Interview: Nathan Ball

IMG_8774

Hij is pas 25, maar singer-songwriter Nathan Ball wordt al aan de lopende band vergeleken met grootheden als Pink Floyd. De gitarist was al support act voor onder meer Alt-J en Gabrielle Aplin en speelde op eigen kracht op Barn On The Farm en The Great Escape. Off Tune sprak de Brit, die zich laat inspireren door het Londense stadsleven én de natuur van Cornwall, naar aanleiding van zijn aankomende tour door Nederland.


Nathan, wat inspireerde je om muziek te gaan maken?

“Muziek is van jongs af aan een obsessie van me geweest. Ik begon liedjes te schrijven toen ik op mijn elfde voor het eerst een gitaar oppakte. Ik heb geen flauw idee meer waarover ik destijds schreef!”

Waar vind je nu inspiratie?
“Vandaag de dag haal ik inspiratie uit mijn omgeving. Ik houd enorm van de natuur, hoge bergen en stormachtige zeeën. Dat is denk ik hetgene dat me het meest inspireert om nummers te schrijven.”

Wanneer had je door dat je muziek je ergens kon brengen?
“Dat ging best geleidelijk eigenlijk. Ik heb altijd muziek gespeeld en begon op te treden in kleine zaaltjes. Langzaam maar zeker werden die zaaltjes groter en groter. Het leek me een logische volgende stap om full time met muziek bezig te zijn. Dat was altijd al een droom van me geweest, maar ik had nooit een serieuze poging gewaagd. Eigenlijk ben ik pas sinds het afgelopen jaar echt serieus bezig.”

Je wordt vaak vergeleken met Ben Howard. Ben je bang voor die vergelijking en is dat iets dat je probeert te vermijden?
“Ik probeer me er eerlijk gezegd niet te veel mee bezig te houden. Het is frustrerend dat je als muzikant vergeleken wordt met anderen als je muziek schrijft zoals die op een natuurlijke manier uit jezelf voortkomt. Je wil nooit een tweede versie van iemand zijn. Daarmee bedoel ik absoluut niet dat ik de vergelijking als een belediging beschouw, Ben is een fantastische songwriter!

Mijn nieuwe materiaal richt zich wat meer op gitaarriffs en dat heeft ertoe geleid dat we in andere gevallen vergeleken zijn met bijvoorbeeld Pink Floyd. Dat was heel onwerkelijk, maar we zullen zien waar het ons brengt.”

Je hebt de kans gehad om het voorprogramma te zijn van grote bands zoals Alt-J. Hoe kwam dat tot stand?
“Dat was aan de Universiteit van Exeter. Alt-J speelde in Mama Stones, een gaaf klein zaaltje dat gerund wordt door de moeder van Joss Stone. Ik werd gevraagd als support act. Het was een geweldige ervaring! The boys were legends! Het is geweldig om te zien hoe ver ze daarna gekomen zijn. Ik heb ze dit jaar gezien op de Pyramid Stage op Glastonbury. Dat was te gek!”

IMG_8421

Je hebt vorig jaar een EP uitgebracht en dit jaar een tweede. Denk je dat het al mogelijk is om een soort muzikale ontwikkeling te onderscheiden?
“Ja, ik denk van wel. Echo was de eerste release die ik ooit uitbracht. De EP diende om een beeld te geven van de plek waar ik op dat moment was, muzikaal gezien. Het doel was simpelweg om mezelf op de kaart te zetten. Het was geweldig om dat plaatje te maken, bijvoorbeeld omdat we hem opnamen in de studio van mijn drummer Will in London. Het voelde heel goed om eindelijk  iets uit te brengen.

Hoewel Echo prima ontvangen werd, denk ik dat Howling, de tweede EP, een veel volwassener geluid heeft. Op die EP hebben we een uniek geluid gevonden. In plaats van een beeld van waar we zijn geeft Howling een beeld van waar we heen willen.”

In het verleden speelde je soloshows, nu staat er een band achter je op het podium. Is die verandering iets dat doorgetrokken zal worden naar studioreleases?
“Absoluut! Ik speelde vroeger alleen omdat dat makkelijker was. Ik kon gewoon in mijn eentje liedjes schrijven, mijn gitaar pakken en het podium opgaan. Toen ik nummers begon te schrijven frustreerde het me dat de nummers niet zo groots en atmosferisch werden als ik wilde.[3]  Het is veel leuker om met een band te spelen en het heeft ervoor gezorgd dat de nummers nu het geluid hebben dat ze volgens mij verdienen.”

Wat zijn je plannen voor de rest van het jaar?
“We zijn op dit moment aan het nadenken over onze plannen. Ik zou het geweldig vinden om een debuutalbum uit te brengen, maar ik denk dat ik dat nog even uitstel. Ik denk dat ik nog een aantal losse singles uit ga brengen en dat we nog een aantal shows zullen spelen in Groot-Brittannië. Daarna is het tijd om alvast na te denken over volgend jaar!”

IMG_8699

Waar luister je zelf veel naar de laatste tijd?
“Ik ben groot fan van The War On Drugs! Lost In The Dream is een van de weinige albums die ik keer op keer kan luisteren zonder dat het begint te vervelen. Ik ben ook fan van Daughter. Ik zag dat ze klaar zijn met de opnames van hun tweede album, dus ik kijk er erg naar uit om die plaat te horen.”

Beïnvloedt de muziek die je luistert je eigen muziek?
“Ik laat de bands waarvan ik fan ben niet bewust mijn eigen muziek beïnvloeden, maar ik denk dat het bijna onmogelijk is om je voorkeuren volledig te negeren tijdens het schrijven van eigen muziek. Dus of mijn voorkeuren terug te horen zijn? Dat laat ik aan jou, haha!”

Nathan Ball tourt binnenkort in Nederland. Voor het tourschema, ticketverkoop en meer info klik hier voor de site van organisator Curated.

Meer over Nathan Ball
Officiële website Nathan Ball
Facebook
Twitter

Advertenties

Een gedachte over “Interview: Nathan Ball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s