Live: London Calling X Concerto, dag 1

Ball Park Music goed

Het is feest in Amsterdam. De befaamde platenzaak Concerto bestaat 60 jaar en weet precies hoe het dat moet vieren: met muziek! Dus sloeg de zaak de handen ineen met die andere popgigant uit Amsterdam, Paradiso, voor een speciale tweedaagse buiteneditie van London Calling in de Tolhuistuin. Off Tune is er het hele weekend bij. Nadine Visser en Lennart van Hulst zagen op dag 1 onder meer PAUW, Klangstof en Aurora.

Het was de eer aan The Mysterons om als eerste act het Tuinpodium te openen, wat uitermate uitbesteed is aan de vijf jonge Amsterdammers. De vroege vogels staan al klaar en de band begint met het spelen van een volledig instrumentaal nummer. Terwijl het publiek goed opgewarmd wordt verschijnt front-vrouw Josephine van Schaik op het podium – nu is het tijd voor the real deal. Met haar heldere stem in combinatie met 60’s orgelklanken en vuige gitaarriffs weet het vijftal je mee te nemen in een echte sixties retro sciencefiction vibe. Geen wonder dat ze dit jaar geboekt zijn voor Lowlands!

Ball Park Music is een leuke, Australische pop rock band, die de eerste echte act is in de Noord Zaal. Een afwisselend optreden, met uptempo maar ook rustige nummers. Het nummer Struggle Street gaat over het niet weten hoe je thuis bent gekomen en zoals de zanger zegt gebeurt dat altijd als hij in Amsterdam is. Het nummer klinkt erg lekker, door de ruige bas. De rest van het optreden wordt gekenmerkt door goede inzet van de orgel. Als ze het eerste nummer spelen wat ze gemaakt hebben, is heel de band in zijn element.

Het is je vast niet ontgaan, naast DeWolff heeft Nederland er een nieuwe psychedelische sixties/seventies band erbij – namelijk PAUW. Lange haren, sixties kleding en instrumenten, het lijkt net alsof de bandleden rechtstreeks uit de sixties geteleporteerd zijn. Toch wanneer de bassist tijdens een nummer zijn Iphone gebruikt besef je toch dat je in 2015 leeft. Maar dat maakt helemaal niks uit, PAUW weet je mee te nemen in een psychedelische trance zodat je voor even het tijdsbesef kwijt bent en gewoon puur kan genieten van de muziek! Dit is dan ook precies wat er gebeurde in de volle Noordzaal.

PAUW goed
PAUW op London Calling X Concerto. Foto: Lennart van Hulst

Twee maanden nadat JP Cooper een cover van Angie Stone (I Wish I Didn’t Miss You) op YouTube had gezet, werd hij ontdekt. Dat het twee maanden heeft moeten duren, verbaast ons. Want deze bescheiden man met rasta’s, was datgene dat iedereen nodig had op dat moment. Met een door de doorkomende zon verlichte IJzaal, droomde iedereen even weg. Het nummer Masterpiece, dat hij nog nooit live had gespeeld, was een ode aan zijn zoon. Hij vertelde erg persoonlijke dingen aan het publiek, zoals toen hij in Manchester woonde en niet genoeg geld om zijn kapotte raam te laten maken. What Went Wrong was de kers op de al zo lekkere slagroomtaart.

De zon is net doorgebroken en de sfeer zit er goed in bij het publiek. De perfecte omstandigheden voor de band Talisco. Hun dansbare muziek met catchy meezingrefreintjes verovert al snel de Tuinzaal. Het is duidelijk dat Talisco meer de stadionrockkant is opgegaan; wellicht is daarom de muziek meer geschikt voor de grotere zomerfestivals.

Talisco goed
Talisco op London Calling X Concerto. Foto: Lennart van Hulst

Klangstof is de band die gevormd is door Moss-bassist Koen van de Wardt. Die, naar eigen zeggen, nog niet zo goed weet wat je als frontman moet zeggen je publiek. Maar dat vond het publiek totaal niet erg. Iedereen genoot van de experimentele sound van de band die vergezeld werd door harde pianoakkoorden. Elektrische drum werd afgewisseld met akoestische drumslagen en de synths versterkte de experimentele sfeer. En omdat de band het zo’n mooi nummer vindt, speelden ze The Rip van Portishead. Koen sluit het optreden solo af en de zaal kan zeer tevreden vertrekken.

Dat Aurora in het begin wat problemen met het opstarten had nemen we voor lief. Want wat weet Aurora toch een mooie set neer te zetten! De pas 18-jarige Aurora Aksnes weet heel goed hoe zij haar stem kan gebruiken om het publiek te betoveren. Haar stem in combinatie met de elektronische sound van de band leidt tot een prachtcombinatie. Maar ook akoestisch met het nummer Murder Song weet zij het publiek diep te raken.

Aurora goed
Aurora op London Calling X Concerto. Foto: Lennart van Hulst

Terwijl de avond langzaam zijn intrede neemt, en het buiten lekker ruikt door de vele foodstands die flink aan het kokkerellen zijn staat Nadine Shah te spelen. Apart contrast, want die nogal sombere donkere nummers zou je niet zo snel koppelen aan de relaxte sfeer buiten. Toch staat iedereen hypnotiserend te luisteren naar haar rauwe bitterzoete teksten.

Nadine Shah goed
Nadine Shah op London Calling X Concerto. Foto: Lennart van Hulst

Foto top: Lennart van Hulst
Ball Park Music op London Calling X Concerto

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s