoeveelheid spreekwoordelijke noten op zijn zang te hebben. Van The Love You’re Given naar Chemical? Een wereld van verschil, maar we blijven wel binnen het Garratt-universum.

Na wat gemompel, ontstaat tot slot een nummer met een harde baslijn, zoals die live op London Calling ook ten gehore gebracht werden. Lonesome Valley, dat een flink aantal samples bevat, is misschien wel de verassing van de EP.

Jack Garratt laat in slechts vier nummers zien dat hij hele platenkasten kan vullen. Veelzijdig en experimenteel bewandelt hij langzaam het pad naar waardering van het publiek. De eerste kilometer op dat pad is inmiddels al afgelegd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s