Live: Best Kept Secret 2015: dag 2

Sfeer by Melanie Marsman 2

Off Tune is dit weekend op een van de leukste en bijzonderste alternatieve festivals van Nederland en omstreken: Best Kept Secret. Op dag 2 van de derde editie van het festival in Hilvarenbeek staan onder meer Balthazar, Ride, A$AP Rocky en Noel Gallagher’s High Flying Birds op het programma.
Van rustig wakker worden is op Best Kept Secret geen sprake. Waar de eerste dag al steenhard werd geopend door onder meer FIDLAR, Drenge, METZ en Yak, staat het stevige punkcollectief God Damn op zaterdag al om kwart over 12 op de planken van Stage FIVE. Daarna is er gelukkig een pleister voor de spreekwoordelijke trommelvlieswonden en wel in de vorm van de veelbelovende Britse singer-songwriter Rhodes, die deze zomer nog op Lowlands staat en daarna zijn langverwachte debuut Wishes uitbrengt.

Dan is het tijd voor één van de spaarzame Nederlandse bands op het programma van Best Kept Secret. Naast die van John Coffey en Weval prijkt namelijk de naam van het Haarlemse Sue The Night op het affiche van de tweede dag. De immer goedlachse muzikant Suus de Groot, die wordt ondersteund door haar vijfkoppige band, heeft de eer om het hoofdpodium te openen. Dat doet de formatie goed.

De show, die gevuld is met nummers van het dit jaar verschenen album Mosaic, valt goed bij het voorzichtig mee swingende publiek. Voorzichtig inderdaad, want de energie die De Groot op het podium ontketent slaat niet helemaal over. Dat is vooral te wijten aan het gebrek aan bekende liedjes. Singles als Fool’s Gold steken weliswaar prima in elkaar, maar euforie weten ze niet te veroorzaken. Daar is het waarschijnlijk ook nog wat te vroeg voor. Uiteindelijk is het prijsnummer The Whale, een frisse genremix, die de meeste bijval weet te genereren. Sue The Night heeft nog een lange weg te gaan, maar is wel goed op weg.

Fickle Friends is een vijftal uit het Zuid-Britse Brighton dat The 1975 had geheten als zangeres Natti een zanger was geweest. Het kwintet maakt muziek zoals die het best klinkt in 2015: indie met een elektronisch karakter. De band zelf komt al net zo fris en fruitig over als de fijne muziek, die het prima doet in het waterige middagzonnetje dat af en toe THREE binnen schijnt. De band heeft zichtbaar plezier in de show en eerdergenoemde jongedame spreekt meerdere malen haar dank uit richting het publiek.

Fickle Friends by Chris Stessens
Fickle Friends op Best Kept Secret 2015. Foto: Chris Stessens

De voorzichtigheid die bij Sue The Night nog aanwezig was is inmiddels verdwenen en het publiek danst op de onweerstaanbare pop van Fickle Friends. Could Be Wrong, de recente single van de band, is bijvoorbeeld een modern zomeranthem van jewelste. Fickle Friends blijkt goed te hebben opgelet de afgelopen jaren, want de band combineert elementen van verscheidene bands die kort geleden door wisten te breken. London Grammar, Haim, Chvrches, het eerdergenoemde The 1975… En toch heeft Fickle Friends een (hele fijne) eigen sound. Als die sound dan ook nog wordt verpakt in een handvol uitstekende tracks, zoals Swim en For You, is de buit helemaal binnen. Eén van dé ontdekkingen van Best Kept Secret 2015.

Later op de middag speelt op dezelfde Stage THREE een groepje stadsgenoten van The Beatles: Outfit. Het programmaboekje maakt de briljante grap “als dit een outfit is, dan is het een vreemd kostuum, maar wel eentje dat ontzettend lekker zit” en liegt daar geen woord mee. Outfit is een experimenteel vijftal dat opgericht werd in het landhuis van een advocaat. Dit jaar nog kwam de band met tweede plaat Slowness, waarop onder meer een DVD-laatje en snookerballen te horen zijn. Hoe dat live in zijn werk gaat? Outfit treedt aan met een combinatie van ambachtelijk instrumentenwerk en digitaal geknutsel. Die combinatie werkt uitstekend.

Outfit by Melanie Marsman
Outfit op Best Kept Secret 2015. Foto: Melanie Marsman Outfit klinkt warm en fris tegelijkertijd.

De soulvolle elektronica van nummers als Thank God I Was Dreaming zou waarschijnlijk nog net wat beter tot zijn recht zijn gekomen in het donker, maar met namen als Kiasmos en Ghost Culture zit het nachtprogramma bomvol. Niet iedereen kan om twee uur ’s nachts spelen. Het daglicht ten spijt zet Outfit een goede set neer, waarbij het publiek wordt meegevoerd naar een zorgeloze wereld. Outfit switch met het grootste gemak van melancholisch naar disco-achtig en weet op die manier de sfeer in de redelijk gevulde tent volledig naar zijn hand te zetten. Vanwege het gebrekkige aantal hitjes dat de band op dit moment op zijn naam heeft staan speelt Outfit misschien niet de meest memorabele show van het weekend, maar wel één van de bijzonderste.

Van één van uniekste experimenten op het festival door naar één van de traditionelere bands van Best Kept Secret 2015: het IJslandse Of Monsters And Men. De negenkoppige formatie, die weggelopen lijkt te zijn uit een IKEA-reclame of een Scandinavische detective, brak een paar jaar terug plotseling door met een enorme zomerhit: Little Talks. Nu is de band, die doet denken aan Mumford & Sons en Edward Sharpe & The Magnetic Zeroes, terug voor een Europese festivaltour, met tweede plaat Beneath The Skin op zak.

De zwakke plek van Of Monsters And Men wordt echter al snel duidelijk: de liedjes zijn zo voorspelbaar als het weer op Best Kept Secret onvoorspelbaar is. De nummers beginnen akoestisch en worden door de twee zangers opgebouwd, waarna drummer Arnar Rósenkranz Hilmarsson met diepe percussie toewerkt naar een climax en de hele boel losbarst in een euforisch refrein vol oe’s en aa’s. De liedjes zijn op zichzelf best vermakelijk, maar het kunstje wordt wel heel vaak herhaald.

Of Monsters And Men by Ben Houdijk
Of Monsters And Men op Best Kept Secret 2015. Foto: Ben Houdijk

Als we, omdat het heel even lekker weer is dan, onze optimistische (zonne)bril opzetten kunnen we die voorspelbaarheid nog stiekem wegmoffelen onder ons Scandinavische tapijt van elandvacht met het argument dat Of Monsters And Men simpelweg folk maakt zoals die hoort te klinken. Op melodisch gebied kunnen we de negen muzikanten namelijk niets kwalijk nemen. Vooral de nummers van debuut My Head Is An Animal zijn prima zomerliedjes, net als nieuwe leadsingle Crystals. Toch volgt het hoogtepunt pas met Little Talks, dat wordt opgeluisterd met een trompetsolo. Of Monsters And Men is een prima band voor in de middagzon, maar de IJslanders zullen iets moeten verzinnen om een nieuwe tour te rechtvaardigen.

De afgelopen jaren veroveren Belgische artiesten de muziekwereld. Stromae is inmiddels een wereldster, maar ook Triggerfinger, dEUS, Amatorksi, School Is Cool, Oscar & the Wolf en vele anderen zijn graag geziene gasten op festivals in heel Europa. Wie van al die Belgische bands de sterkste is? Misschien luidt het antwoord op die vraag wel simpelweg Balthazar. Het excentrieke vijftal met stronteigenwijze sound speelt voor de tweede keer op Best Kept Secret, ditmaal met derde album Thin Walls op zak.

Het Belgische kwintet speelde de afgelopen jaren vrijwel ieder jaar op een Nederlands festival. Van Lowlands tot Into The Great Wide Open tot Down The Rabbit Hole. Dat doet overigens geenszins afbreuk aan de aantrekkingskracht van de Kortrijkse formatie. Die speelt vandaag op Best Kept Secret namelijk de sterren van de hemel. We zijn eigenlijk niet anders van ze gewend. De set wordt geopend met het zwierige en indrukwekkende Decency, één van de sterkste nummers van de nieuwe plaat, waarin meteen de kracht blijkt van de vioolpartijen van Patricia Vanneste, die ronduit aanbeden wordt door het grote aantal Belgische mannen in het publiek. Bij het eerste refrein wordt het volle strand direct betoverd door de magie van de vijfstemmige samenzang, slechts één van de elementen die Balthazar zo uniek maakt.

Balthazar by Nick Helderman
Balthazar op Best Kept Secret 2015. Foto: Nick Helderman

Wat volgt is een set vol hits, waarbij Balthazar dynamisch en energiek overkomt. Sommige nummers behouden de lome sound van de plaat, andere nummers worden live juist met veel bravoure en luid gitaarwerk ten gehore gebracht, hetgeen de tracks enkel ten goede komt. Met Then What, vreemde vogel Leipzig (de enige track die nooit op een album terecht kwam) en het heerlijke The Boatman speelt Balthazar Best Kept Secret al in het eerste kwartier plat, met het speelse gemak van een wereldband.

De stemmen van Maarten Devoldere en Jinte Deprez kleuren prachtig bij elkaar, al is ook voor het basspel van Simon Casier is een hoofdrol weggelegd, bijvoorbeeld in de onvermijdelijke afsluiter Blood Like Wine, waarin het strand minutenlang hun pinten naar de (helaas nog altijd bewolkte) lucht heft. Na een wat minder sensationeel middenstuk wordt met doorbraakhit Fifteen Floors en Rats-hits Sinking Ship en Do Not Claim Them Anymore toegewerkt naar een perfect einde van een nagenoeg perfecte set. Balthazar is het beste wat België op dit moment te bieden heeft. De show die de band deze week speelt op Glastonbury zou weleens de terechte doorbraak naar Groot-Brittannië kunnen betekenen. Then What? Voor een eigenzinnige band als Balthazar is the sky the limit.

18996499965_10b0cce9fa_h
Balthazar op Best Kept Secret 2015. Foto: Kasper Vogelzang

De subheadliner van de dag is een Britse band die het midden houdt tussen frisheid en nostalgie. Indieviertal The Vaccines, dat net nieuwe plaat English Graffiti uitgebracht heeft, staat op de planken. De set wordt geopend met Handsome, één van de sterkere nummers op het nieuwe album, waarin de rauwe energie van de begindagen van de begin nog wat doorklinkt. Het veld gaat, ondanks het feit dat het nummer (net als de studioversie trouwens) wat rommelig is.

Daarna wordt snel duidelijk hoeveel muziekharten de Londenaren de afgelopen jaren gestolen hebben. Vooral de jongelingen voorin het publiek zingen vrijwel elke track die Justin Young & co. inzetten woord voor woord mee. Dat geldt voor de snellere nummers, maar ook voor ballades als het fraaie Wetsuit. Het probleem ligt dus niet bij het aantal hits dat The Vaccines vandaag heeft meegenomen naar Best Kept Secret.

Het probleem ligt wél bij het nieuwe werk. Dat is nét te zielloos om live echt potten te breken. Het feit dat Young, verder een geweldige frontman, niet goed bij stem is, helpt ook niet mee. Productioneel sterke nummers als Minimal Affection en Give Me A Sign, waarbij The Vaccines doen denken aan de glamrock van The Killers, verliezen daarmee een deel van hun kracht. De stevigere nummers van het album, zoals het snelle 20/20 en het vroeg gespeelde Dream Lover, doen het beter.

De set komt daarna tot een fraai einde als de hitjes van album één en twee worden gespeeld. Teenage Icon zorgt al voor een kleine climax, Wreckin’ Bar is een hoogtepunt, net als I Always Knew. Dan weet het inmiddels dolgelukkige en dansende publiek ook hoe laat het is. The Vaccines sluit een sterke show af met Norgaard én eeuwig hitje If You Wanna, dat nog altijd een absolute kraker is.

Juist het punt dat deze oudere nummers zorgen voor de hoogtepunten zetten vraagtekens bij de nieuwe koers van The Vaccines. De band wil graag meer zijn dan een doorsnee indieformatie met ijzersterke liedjes, terwijl dat juist de kracht was van de eerste twee albums. Wat zeker is is dat The Vaccines met het tot nu toe opgebouwde repertoire een geweldige show neer kan zetten en elk publiek kan verleiden de voetjes van de vloer te laten gaan.

Dan is het tijd voor de headliner van de dag. Opnieuw is een groot deel van de Britse bezoekers van Best Kept Secret naar het strand getogen om één van hun helden met een bezoekje te vereren. Noel Gallagher staat op de planken voor een bomvol strand, ondersteund door zijn High Flying Birds. De Oasis-broer tourt naar aanleiding van de release van zijn sterke tweede soloplaat Chasing Yesterday, waarmee hij het werk van broer Liam’s Beady Eye met gemak overtreft. Gallagher toont zich een uitstekende muzikant, maar een matige frontman. Erg communicatief is de immer controversiële Britse rockster nog altijd niet.

Eigenlijk maakt dat ook niet zoveel uit. Het songmateriaal dat hij vanavond ten tonele voert is namelijk sterk. Heel sterk. Het volle Riverman, van het eerdergenoemde album, doet het goed, net als opener In The Heat Of The Moment. Ook de nummers van het naamloze solodebuut komen voorbij. Het melancholische liefdeslied If I Had A Gun is één van de hoogtepunten van de set, net als het sterke AKA… What A Life, dat tegen het einde van de redelijk korte show wordt gespeeld.

Noel Gallagher by Kasper Vogelzang
Noel Gallagher’s High Flying Birds op Best Kept Secret 2015. Foto: Kasper Vogelzang

Toch zijn het de Oasis-klassiekers die voor de euforie zorgen. Champagne Supernova wordt in het midden van de set gespeeld. De uitvoering is niet eens zo bijzonder, de nostalgie die aan het nummer kleeft wel. Het hele veld zingt mee met Gallagher en de zijnen. Ook minder bekende Oasis-tracks als The Masterplan werken zo’n twintig jaar na dato nog altijd uitstekend. De afsluiter is legendarisch: Don’t Look Back In Anger is misschien wel het hoogtepunt van een heel weekend Best Kept Secret. Duizenden kelen blèren de tekst woord voor woord mee. Kippenvel. Daarmee sluit Gallagher, die zich toch nog even tot het publiek wendt, een sterke set af.

De Brit heeft zijn solocarrière inmiddels gerechtvaardigd en heeft daarmee zijn broer overtroffen. Nu is het tijd voor wat meer durf en experiment. Gallagher zou zich wat minder zorgen moeten maken over zijn reputatie, die is nu echt wel veilig. Zelfs als het op zijn setlist aankomt lijkt ‘de laatste rockster’ zich in te houden. Waar zijn de sterke ballades van album twee? The Dying Of The Light? The Girl With X-Ray Eyes? Single Ballad Of The Mighty I? Nu duidelijk is hoezeer Noel alles onder controle heeft, is het tijd om die controle lost te laten en van goed beter te maken.

Foto top: Melanie Marsman

Advertenties

Een gedachte over “Live: Best Kept Secret 2015: dag 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s