New album: Ewert and the Two Dragons – Circles

NEW ALBUM
Ewert and the Two Dragons
Circles
(Warner Bros.)

Ewert2

Het verhaal van Ewert and the Two Dragons leest als een jongensboek. Ewert Sundja en zijn draken, bandleden Erki Pärnoja, Kristjan Kallas en Ivo Etti, begonnen in 2009 kleine shows te spelen in het altijd mooie Estland. De heren speelden destijds alleen nog covers: van Jeff Buckley, Radiohead en The Police bijvoorbeeld. Al snel zou alles anders worden.

Nog in het eerste jaar van het bestaan van de band besloot het viertal een vakantiehuisje te boeken voor drie dagen. De heren pakten hun koffers, vertrokken en schreven binnen no time hun debuutalbum, The Hills Behind The Hills. Dat album legde de basis voor de veroveringstochten die zouden volgen. Met een nieuwe album en een hit, Good Man Down, op zak speelde Ewert and the Two Dragons in 2011 bijvoorbeeld op Eurosonic.

Hoewel de band, vooral in thuisland Estland, werd overladen met awards, bleef een definitieve doorbraak uit. Dit jaar moest album Circles daar alsnog verandering in brengen. Of dat gaat lukken is de vraag. De folk van Ewert and the Two Dragons is solide en qua klank aantrekkelijk, maar niet avontuurlijk of authentiek. De productie van het grootste deel van Circles is wat te glad, waardoor de Estse formatie geen moment de geloofwaardigheid heeft die andere hedendaagse folkacts zoals The Tallest Man On Earth of Bear’s Den wél hebben.

Ewert

Het viertal vervalt in leuke doch nietszeggende deuntjes waarbij het songmateriaal ook niet sterk genoeg is om in de buurt te komen van vergelijkbare groepen als The Lumineers of het IJslandse Of Monsters And Men. Moet Ewert and the Two Dragons het dan hebben van slimme teksten? Ook niet echt eigenlijk. De tekst van Pictures, dat moet dienen als hit van de plaat, is zo zoet dat het glazuur ervan van je tanden klapt: “I loved and I loved until I ran out of love.”

De thematiek op Circles is kortom te algemeen, waardoor het gebrek aan oprechte emotie Ewert and the Two Dragons opnieuw parten speelt. Pictures zal ongetwijfeld door ‘alternatieve’ radiostations (kuch 3FM) worden opgepikt. De nieuwe ‘hit’ komt echter geen moment in de buurt van de oude hit. Op Good Man Down klonk Ewert and the Two Dragons nog als een band die zichzelf aan het ontdekken was. Het was fris en optimistisch, een tikje naïef. Vier jaar later doet de band een wanhopige laatste poging om door te breken. Laten we dat in ieder geval hopen. Het resulteert, hoe dan ook, in een album dat formuleachtig en geforceerd klinkt.

De plaat staat weliswaar vol met uitgebreide instrumentatie, maar het geheel klinkt zo veilig en oppervlakkig dat het lijkt alsof de orkestgeluiden pas aan het einde van de productie zijn toegevoegd. Geen moment klinkt Ewert and the Two Dragons gepassioneerd. De muziek op Circles dwingt zich niet aan de luisteraar op en komt geen moment als noodzakelijk over.

Het album bevat een aantal aardige pogingen, maar de subtiliteit die bij een band als het Belgische Balthazar van doorslaggevend belang is, ontbreekt in dit geval. Juist om zich veilig te spelen in de Europese muziekwereld had Ewert and the Two Dragons meer risico moeten nemen dan het op Circles doet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s