Interview: Torgeir Waldemar

torgeir-waldemar-oyafestivalen-2015-crop

Sommige artiesten brengen hun debuutalbum uit voor ze de puberteit goed en wel ontgroeid zijn. Wat te denken van Jake Bugg of het Nederlandse Palio Superspeed Donkey? In het geval van Torgeir Waldemar ligt het anders. De Noor, die volgende week op Nordic Delight staat in Poppodium EKKO, bracht vorig jaar, op 40-jarige leeftijd, zijn debuutalbum uit. Off Tune sprak Torgeir over het album, de dood en zijn plannen voor de toekomst.


Vorig jaar bracht je op 40-jarige leeftijd je eerste plaat uit. Waarom heeft het zo lang geduurd?
“Ach, wat kan ik zeggen. Ik denk dat ik eigenlijk mijn hele leven al een beetje laat ben geweest. Ik denk dat ik twintig jaar te laat geboren ben en ik verschijn altijd te laat bij afspraken. Het is een patroon vanaf mijn geboorte, haha. Het voelt ook alsof mijn mentale leeftijd rond de 30 ligt. Ik denk dat mijn innerlijke klok gewoon iets langzamer tikt dan die van de rest van de wereld.”

Vond je het opwindend of eng om eindelijk een debuutalbum uit te brengen?
“Beiden. Ik denk dat de timing goed was. Ik had de mensen gevonden met wie ik wilde werken en het geld om het op de gewenste manier te doen. Ik was er zelf van overtuigd dat het album geworden was zoals ik het gewild had, maar het was natuurlijk een beetje eng om te zien hoe het ontvangen zou worden. Gelukkig is dat ook best goed afgelopen.”

Veel van de nummers op de plaat zijn niet bepaald optimistisch. Komt dat kenmerk overeen met je eigen persoonlijkheid?
“Haha, noem je me nou een pessimist? Ik weet het niet. Ik geloof dat mijn gedachten van tijd tot tijd wel wat donker kunnen worden inderdaad.”

Een aantal nummers op het album gaat duidelijk over de dood. Ben je daar bang voor?
“Ik ben opgegroeid in een christelijk gezien, dus ik ben al met de dood en hetgeen dat daarna komt bezig voor zo lang ik me kan herinneren. Het maakt me wel bang, ja.”

Geloof je dat er iets is na de dood?
“Het geeft me een soort vertrouwen om erin te vertrouwen dat alles wat bestaat gewoon stopt bij de dood. Maar toch: wie weet?”

16387_908067212556136_8202394708183956064_n

Sinds de release van het album is het best snel gegaan. Dit jaar speel je in Scandinavië op grote festivals, zoals OYA. Had je ooit gedacht dat het zo zou gaan?
“Ik wist niet echt wat ik moest verwachten eigenlijk. Ik heb zoveel mensen gezien die iets probeerden en hopeloos faalden. Daarom ben ik blij dat alles zo goed gegaan is. Je kan tegenwoordig niet teveel verwachten, omdat de hoeveelheid muziek zo groot is en omdat er zoveel muzikanten zijn die proberen door te breken. Op de een of andere manier is het me gelukt om dat voor elkaar te krijgen.”

De zalen waarin je speelt worden groter en groter. Ben je nerveus voor je optreedt?
“Een beetje maar, maar niet echt. Ik heb best veel zelfvertrouwen. Ik denk dat dat één van de voordelen is van het feit dat ik wat ouder ben. Ik ben blij dat ik geen 24 ben, haha.”

Je muziek is heel intiem. Ben je bang om de connectie met het publiek te verliezen nu je in grotere zalen speelt?
“Dat is moeilijk om te zeggen. Het zijn heel verschillende dingen. Ik zal het altijd leuk blijven vinden om in kleine zalen op te treden. Vooral als ze klein genoeg zijn om het hele optreden akoestisch te kunnen doen. Ik denk wel dat er altijd dingen zijn die je kan doen om ervoor te zorgen dat grote zalen kleiner aanvoelen. Dat werkt meestal goed.”

Je muziek bevat een aantal Scandinavische kenmerken. Reageren zalen buiten Scandinavië net zo goed op je muziek als zalen binnen Scandinavië?
“Ik ben nog niet zo veel buiten Scandinavië geweest, maar ik heb net een tour door Europa gedaan als voorprogramma voor Wovenhand. Dat ging heel goed en het voelde alsof ik heel goed ontvangen werd. Dat was heel interessant om te zien, aangezien niemand voor die concerten ooit van me had gehoord. Het was geweldig om die reactie mee te maken.”

Het duurde veertig jaar voor je je debuut uitbracht. Wat zijn je plannen voor de komende jaren?
“Ik breng in de herfst het album officieel uit in Europa. Daarna ga ik proberen om het ook in de VS uit te brengen, in de lente van 2016. Ik hoop dat ik ook een nieuwe plaat kan uitbrengen in 2016, maar dat is nu nog wat ver weg.”

Torgeir Waldemar opent Nordic Delight op 15 mei in Poppodium EKKO, Utrecht met een akoestische set.

Meer over Torgeir Waldemar
Facebook
Twitter

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s