Interview: Rhodes

Rhodes2

David Rhodes. Een jonge singer-songwriter uit Engeland, die nog maar kort bezig is, viel bij ons erg op. Wie is hij? Wat maakt hem zo bijzonder? Off Tune sprak Rhodes, die deze zomer onder meer op Best Kept Secret en Lowlands staat, in een klein café in Amsterdam, vlak voor zijn show die avond.


David Rhodes. Je bent relatief kort bezig, pas twee jaar. Hoe komt dat?

“Ik achtervolg de muziekwereld eigenlijk al mijn hele leven. Voorheen speelde ik bass in een band, muziek heb ik altijd al gemaakt. Sinds twee jaar zing ik, dat was enorm moeilijk in het begin. Ik had nogal een, laten we zo zeggen, irrationele angst om te zingen. Just like my fear of spiders. Vandaar dat ik er pas laat mee begon.”

Heeft die angst nog steeds effect op je muziek?
“Ja zeker, wanneer ik nu terugluister naar sommige nummers die ik maak voel ik nog steeds de angst.”

Maar je bent een succesvol artiest. Heeft dat dan geen effect gehad op je perspectief van je geluid?
“Niet echt. Succes wordt gemeten in je eigen eenheid, niet per se in bekendheid of geld. Nooit heb ik gedroomd of maar durven dromen zo succesvol te worden als dat ik nu ben. Nu speel ik mijn muziek in heel de wereld. Het is belangrijk om jezelf te blijven, dat sowieso, het gaat erom dat je blij bent met wat je doet en met je muziek.”

Twee jaar ben je nu bezig. Dat gaat snel. Zijn er dan ook negatieve dingen daaraan?
“Ik heb het zó druk. Dan weer een studio, dan weer een optreden, ik heb geen idee meer wat ik laatst deed. Zo veel in zo een korte tijd. Maar het is het waard. Het is een droom die uitkomt, echt waar. Het voelt niet meer als werk, het is vermoeiend, maar nooit geef ik op.”

Blijf je altijd muziek maken als je de kans krijgt of ga je toch voor iets anders?
“Muziek is mijn leven. Of ik nou autonoom artiest blijf, of iets anders ga doen, ik blijf bij muziek. Ik zit ook te denken aan filmmuziek maken. Maar dat komt, vanzelf. Een band naast dit project lijkt me enorm gaaf. Of het dan een ander genre wordt, dat weet ik niet.”

Rhodes1

Taylor Swift tweette over je! De cover van Blank Space vond ze erg gaaf, maar wat vond jij ervan?
“Het was crazy. Toen ik het hoorde was ik onderweg naar mijn kleine flat in het mooie Londen, mijn telefoon trilde als een gek. Ik had ook totaal niet verwacht dat ze reageerde. Echt gekkenwerk.”

Je muziek heeft een emotionele lading, vooral je teksten. Waar gaan je teksten over?
“Meestal non-fictie. Ik spreek mijn kennissen en vrienden en vraag waar ze mee bezig zijn. Bijvoorbeeld, Breathe gaat over een vriendin van me die door een moeilijke tijd gaat. Die mensen geven me inspiratie.”

Stel je voor, je wordt nog bekender, ben je dan bereid om je muziek commerciëler te maken?
“Absoluut niet. Ik blijf mijn eigen ding doen en mijn eigen muziek maken, in mijn genre. Ik werk nu samen met een hiphop producer, die heeft wel invloed op mijn muziek. I like it when worlds collide. Wanneer smaken samensmelten kan er iets gaafs uit komen.”

Binnenkort komt je album uit. Wat kunnen we daarvan verwachten?
“Het wordt anders dan de EP’s. Allereerst wordt het een meer ambient geluid, breder, maar organischer. Het wordt een verhaal, niet losse nummers, het wordt een avontuur. Ik hoop dat mensen dat realiseren. Het gaat vooral over de kracht die je nodig hebt om een angst te overwinnen, die kracht, daar gaat het over.”

De muziek die je maakt is erg intiem. Ben je daarom niet bang om de connectie met het publiek te verliezen?
“Nee, welnee. In Londen speelde ik voor enorm veel mensen, dat ging prima. Daar heb ik vol vertrouwen in. Het is snel gegaan, de ene keer speelde ik voor 50 man in een kleine bar, en kort daarna voor duizend mensen. Dat is geweldig.”

Wat zijn je plannen voor de rest van je muziekcarrière?
“Op dit moment tour ik heel veel, en dat blijf ik nog even doen. Daarna weer de studio in, hoop ik.”

Rhodes opent de zondag van Lowlands van 11:50 tot 12:50 in de India.

Meer over Rhodes
Officiële website
Facebook
Twitter

Advertenties

Een gedachte over “Interview: Rhodes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s