Live: Find Us In Slumberland

     FUIS 4

Wie jarig is trakteert! Het Utrechtse viertal Find Us In Slumberland deed dat vrijdag 11 september in EKKO, waar de eerste verjaardag van de band werd gevierd met de release party van de nieuwe EP van de dream pop-formatie. Taart? Check! Slingers? Check! Muziek? Dubbel check!

Als de deuren van het immer charmante EKKO om stipt acht uur openzwaaien, staat er zowaar al een groepje mensen buiten te wachten.  Voor het podium wachten op de komst van de jarige jet en jobben is er echter niet bij. Terwijl frontvrouw Sophia Keck en de haren zenuwachtig de zaal in en uit lopen wordt de avond namelijk geopend door Iris Penning, die de voorkamer door middel van kaarsjes van een haast magische sfeer heeft voorzien.

Die magie wordt voorgezet door haar songmateriaal. Penning, die op gewaagde wijze a capella begint, fluistert het publiek haar fraaie Nederlandstalige teksten toe op een bedje van subtiel gitaarspel. De naam van Maaike ‘Dat Ik Je Mis’ Oubouter zingt enigszins door gedachten, maar Penning blijkt weldegelijk een eigen stijl te bezitten. Het optreden is beheerst en rustig, maar daardoor juist innemend. Penning speelt zacht, maar omdat ze het publiek al snel muisstil krijgt, is dat geen enkel probleem.

De nadruk ligt, voornamelijk vanwege de opzettelijk minimalistische begeleiding, op Penning’s fijne stem en rake teksten. Zowel op vocaal als instrumentaal gebied maakt handig gebruik van loop-pedalen. Domme dronken dingen die de rest van de wereld al was vergeten promoveert Iris Penning tot poëzie. Utrecht maakt kennis met een sympathieke singer-songwriter met een scherpe Pen(ning).

Dan is het tijd voor Find Us In Slumberland. Rond negen uur stroomt de zaal direct nadat de deuren open zijn gezwaaid helemaal vol. Dan trapt de band waarvoor iedereen gekomen is af. We geloven bijna niet dat dit feestje ter ere van de eerste verjaardag van de band gegeven wordt. Find Us In Slumberland staat namelijk op het podium alsof de formatie er al jaren staat. De bandleden voelen zich prima thuis op het podium en zijn qua klank en timing perfect op elkaar ingespeeld.

FUIS 3
Find Us In Slumberland in EKKO. Foto: Jacqueline van Arkel

Eigenlijk helemaal niet zo gek dus, dat Find Us In Slumberland EKKO met speels gemak volspeelt én vermaakt. Al moet het bij gitarist Robin de Geus, naast frontvrouw Sophia Keck de meest communicatieve van het stel, nog even doordringen: “Jullie zijn met zo veel!” Het is tekenend voor de band die keer op keer vriend, vijand, maar vooral ook zichzelf verbaast. Het viertal stond al in Paradiso en Tivoli, maar deze release party is de kers op de verjaardagstaart.

FUIS 5
Find Us In Slumberland in EKKO. Foto: Jacqueline van Arkel

Van toeters en bellen moet Find Us In Slumberland het niet hebben, wél van ijzersterk songmateriaal. En dat hebben de Utrechters in overvloed, zo blijkt. Find Us In Slumberland is melancholisch, zweverig en dromerig, maar soms ook bombastisch en episch, waarmee de band bijvoorbeeld de vergelijking met Sigur Rós oproept. De band toont zijn kracht door de sfeer in de zaal te bepalen en het publiek moeiteloos mee te voeren. Dat gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van het door indrukwekkende visuals begeleide Rabbit Hole, de wat mysterieuze afsluiter van de nieuwe EP.

FUIS 1
Find Us In Slumberland in EKKO. Foto: Jacqueline van Arkel

Een ander hoogtepunt van de show én de EP is Charlie, een wat opbeurendere track die “een jaar geleden” (Sophia) of “in januari” (Robin) werd uitgebracht als eerste single. Op deze optimistischere momenten doet de band wat denken aan gevierde moderne folkbands als The Lumineers en Of Monsters And Men. Toch doen de nummers van Find Us In Slumberland geen moment cliché aan.

FUIS 6
Find Us In Slumberland in EKKO. Foto: Jacqueline van Arkel

De band heeft, zeker wanneer er twee strijkers op het podium verschijnen, een vol geluid, maar metselt de liedjes niet helemaal dicht, hetgeen ruimte laat voor de zo duidelijk aanwezige melancholiek. Het dromerige gitaarspel van De Geus en Keck, dat erg fraai bij elkaar kleurt, draagt daaraan bij. Toch mag ook de ritmesectie, met bassist Hugo Zuiker en drummer Samuël Smit, niet onbenoemd blijven.

FUIS 2
Find Us In Slumberland in EKKO. Foto: Jacqueline van Arkel

Find Us In Slumberland serveert haar gasten tijdens dit feestje een gevarieerd buffet, dat wordt afgesloten met het overheerlijke toetje Cliff, dat in het publiek al voorzichtig meegezongen wordt. De nodige mensen worden bedankt, want dat hoort er nu eenmaal bij en De Geus stelt het publiek gerust: “Ik zweet alleen maar uit mijn ogen hoor.” Waar men ook kijkt duiken glimlachen op. Wat heerlijk om een band die zich zo dankbaar en sympathiek opstelt op deze manier te zien zegevieren. “Dit was het mooiste verjaardagsfeestje ooit!”, roepen de bandleden het publiek toe. Dat het het eerste verjaardagsfeestje van de band was, daar doet niemand moeilijk over. Een warme deken voor de herfst én een grote muzikale belofte. Op naar… juist: Slumberland!

FUIS 7
Find Us In Slumberland in EKKO. Foto: Jacqueline van Arkel

Beluister de gloednieuwe EP van Find Us In Slumberland hieronder:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s