New album: John Coffey – The Great News

NEW ALBUM
John Coffey
The Great News
(V2)

JohnCoffey

De beste harde band van Nederland? John Coffey natuurlijk! Dit jaar bracht het Utrechtse vijftal met The Great News een derde album uit. En dat – we konden het niet laten – is Geweldig Nieuws.

Zoals op de eerste twee platen beukt John Coffey er op The Great News weer flink op los. De heren metselen keer op keer grootse geluidsmuren van gitaren en drums in elkaar. Toch slaagt de formatie erin het maaiveld der hardcore en metalpunk te ontstijgen. Aan de oppervlakte lijkt The Great News simpelweg een snoeiharde plaat, daaronder blijkt een aardige hoeveelheid nuance schuil te gaan.

John Coffey klinkt op het nieuwe album groots en bombastisch, een factor die bijdraagt aan het feit dat de band er beter dan ooit tevoren in slaagt om de rauwe punkenergie die de liveshows van de band tot zo’n groot succes maakt op de plaat te vangen.

Enkele nummers op The Great News maken duidelijk dat de heren zijn geïnspireerd door sensationele stadionrock van de categorie Foo Fighters. Ook de vuile grunge van Nirvana is op The Great News nooit ver weg.

Toch zou het, zoals eerder gezegd, zonde zijn om dit album enkel af te doen met het bijvoeglijk naamwoord ‘hard’. John Coffey legt op de nieuwe plaat de focus meer op aanstekelijke gitaarriffs en balans. Het resulteert in een album dat de harde kern van Coffey-fans aan zal spreken, maar ook nieuwe zieltjes zal winnen.

JohnCoffey2

Zo blijkt op afsluiter It’s Beginning To Change, een soort cooling down, dat John Coffey helemaal niet altijd in de hoogste versnelling hoeft te rijden om indruk te maken. De bombast doet hier wat denken aan de Schotse baardapen van Biffy Clyro. Het relatief lange is een symbool voor de experimentatiedrang die de Utrechters tentoon spreiden. Er wordt zelfs wat gespeeld met trompetten, zoals op het sterke Heart Of A Traitor. Koortjes? Waarom niet!

Het komt de kracht van één van de kokende hoogtepunten van de plaat, single Broke Neck, alleen maar ten geode. Ondertussen schreeuwt David Achter De Molen er weer lustig op los, wees niet bang. John Coffey lijkt er op The Great News groot plezier in te hebben om de luisteraar keer op keer op het verkeerde been te zetten en te verassen met saldo’s aan schreeuw- en scheurwerk. Echo begint bijvoorbeeld met eenzame vocalen, maar groeit daarna al snel uit tot een oorschelp-verbrijzelende en trommelvlies-slopende energiebom die drijft op de metalcore-kant van het Nederlandse collectief.

Een dynamische plaat vol verschillende klanken en invloeden dus, dat The Great News. Toch zijn er een aantal factoren die zorgen voor de nodige samenhang. John Coffey verliest bijvoorbeeld geen moment de zorgvuldig ontwikkelde eigen sound. Ook de overzichtelijke mix van producer Matt Goldman bewaart de rode lijn door de kleurrijke vertoning van de Utrechters.

John Coffey nestelt zich eens te meer stevig op de troon der Nederlandse hardrock en levert met The Great News een studioalbum af dat zo energiek is dat het live onmogelijk kan mislukken. 100% moshpit-garantie. Geen gehoorschade? Geld terug!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s