Interview: Ziggy Alberts

Ziggy1

Hij komt uit Australië, surft, schrijft intieme liefdesliedjes en heeft een lang blond haar. Ziggy Alberts voldoet aan het stereotype. Toch gaat er veel meer schuil achter de jonge singer-songwriter from Down Under. Off Tune had een uitgebreid gesprek met de inspirerende Ziggy in aanloop naar zijn tour door Nederland.

Je begon pas een paar jaar geleden met gitaarspelen. Hoe begon je nummers te schrijven?
“Ik pakte in 2011 voor het eerst een linkshandige gitaar vast. Ik denk dat het een logische volgende stap was; ik was al veel bezig met schrijven. Ik veranderde pagina’s van creatieve literatuur in korte muzikale verhaaltjes.”

Waar ging je eerste eigen nummer over?
“Ik schreef mijn eerste nummer over a teenage girlfriend, zoals elke andere jongen, haha.”

Het beeld van een Australische surfer plus singer-songwriter is nogal een stereotype. Vind je het vervelend als mensen op zo’n manier naar je kijken?
“Nee, dat irriteert me niet. Het mag dan een stereotype zijn, dat stereotype laat wel precies zijn hoe mijn leven hier in Australië is. I’m a coastal folk musician and ocean enthusiast! Ik woon al bijna twee jaar in een caravan. Het verveelt me alleen als het beeld van die levensstijl als het ware misvormd wordt door de massamedia.”

De afgelopen jaren is een groot aantal singer-songwriters doorgebroken naar de mainstream. Hoe verzeker je jezelf ervan uniek te blijven?
“Ik heb nooit geprobeerd iemand anders te zijn dan Ziggy Alberts. De enige manier waarop je uniek kan blijven is door te proberen om de beste en eerlijkste versie van jezelf te zijn.”

Vind je het vervelend om vergeleken te worden met andere singer-songwriters of inspireren je collega’s je juist?
“Ik vind het alleen vervelend om vergeleken te worden met singer-songwriters die ik zelf niet waardeer. Ik heb een aantal geweldige collega’s die me op zoveel verschillende manieren inspireren: Kyle Lionheart, Garret Kato, Dustin Thomaes en Daniel Champagne, om er slechts een paar te noemen!”

Een groot aantal liedjes is geïnspireerd door meisjes en liefde. Wat voor andere zaken inspireren je?
“Ik kan erg geïnspireerd raken door de landschappen die me omringen. De relatie die wij als mensen hebben met de oceaan bijvoorbeeld. Daarnaast inspireren zowel doodgewone innerlijke problemen als unieke emotionele reizen. Ik probeer nummers te schrijven die op een heldere manier gaan over persoonlijke vreugde en individuele problemen. De muzikant en de luisteraar zijn dezelfde persoon; de een uit het gevoel dat door beiden wordt gevoeld.”

Ziggy3

Je nummers zijn erg persoonlijk. Is het niet vreemd voor je om zulke persoonlijke verhalen met de hele wereld te delen?
“Vreemd is een understatement, haha. Er bestaat een constante worsteling om zo veel mogelijk te geven zonder dat het je op begint te vreten. Dat grijze gebied herbergt de beste songwriting. Het is vreemd en vaak moeilijk, maar het geeft me de mogelijkheid om echt met mensen in contact te komen en om hen plezier te brengen zoals andere muzikanten mij dat gebracht hebben.”

We hebben gehoord dat er een prachtig verhaal schuilgaat achter je nummer Warm Coffee. Zou je het misschien met ons willen delen?
“Ik was naar de plaats Byron Bay verhuisd toen ik 19 jaar oud was, voordat ik in een caravan begon te wonen. Op een donderdagochtend eind 2013 was ik op een boerenmarkt. Toen ik de markt opliep kruisten mijn ogen met die van een meisje. Ze was bedekt, maar niet op een manier die verlegenheid uitstraalde. Ze had bruine krullen, laarzen en een  lange witte jurk. Ik ben zo’n drie keer voorbij haar gelopen voor ik de moed verzameld had om op haar af te stappen. Uiteindelijk heb ik haar gezegd dat ze ongelofelijk mooi was. Ze giechelde en nam mijn compliment op zeer elegante wijze aan. Ik wenste haar een fijne dag. Ik heb haar naam niet gevraagd en heb haar mijn naam niet verteld.”

The end?
“Nee! Ik wist dat ze bestemd was voor me en dat was hoe het universum moest zijn. Ik schreef het nummer later die week. Twee maanden later vonden we elkaar opnieuw door een gemeenschappelijke vriend, die een date voor ons organiseerde. We hingen bijna 6 uur lang samen rond en ik heb haar voor het eerst Warm Coffee laten horen. We hebben een tijde iets gehad, maar uiteindelijk werkte het helaas niet. Waargebeurd!”

Ziggy2

Het bereiken van een groter publiek is een heel geleidelijk proces. Was het moeilijk voor je om op dat gebied geduldig te blijven?
“Nooit. Ik heb de afgelopen jaren zo ongelofelijk hard gewerkt. Ik weet dat dit pas het begin is. Ik ben niet bezorgd over het bereiken van een groot publiek, eerder over het bereiken van het juiste publiek in de juiste omgeving.”

Als je moest kiezen tussen tijd in de studio of tijd op het podium, welke van de twee zou je dan kiezen?
“Touren! Altijd. Je performance en je fysieke aanwezigheid zijn wat mij betreft zo veel meer waard dan je tijd in de studio. Je hebt ze natuurlijk allebei nodig, maar het is nog nooit belangrijker geweest om je nummers te delen met mensen, face to face, persoonlijk.”

Wat zijn je plannen voor de rest van het jaar?
“Ik ga zeven weken langs gigs spelen in huizen door heel Europe na de Curated-tour in Nederland. Daarna ga ik terug naar huis om een nationale tour te doen in Australië én om mijn eerste officiële videoclip op te nemen. Ik heb een single die bijna uitkomt, dus ik focus me op dit moment daarop en op mijn meest recente album Land & Sea. Bovendien wil ik werken aan mijn persoonlijke leven en mijn dromen buiten de muziek verwerkelijken, zodat ik elke keer iets meer aan mensen kan geven via mijn muziek.”

Ziggy Alberts tourt de aankomende weken in Nederland met Nathan Ball. Voor het tourschema, ticketverkoop en meer info, bekijk de site van concertorganisator Curated.

Meer over Ziggy Alberts
Officiële website
Facebook
Instagram


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s