Live: WOO HAH! 2015

JoeyBadass_EelcoWortman

Afgelopen zaterdag was Off Tune op een van de grootste hiphopfestivals van Nederland: WOO HAH! in de Spoorzone in Tilburg, waar onder andere de hiphopberoemdheden Joey Bada$$, Run the Jewels en als hoogtepunt van deze dag Cypress Hill optraden.

Hoewel het erg warm beloofde te worden zorgde het festival ervoor dat de bezoekers toch helemaal los konden gaan zonder zonnesteken op te lopen, door het plaatsen van neveldouches, extra waterpunten en een heel team die met plezier je rug wilde insmeren met zonnebrand.

WOO HAH! heeft de originele setting van een industrie/spoorterrein, dat de urban sfeer goed versterkte. Chille beats, energieke spitsessies en natuurlijk een skatepark waren onmisbaar bij dit hiphopfestival.

Ondanks het feit dat het grootste deel van de bezoekers pas aan het begin van de avond binnenkwam, liet Fresku als opener van de Puna Stage, wat het hoofdpodium was, toch om 4 uur met zijn band het publiek de voetjes van de vloer en de handen in de lucht krijgen door het grote energiegehalte dat ze er in brachten. Terwijl Fresku nog nooit met een band live had opgetreden, was het mooi om te zien dat alle bandleden plus Fresku, met een bijna overdreven te noemen Brabants accent, het publiek helemaal los wist te krijgen en zelf ondertussen ook uit hun dak gingen.

WilliamVanDerVoort5
Cannibal Ox op WOO HAH! 2015. Foto: Willem van der Voort

Na Fresku was het de beurt van het Amerikaanse hiphopduo Cannibal Ox om de show te stelen op de Puna Stage. Hun debuut The Cold Vein dat uitgebracht is in 2001, wordt hedendaags nog gezien als een van de meest grensverleggende hiphopalbums aller tijden. Dat is niet niks. Daarnaast was het zo dat ze dit jaar, na een lange tijd niets van zich te laten horen, hun tweede album uitbrachten dat Blade of the Ronin genoemd mag worden. Hoewel ze maar een klein deel van het publiek echt los wisten te krijgen en hun energie halverwege weg leek te zakken, was het wel duidelijk dat ze het publiek bij hun show betrokken.

ReinKooyman4
Joey Bada$$ op WOO HAH! 2015. Foto: Rein Kooyman

Halverwege de avond was het de beurt van medeoprichter van hiphopcollectief Pro-Era, die reeds meerdere EP’s uitgebracht heeft, we hebben het natuurlijk over the one and only Joey Bada$$. Dit jonge hiphoptalent wist het publiek te overtuigen van zijn undergound-hiphop kwaliteiten. Terwijl de beste man nog maar twintig jaar oud is, weet hij toch steeds het Nederlandse publiek te veroveren, wat al te zien was op zijn concert in de Melkweg eind 2014. Halverwege zijn show begint het erg duidelijk te worden dat er een band is tussen het publiek en de rapper, wat resulteert in een duidelijk energiek publiek dat uit zijn dak gaat op nummers van de heer Bada$$ zijn nieuwe album.

Run The Jewels was toch wel de meest originele act van de avond. Met geen ander nummer dan We are the Champions openden zij hun show. Hoewel het duo pas twee jaar bezig is veroverden ze hun plek in Amerika, in Europa, en overduidelijk in Tilburg. De performance was magnifiek. Zoals je moshpits hebt bij death metal bands heb je springende, dansende en losgaande mensen bij Run The Jewels.

EelcoWortman
Cypress Hill op WOO HAH! 2015. Foto: Eelco Wortman

Het toppunt van de avond was zonder twijfel Cypress Hill. Het schemerde, langzaam werd het donker en de lichten gingen aan. Cypress Hill kwam op om een onvergetelijke show te geven. Nog nooit vertoonde een hiphop band zoveel interactie met het publiek, zulke energie met classic rap en originaliteit met een akoestische drum beat. Onmiskenbaar was hun eigen geluid de sterkste energiebron van de avond. Cypress Hill is al bijna een generatie oud, maar zoals bij echte legendes is er geen sprake van leeftijdsbinding.

Tekst: Fabian van Hal en Emma van der Marel
Foto top: Eelco Wortman

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s