New album: Joey Bada$$ – B4.DA.$$

NEW ALBUM
Joey Bada$$
B4.DA.$$
(Cinematic Music Group / Relentless Records)

Joey Badass

Toen Joey Bada$$ in 2012 zijn mixtape 1999 uitbracht, was hij meteen één van de meest geprezen nieuwe talenten binnen het genre van hip-hop. Na de minder sensationele mixtape Summer Knights is Joey dit jaar terug met zijn officiële debuutalbum: B4.DA.$$. Dit weekend staat de Amerikaan op de tweede editie van het Tilburgse festival WOO HAH!.


Op dat album gaat Joey door waarmee hij begonnen was: ijzersterke liedjes maken. De afgelopen jaren deed hij dat naast op zichzelf bijvoorbeeld ook in samenwerking met A$AP Rocky. Op B4.DA.$$ is de leider van rapcollectief Pro Era spaarzaam met samenwerkingen. De eveneens dit jaar doorgebroken Raury komt met een furieus couplet op Escape 120, terwijl ook Chronixx, Mavrick Sabre, Action Bronson en zelfs Kiesza te horen zijn op het album.

Qua stijl is er niet veel veranderd sinds de 1999-mixtape. Joey, die in 1995 geboren werd, grijpt nog steeds terug op de hip-hop zoals die populair was in de periode waarin hij opgroeide. Hij is één van de eerste artiesten die de gouden periode van hip-hop viert met nieuw materiaal. Zijn werk verwijst dan ook terug naar onder meer Jay-Z, Tupac, The Notorious B.I.G. en Wu-Tang Clan. Ook werk uit een wat latere periode, zoals dat van Mos Def, geldt als inspiratiebron voor deze plaat.

Toch weet Joey als geen ander zijn eigen sound neer te zetten. Hij is een veelzijdige rapper die de ene keer indruk maakt met lomere, diepzinnigere tracks, maar daarna de luisteraar weer wegblaast met regelrechte knallers. De jongeling creëert daarmee een spannende, bijna gevaarlijke sfeer. Daarbij is de Amerikaan niet bang om zijn eigen leven door te laten sijpelen in zijn speelse teksten, waarin hij ruimte maakt voor slimme vondsten.

Kortom, Joey Bada$$ combineert op B4.DA.$$ het beste van twee werelden. Hij bouwt voort op de gouden periode van hip-hop, maar doet dat op een gedurfde en eigentijdse manier. Het levert een album op waarmee de jonge rapper alle beloftes die hij de afgelopen jaren met zijn mixtapes maakte moeiteloos inlost. Joey Bada$$ zou zomaar een bijdrage kunnen leveren aan de nieuwe gouden periode waar hip-hop al een tijdje op wacht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s