New EP: The Cavern – The Cavern

NEW EP
The Cavern
The Cavern

11133962_779606165479673_1464477586144523306_n

Den Haag is de stad van politici, toch? Niets van waar! Den Haag blijkt de afgelopen jaren steeds meer de stad van de muzikanten te zijn. Na Taymir staat dit jaar namelijk weer een fijne rockband op vanuit de hofstad. Het driekoppige The Cavern zet een mooie eerste stap met een naamloze EP.

De kracht van het plaatje dat de Hagenezen dit jaar uitbrachten ligt in de ijzersterke basis van de band. Alles is degelijk, alles klinkt goed. Zo beschikt The Cavern over een solide ritmesectie, die wordt gevormd door de energiek drummende Jeroen van Leeuwen en bassist en zangeres Floortje van der Kooij. De partijen, ook die van gitarist Pepijn van der Kooij, zijn niet per se gecompliceerd, maar wel ontzettend pakkend. Zo weet The Cavern op tweede track The Lightouse met minimale middelen een fijne bluessfeer tevoorschijn te toveren.

Dat gevoel zet zich overigens feilloos voort in derde track Let It Go, niet te verwarren met de inmiddels wereldberoemde Frozen-klassieker. Het getuigt van het nodige lef dat The Cavern de nummers op dit debuut niet helemaal vol metselt met geluiden, maar juist een ruimtelijke sound nastreeft. Die durf zou best nog wat vaker ten tonele gespreid mogen worden. The Cavern klinkt duister en stevig, maar tegelijkertijd wat timide. De band scheurt wel, maar vliegt nooit écht uit de bocht. We kijken uit naar het moment dat Floortje van der Kooij met haar rauwe stem daadwerkelijk de longen uit haar lijf schreeuwt. Wij zullen de rotzooi opruimen, deal?

Het dichtst bij een dergelijke climax komt het drietal op Ura Forever, dat opnieuw barst van heerlijke gitaarriffs van die andere Van der Kooij. Toch moeten we bekennen dat The Cavern ook erg fijn klinkt als het gas wat teruggenomen wordt, zoals op de sfeervolle en licht melancholische afsluiter I Know, een ijzersterke track.

The Cavern verkent met deze eerste EP op zeer geslaagde wijze de grenzen van zijn kunnen. De volgende stap voor de jeugdige band uit Den Haag is om over die grenzen heen te gaan. Daarbuiten zal de band slechts mooie dingen tegenkomen. Beloofd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s