New album: The Wombats – Glitterbug

wmbts_glitterbug_CD_Vinyl-coverNEW ALBUM
The Wombats
Glitterbug
(14th Floor Records)

Met Glitterbug brengt de succesvolle Britse indieformatie The Wombats alweer haar derde album uit. Het trio uit Liverpool houdt vast aan de vrolijke en dansbare sound van de eerste twee platen, al is duidelijker dan ooit tevoren hoorbaar dat het materiaal van de Britten stiekem op een hoop ellende gebaseerd is.

Het zorgt ervoor dat The Wombats zich op Glitterbug een meer volwassen sound hebben aangemeten. Voornamelijk met zicht op het totaalplaatje is dat overduidelijk. Toch voldoen de nummers op de nieuwe langspeler nog aan alle vereisten voor een Wombats-song. Single Emoticons, de opener van het album, is bijvoorbeeld een melodische mengelmoes van elektronische pop en indie rock. De groei van The Wombats ligt dan ook niet zozeer op het gebied van sound, maar op het gebied van thematiek. De teksten waarmee de nieuwe thema’s, zoals depressie en verslaving, aan de man worden gebracht zijn overigens nog altijd Matthew Murphy ten voeten uit: humoristisch en creatief. “It’s tough to stay objective, with your tongue abseiling down my neck”, zingt de frontman bijvoorbeeld in het eerdergenoemde Emoticons.

The Wombats is een band die leeft op basis van zijn singles, zo blijkt ook op het nieuwe album. Album één had Kill The Director, Moving To New York en Let’s Dance To Joy Division. Album twee had Tokyo, Jump Into The Fog en Techno Fan. In het geval van plaat drie is de eerste helft van het album hofleverancier op hitgebied. Greek Tragedy, de derde track op Glitterbug, is een ijzersterk schot in de roos. Murphy verbindt hier, zoals hij vaker doet op het nieuwe album, zijn relatieproblemen aan drugsgebruik: “She hits like XTC.” Met Give Me A Try en Be My Shadow grijpen de Liverpudlians door middel van de eerste vier nummers van Glitterbug met speels gemak de aandacht van de luisteraar.

Wombats

De kracht van de singles schuilt deels in het feit dat The Wombats, die eerder op de grens van indie en pop balanceerden, steeds meer naar pop lijken te leunen. De band doet op het frisse en zomerse Glitterbug dan ook denken aan bijvoorbeeld The 1975 en Passion Pit. Eigenlijk roepen alleen albumtracks The English Summer en Pink Lemonade nog vergelijkingen om met de wat rauwere post-punk waarmee The Wombats in het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw furore maakten. In plaats van gitaren spelen synthesizers daarom een grote rol op Glitterbug, bijvoorbeeld op nieuwe single Be Your Shadow en Headspace.

De aantrekkingskracht van de tracks wordt er overigens geenszins minder op. Glitterbug is een album dat zich uitermate goed leent voor snikhete festivalshows, hoe donker de thematiek van de nummers soms ook mag zijn. Goed, Glitterbug is geen briljant album. Het bevat dan ook een aantal tracks die niet bijzonder memorabel zijn. Het bevat ook geen nieuwe Let’s Dance To Joy Division. The Wombats zetten met Glitterbug simpelweg een ontzettend leuk album weg, dat een handvol fijne zomersingles bevat, waaronder het al eerder uitgebrachte Your Body Is A Weapon. Toevallig is dat net het doel van de band, die ongetwijfeld een graag geziene festivalact zal blijven. Niet te veel nadenken dus: Let’s Dance To The Wombats!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s