Live: Popronde 2015-tips (2/2)

Popronde

Het festivalseizoen zit erop en dat betekent dat het tijd is om de clubs in te gaan en kennis te maken met nieuw talent. Hoe? Door de Popronde natuurlijk! Ook dit jaar trekt een selectie van 135 Nederlandse talenten langs 38 steden voor een duizelingwekkend aantal shows. Wij helpen je door het kaf van het koren te scheiden en je onze tips in te fluisteren. Gisteren deel 1, vandaag deel 2.

Lookapony
Voor fans van: Parquet Courts 

Lookapony

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Het Eindhovense Lookapony timmert in de schaduw van stadgenoten Mozes and the Firstborn al een tijdje aan de weg. Onderweg bereikte het viertal al de oren van een flink aantal rockliefhebbers, maar nu is de brug naar het grote publiek bijna begaanbaar. Lookapony maakt aanstekelijke rocknummers met een flinke alternatieve rand die rechtstreeks uit een Eindhovense garage lijkt te komen. De band stond op de Nederlandse Burger Records-mixtape en was voorprogramma voor onder meer Drenge en Parquet Courts.

Optredens Popronde
17/09 – De Bijstand, Nijmegen
19/09 – Sally O’Briends, Zwolle
26/09 – Walhalla, Deventer
02/10 – P79, Den Bosch
09/10 – Doppio Espresso, Arnhem
10/10 – Pitcher, Haarlem
11/10 – De Bosuil, Weert 
16/10 – Extase, Tilburg
17/10 – Rootz, Den Haag 
22/10 – De Zaak, Utrecht
07/11 – Rotown, Rotterdam
12/11 – ’t Hof, Middelburg
13/11 – Kowalski, Alkmaar

St. Tropez
Voor fans van: The Strokes

St

Sommige muzikanten staan tijdens de Popronde voor het eerst tegenover een groot publiek. In het geval van St.Tropez ligt dat net wat anders. We hebben hier namelijk te maken met (niet doorvertellen!) een zijproject van Go Back To The Zoo. Na het meest recente album besloot de succesvolle Amsterdamse rockband het over een andere boeg te gooien.

Het viertal dook een voormalige gay-sauna in en nam onder de naam St.Tropez wat liedjes op, die vervolgens in heel Nederland een hype ontketenden. Zelfs onze zeer gewaardeerde collega’s van NME raakten in de ban van de mysterieuze nieuwe band. Stiekem vinden wij St.Tropez leuker dan Go Back To The Zoo en jij na de Popronde vast ook. Maar misschien is het beter dat we ook dat maar onder ons houden.

Optredens Popronde
17/09 – Doornroosje, Nijmegen

18/09 – De Flierefluiter, Apeldoorn
24/09 – Ciccionina, Delft
26/09 – De Heks, Deventer
27/09 – Bracke, Heerlen
01/10 – The Doctor, Wageningen
02/10 – P79, Den Bosch 
03/10 – Schouwburg Almere/KAF, Almere
08/10 – Vera, Groningen
09/10 – Doppio Espresso, Arnhem
10/10 – Patronaat Café, Haarlem
15/10 – De Witte Bal, Assen
16/10 – Studio, Tilburg
17/10 – 330 Live, Den Haag
25/10 – Metropool, Hengelo 
29/10 – Gebr. de Nobel, Leiden
30/10 – Neushoorn, Leeuwarden
31/10 – Groene Engel, Oss
05/11 – SenZa!, Emmen
07/11 – Rotown, Rotterdam

Moon Tapes
Voor fans van: The Smiths

Moon Tapes

Het Amsterdamse Moon Tapes is qua sound één van de meest bijzondere bands van de Popronde. Hun dromerige shoegaze maakte eerder dit jaar al indruk in de vorm van single A Little Bit Of Paris. Hun muziek werd eerder gemixt door Daniel James Schlett (DIIV, The Drums) en opgepikt in Japan, Mexico, Australië en Engeland. De fijne klanken van Moon Tapes zouden dan ook zo uit Manchester (The Smiths, The Stone Roses) afkomstig kunnen zijn. De eerste EP van het viertal is inmiddels onderweg. Wij kunnen niet wachten!

Optredens Popronde
18/09 – ACEC, Apeldoorn
25/09 – Stroomhuis, Eindhoven
01/10 – Vreemde Streken, Wageningen
03/10 – Endzjin, Almere
08/10 – Het Concerthuis, Groningen
09/10 – Den Koopman, Arnhem
10/10 – La Pien Noir, Haarlem 
16/10 – Het Stadshuys, Tilburg
22/10 – EKKO, Utrecht
24/10 – Dordrechts Museum, Dordrecht
29/10 – Duke of Oz, Leiden
30/10 – Academie voor Popcultuur, Leeuwarden

Tamarin Desert
Voor fans van: Temples

Tamarin Desert

De golf van psychedelica is eindelijk ook aangekomen in Nederland. Bands als Temples en Tame Impala gooiden eerder al hoge ogen met een sound die gebaseerd is op de sixties en zij krijgen nu in Nederland opvolgen van bijvoorbeeld Tamarin Desert. Het Eindhovense viertal bracht dit jaar met Fool’s Last Stand en Dreams al twee ijzersterke tracks uit, die de zweverigheid van de psychedelische rock perfect combineren met sterke liedstructuren en catchy hooks.

Optredens Popronde
17/09 – Merleyn, Nijmegen
18/09 – Klein Berlijn, Apeldoorn
24/09 – Bierfabriek, Delft
27/09 – Morenhoek, Heerlen
08/10 – Vera, Groningen
09/10 – De Kroeg, Arnhem
10/10 – De Flapcan, Haarlem
11/10 – De Bosuil, Weert 
16/10 – Bibliotheek Midden-Brabant, Tilburg
17/10 – Zwarte Ruiter, Den Haag 
23/10 – De Splinter, Venlo 
31/10 – Toffee, Oss
07/11 – V11, Rotterdam
12/11 – ’t Hof, Middelburg

Tom Tukker
Voor fans van: James Blake

Tukker1

Bij het eerste akkoord van zijn eerste single, het gloednieuwe Barely Here, betovert de Amsterdamse Tom Tukker zijn luisteraar al. Hij houdt de balans tussen elektronica en folk en presenteert een dromerig en zweverig eindproduct van grote schoonheid. Tukker trok met een piano en een laptop het bos in en schreef daar, weg van alles, zijn eerste nummers, die binnenkort in de vorm van een EP zullen worden uitgebracht.

Optredens Popronde
17/09 – Doornroosje, Nijmegen
24/09 – De Oude Jan, Delft
25/09 – Nul Zes, Eindhoven
10/10 – Briljant, Haarlem
22/10 – Koffie Leute Brauhaus, Utrecht
29/10 – Duke of Oz, Leiden

The Homesick
Voor fans van: Beach Fossils

The Homesick


Friesland’s finest! The Homesick, dat andere project van Elias ‘Yuko Yuko’ Eigersma groeit langzaam maar zeker uit tot een heuse cultband. De dansbare popliedjes van de drie uit Dokkum zijn te herkennen aan zweverige gitaarklanken en humoristische teksten. Wat de lome liedjes van het trio inspireert? Intense verveling en isolatie van de buitenwereld. En bier.

Optredens Popronde
17/09 – Doornroosje, Nijmegen
18/09 – Klein Berlijn, Apeldoorn
19/09 – Het Vliegende Paard, Zwolle
24/09 – Ciccionina, Delft
25/09 – Stroomhuis, Eindhoven
27/09 – Coasters, Heerlen
09/10 – Willemeen, Arnhem
10/10 – La Pien Noir, Haarlem
17/10 – Paardcafé, Den Haag
22/10 – Het Gegeven Paard, Utrecht
29/10 – Gebr. de Nobel, Leiden
07/11 – Bar3, Rotterdam

Mountaineer
Voor fans van: The Tallest Man On Earth

Mountaineer

Wie gaat er schuil achter het geheimzinnige pseudoniem Mountaineer? De Amsterdamse muzikant Marcel Hulst. Eind vorig jaar bracht hij met 1974 een genre-overstijgende plaat uit, die akoestische folk combineert met synths en percussie. Wat wél in een paar woorden te vatten valt is de sfeer die de nummers van Mountaineer met zich meedragen: die is doorgaans dromerig, melancholisch en ronduit betoverend.

Optredens Popronde
17/09 – De Hemel, Nijmegen
27/09 – Toon Hermans Huis Parkstad, Heerlen
01/10 – BBLTHK, Wageningen
22/10 – Blackbird, Utrecht
07/11 – Buiten Deli & Lunch, Rotterdam
15/11 – Nul Vijf En Dertig, Hilversum
19/11 – Brandpunt, Breda

Nancy Acid
Voor fans van: FIDLAR

Nancy Acid

Nog zo’n obscuur bandje uit de beruchte Amsterdamse onderwereld: Nancy Acid. Met een mix van garage-rock, surf-pop en punk maakt het duo het de luisteraar onmogelijk om stil te staan. Een enorme brok adrenaline wordt verpakt in hapklare brokken van zo’n 2 minuten. Ruis, rauw en riffs; dat lijkt de (onfeilbare) formule van Nancy Acid te zijn. Wij waren nooit echt goed in natuur-, wis- en scheikunde, dus we gaan er maar vanuit dat het allemaal klopt.

Optredens Popronde
17/09 – De Bijstand, Nijmegen
25/09 – Area 51, Eindhoven
10/10 – Pitcher, Haarlem
22/10 – België, Utrecht
07/11 – V11, Rotterdam

our Minor fall
Voor fans van: Strand Of Oaks

Our Minor Fall

Mocht het tijdens het feest der opkomende Nederlandse muziek typisch Nederlands weer zijn, dan biedt our Minor fall je de kans om je op te warmen. Het Amsterdamse zestal maakt namelijk een ingetogen mix van indie en folk. De band heeft met een cellist en een violiste een ongewone bezetting. Ook de liveshows van de Amsterdammers staan als uniek en aangrijpend te boek. Zowel binnen- als buiten Nederland (de band tourde bijvoorbeeld al in Ierland) weet men dat, terecht, steeds meer te waarderen.

Optredens Popronde
17/09 – Camelot, Nijmegen
18/09 – Finnegan’s, Apeldoorn
26/09 – Piknik, Deventer
17/10 – De Bordelaise, Den Haag 
22/10 – Stairway to Heaven, Utrecht
29/10 – Waag (Boterhal), Leiden
30/10 – Paddy O’Ryan, Leeuwarden
31/10 – Jan Cunen, Oss
07/11 – Buiten Deli & Lunch, Rotterdam
13/11 – Kinki Kappers, Alkmaar
15/11 – Puur Smaeck, Hilversum

Postcards From Mars
Voor fans van: Vance Joy

Postcards From Mars

Bart van Dalen, na de Popronde waarschijnlijk beter bekend als Postcards From Mars, is een dynamische singer-songwriter. Zijn sound reikt van indie via pop tot folk en zijn liveshows variëren van solo-optredens tot uitvoeringen met een vijfkoppige band. Wat altijd hetzelfde is, is de schoonheid van zijn harmonieuze, ambachtelijk aandoende liedjes.

Optredens Popronde
17/09 – Daen, Nijmegen
18/09 – Finnegan’s, Apeldoorn
25/09 – Van Moll, Eindhoven
27/09 – Betahuis, Heerlen
01/10 – Diels, Wageningen
02/10 – De Boulevard, Den Bosch
22/10 – Rabarber, Utrecht
07/11 – Boudewijn, Rotterdam

Stillwave
Voor fans van: Editors

Stillwave

Stil? Welnee! Het Utrechtse Stillwave maakt een fascinerende mix van post-punk, alternatieve rock en new-wave, die donker en zwaar is, maar altijd melodieus blijft. Het bracht de band, die vooral bekend is van single Slow Binders, onder meer naar The Cavern Club in Liverpool, De Melkweg, Tivoli, EKKO, Rotown en Simplon. Daarnaast werd de band uitgelicht in enkele Britse muziekmagazines. Kan alleen maar goed zijn toch?

Optredens Popronde
17/09 – Regionaal Archief, Nijmegen
18/09 – ACEC, Apeldoorn
24/09 – De Joffer, Delft
25/09 – Nul Zes, Eindhoven
08/10 – De Kar, Groningen
11/10 – De Gruyter, Weert 
24/10 – Dordrechts Museum, Dordrecht 
15/11 – De Dokter Hilversum

TV Wonder
Voor fans van: Protomartyr

TV Wonder

TV Wonder produceert een mengelmoes van uiterst wonderlijke gitaarklanken. Een gestructureerde puinhoop, kunnen we wel zeggen. De gitaarpop van het Amsterdamse viertal, dat ook op Incubate stond, heeft een unieke sound, waar men niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld al diep van onder de indruk is. TV Wonder, dat eerder het voorprogramma was van onder meer White Fence en Protomartyr, klinkt hypnotiserend en bezeten. Komt dat zien, komt dat zien!

Optredens Popronde
17/09 – De Onderbroek, Nijmegen
29/10 – Gebr. de Nobel, Leiden
30/10 – Academie voor Popcultuur, Leeuwarden

Iguana Death Cult
Voor fans van: Ty Segall

Iguana Death Cult

Maak kennis met de zondaars van Iguana Death Cult! Dit viertal maakt rauwe garage-rock met een psychedelisch tintje. Ook een scheutje surfinvloed is Jeroen Reek en de zijnen overigens niet vreemd. Iguana Death Cult is een hyperactieve machine om lekker op te schreeuwen, te scheuren en te springen. Dat bewees de band al als voorprogramma van bijvoorbeeld The Garden, together PANGEA en The Black Marble Selection. Join the cult!

Optredens Popronde
17/09 – De Bijstand, Nijmegen
25/09 – De Bakkerij, Eindhoven
26/09 – De Heks, Deventer
27/09 – De Tapperij, Heerlen
02/10 – Wold Skate Center, Den Bosch 
08/10 – O’Ceallaigh, Groningen
10/10 – Patronaat Café, Haarlem
22/10 – België, Utrecht
23/10 – Grenswerk, Venlo 
29/10 – Plato, Leiden
31/10 – Lollipop, Oss
07/11 – Bar3, Rotterdam
13/11 – Het is nooit te laat, Alkmaar
19/11 – Catch22, Breda

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s