Interview: Mount Rushmore Safari

Mount Rushmore Safari 1

Het nieuwe album van de gelukkigste man uit het gelukkigste land van der wereld zit eraan te komen. De naam zegt het al: we hebben het namelijk over de Deen Andreas Sorgenfrei, frontman van Mount Rushmore Safari. Off Tune sprak met hem over zijn driekoppige indie-band die in twee jaar een warm revolutie heeft doorgemaakt.

Mount Rushmore Safari. Het eerste wat opviel aan de band was natuurlijk de naam. Waarom heb je deze naam gekozen?
“Een bandnaam kiezen is iets speciaals, net als een nieuwe tatoeage laten zetten. Het moet iets betekenen voor je, dat maakt het ook zo lastig om je te binden aan een naam. Toen ik dit project startte stelde het eigenlijk niks voor, gewoon een projectje om iets heel anders dan eerst met muziek te doen. Gewoon lol hebben en muziek maken.

Het begon met een vriend van me die bass speelt in The Rumour Said Fire. We chillden een keer toen hij het verhaal vertelde van zijn roadie die hun band verwelkomde met de woorden: “Hey daar zijn jullie! Mount Rushmore Safari toch?!” En zo begon het. De naam bleef hangen. Het betekent op zichzelf niet zoveel, maar het herinnert me aan een goede vriend.”

Dat is pas een origineel verhaal. Maar laten we verder praten over je muziek. Jullie eerste album, Elba, is al een lange tijd uit, en over een maand komt het nieuwe album, Songs For Ones Who Break, uit. Wat is het grootste verschil tussen de twee albums?
“Toen we Elba maakten was de hele situatie compleet anders. Het klikte totaal niet tussen iedereen in de band, ik werd er gek van. Zo gek dat ik op een dag de helft van de band naar huis stuurde toen we nog niet eens klaar waren met de opnames. Maar wat moest, dat moest. Ik heb er nooit spijt van gehad.

Hoe dan ook, het album moest nog steeds op een of andere manier af zien te komen. Onze studio zat aan de andere kant van het land. Er was dus maar één oplossing: de producers de muziek in laten spelen. Alles is natuurlijk wel zelf geschreven. Dit nieuwe album gaat prima. Baskerville op de bass, Djarn op de drums… Het is werkelijk geweldig om met deze gasten een album te maken. Het klikt geweldig. Ik ben ze erg dankbaar.”

Wat een revolutie. Ook hoorde ik dat jullie meer rockmuziek dan elektronische muziek gaan maken. Waarom de verandering?
“Dat heeft vooral te maken met dat we altijd afhankelijk waren van computers. Tijdens optredens, in de studio’s en met onze synthesizers. We werden er gek van. Het is zelfs een keer gebeurd dat onze computer van het podium viel. Daaruit volgde dat we dat absoluut niet meer wilde, daarom is ons nieuwe album wat organischer.”

Mount Rushmore Safari 2

Jullie hebben onder meer geopend voor The 1975. Hebben ze invloed gehad op jullie muziek?
“Oh ja, dat weet ik nog wel. Ze zijn het tegenovergestelde van wat je van ze verwacht. De zaal waar we speelden maakte een hoop stennis over dat ze misschien niet cool waren en dat we maar beter niks met ze te maken konden hebben.

Onzin, want we gingen backstage met ze chillen en het blijken echte badass gozers te zijn. Heel gezellige gasten. Maar invloed op onze muziek? Absoluut niet. We liggen op dat gebied mijlenver uit elkaar.”

Hebben andere bands wel invloed gehad op jullie muziek?
“Jazeker! Vroeger toen ik nog niet in een band zat was ik helemaal fan van The Kissaway Trail. Zo fan dat ik door hen muziek ben gaan maken. Later hebben we nog met ze getoerd; ze zijn zo ongelofelijk goed en gepassioneerd. Mindblowing! Door hen ben ik mijn muziek gaan opnemen. Bedankt Kissaway Trail!”

Jullie nummer John Wayne was een enorme hit. Is de druk voor je nu hoger om nóg een hit te schrijven? Zijn er hoge verwachtingen daardoor?
“Allereerst, de druk is sowieso vrij laag omdat de Deense radio onze muziek weigert te spelen. Zelfs John Wayne niet. Daarentegen zijn we in Duitsland op meer dan 50 radiozender gespeeld. Dat had nog meer kunnen zijn als het nummer wat vrolijker was, nu is het een vrij duister nummer. Wat ik daarmee wil zeggen is dat je jezelf nooit moet aanpassen aan wat de radiozenders willen – je hebt geen kans om airplay te krijgen als je niemand kent bij de radio – blijf gewoon vooral je eigen ding doen. Daar haal je het meeste plezier uit.”

Zou je ooit iets anders willen doen dan muziek maken als baan?
“Naast mijn muzikale carrière ben ik sociaal werker. Dat doe ik al 10 jaar lang. Ik help daklozen, geesteszieken en kinderen met hun problemen. Ik wil graag van muziek mijn full-time job maken, maar ik wil niet op trouwerijen spelen of gitaarles geven. Het zijn afwegingen die je moet maken, ik ben erg tevreden met hoe ik nu mijn leven heb ingericht.”

Goed om te horen! Wat zijn de plannen wat betreft je muzikale carrière?
“We hebben nu de tour en het album waar we mee bezig zijn. Volgend jaar gaan we flink touren en promoten in Duitsland en daarna in de Benelux. Onze boeker is druk bezig met nieuwe data voor de lente. Daar kijken we erg naar uit. Daarnaast ben ik altijd met mijn twee andere projecten bezig: Modern Boys (electro-popformatie, red.) en De Lyse Timer (Deenstalig project, red.).

Mount Rushmore Safari speelt op zaterdag 14 november 2015 in ACU, Utrecht.
Op 25 september 2015 komt Songs For Ones Who Break uit via Trechoma Records. Bekijk hieronder de officiële video van leadsingle River of Light.

Meer over Mount Rushmore Safari
Officiële website
Facebook
Twitter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s