New album: Pocket Knife Army – This Time I’ll Come Out Unharmed

11878916_522597741244852_7867247999432239781_oNEW ALBUM
Pocket Knife Army
This Time I’ll Come Out Unharmed
(The Bakery)

Pas een jaar maken ze samen muziek, Erwin Tuijl en Desirée Coumans. Onder de naam Pocket Knife Army grijpt het duo uit Utrecht de luisteraar echter zonder twijfel bij de lurven. De duistere elektronische pop van het tweetal is sterk. Heel sterk.

Het zelfvertrouwen dat het project uitstraalt wordt meteen duidelijk bij de eerste tonen van de ijzersterke opener Grow Up. Kogelschoten klinken en even lijkt titel This Time I’ll Come Out Unharmed onwaarschijnlijk. Maar dan slaat Pocket Knife Army terug met een instant hit. Grow Up is rauw en industrieel, maar tegelijk dansbaar en energiek. De sound van de synths in de tweede helft van het nummer doen wat denken aan het geluid waarmee bijvoorbeeld het Schotse Chvrches recentelijk doorbrak.

Wolf of Memphis lijkt te beginnen als een kabbelend gitaarnummer, maar groeit daarna laagje voor laagje uit tot een fascinerende climax. Pocket Knife Army klinkt desolaat, maar ook subtiel. Still A Daughter staat stevig op een fundament van stuwende baslijnen en doffe dreunen, terwijl in het wat verstilde If Only I Would Listen juist meer ruimte open wordt gelaten voor de piano.

Producers Wouter Budé en Wessel Oltheten hebben This Time I’ll Come Out Unharmed voorzien van een ruimtelijke sound, waardoor een dynamisch geheel ontstaan is. Ondanks de rijke instrumentatie klinkt de plaat geen moment te druk of te glad. Het geeft Pocket Knife Army voldoende plek om zich op artistiek vlak volledig te kunnen laten gaan. Zo slaat Cowboys halverwege plotseling om in knotsgekke dubstep.

This Time I’ll Come Out Unharmed is een album dat geen moment verveelt. Er gebeurt veel op de plaat, maar alles dat gebeurt werkt. Pocket Knife Army schets donkere luchten, zweeft daar wat in rond en slaat dan toe. Vanuit het niets.

Pocket Knife Army – Live
13/09 Release @ Kytopia, Utrecht                         
19/09 IBB Fest, Utrecht
03/10 Popronde, Almere
10/10 Popronde, Haarlem
15/11 Popronde – Karroesel, Hilversum
29/11 Popronde, Leiden

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s