New album: Sideditch – Games Played / Lessons Learned

NEW ALBUM
Sideditch
Games Played / Lessons Learned
(eigen beheer)

Sideditch1

De herfst komt eraan, dus is het tijd voor donkere, zware muziek. Het Nederlansde Sideditch heeft dat goed begrepen. Op debuutalbum Games Played / Lessons Learned, dat uitkomt op 24 september, tapt de formatie met leden uit Deventer en Utrecht uit hetzelfde vaatje als The National, Editors en Death Cab For Cutie.

De band rondom frontman Dirk Scholten speelde eerder al in een uitverkocht Tivoli als voorprogramma van Other Lives en mag binnenkort, op de releasedatum, aantreden als support van het opkomende Britse As Elephants Are. Met Games Played / Lesson Learned op zak zou het collectief echter binnen de kortste keren ook op eigen kracht in de Nederlandse popzalen kunnen staan. Sideditch grossiert op dat album namelijk in zorgvuldig opgebouwde rocknummers met een alternatief randje.

Sideditch2
Foto: Niels van Diemen

Nummers als het betoverende, haast Sigur Rós-achtige Adult Mind Games zijn niet per se catchy, maar wel zo prachtig gestructureerd dat ze nog geruime tijd in gedachten naklinken. Dromerige gitaarlijntjes spelen een grote rol op de langspeler, al vanaf de fijne opener What A Waste, dat vol zit met fascinerende tempo- en sfeerwisselingen. In andere parels, zoals derde track Talk Of This Town, roepen de vocalen vergelijkingen met The National’s Matt Berninger en Editors’ Tom Smith op.

Jenny, de meest recente single van het vijftal, is de track van Games Played / Lesson Learned met de meeste hitpotentie. Sideditch experimenteert er lustig op los en varieert volop qua sound, bijvoorbeeld met Dissident, de fraaie opener van de B-kant van de plaat. Die tweede helft weet de aandacht feilloos vast te houden, bijvoorbeeld dankzij het intieme en ingetogen Pavlov, misschien wel het stiekeme hoogtepunt van het album.

Met It’s A Fine Line en Supreme breidt Sideditch vervolgens een waardig einde aan een zeer waardig debuut, dat als een warme trui voor de herfst voelt. Kriebelen of rafelen doet ‘ie overigens geenszins, want Sideditch laat horen nog jaren mee te kunnen binnen het Nederlandse muzieklandschap. De spelletjes zijn gespeeld, de lessen geleerd; Sideditch is klaar voor de toekomst!

Sideditch brengt Games Played / Lesson Learned uit op 24 september. De band speelt op die datum in het Utrechtse EKKO als voorprogramma van As Elephants Are.

Advertenties

Een gedachte over “New album: Sideditch – Games Played / Lessons Learned

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s