New album: Tame Impala – Currents

NEW ALBUM
Tame Impala
Currents
(Interscope)

Currents

Dat Kevin Parker op een bepaald moment in zijn carrière zijn gitaar zorgvuldig aan de wilgen zou hangen, zoveel was wel duidelijk. Dat hij het zich daarna zo radicaal op elektronica zou storten als hij doet op Tame Impala’s derde studioplaat Currents kon niemand voorzien. Geen nieuwe riffs dus en geen nieuwe vulkaanexplosies. Wat wel?  

Currents is een plaat vol hooks en catchy melodieën. Om maar meteen met de deur in het spreekwoordelijke huis te vallen: The Less Is Know The Better, misschien wel het stiekeme hoogtepunt van de plaat, bevat één van de beste refreinen die Parker en de zijnen ooit produceerden. Parker’s samenwerking met Mark Ronson, die eerder dit jaar onder meer Uptown Special-single Daffodils voortbracht, heeft de Australiër hoorbaar geïnspireerd op het gebied van productie. Currents is gestroomlijnd en eigentijds.

De riffs die op met name Innerspeaker nog voor gitaren gereserveerd waren, zijn op het nieuwe album in de meeste gevallen ingespeld door synthesizers. Hierdoor veranderd de sound, maar de sfeer niet. De voornaamste reden daarvoor is het thema dat Parker zijn plaat meegeeft. Zijn liedjes gaan (nog altijd) over eenzaamheid. Zijn hoge, dunne stem, die op Currents eigenlijk continu in falset klinkt, sluit daar naadloos op aan.

Parker

Het songmateriaal dan: naast het eerdergenoemde The Less I Know The Better zijn het met name de vooraf uitgebrachte singles die imponeren. Opener Let It Happen bijvoorbeeld, een epos van achtminuten waarin Parker door middel van loops en breaks subtiel flirt met house. The Moment en Yes I’m Changing vormen de sterke inleiding van een ander hoogtepunt, dat de naam Eventually draagt. Net als het grootste deel van de andere tracks is het nummer een glijdende, mierzoete en spannende mengelmoes die af en toe tot energieke explosies. Juist omdat Parker en de zijnen het energieniveau op- en neerschroeven blijft Currents verrassen én past het nieuwe materiaal live prima in de set, zoals de band bewees met hun bejubelde show op Lowlands.

De progressieve pop keert ook terug in het melodieuze ‘Cause I’m A Man, dat direct voelt als een tijdloze klassieker. Currents is een zeldzaam sterke plaat die alle ingrediënten die Kevin Parker door de jaren heen verzamelde combineert tot een eclectisch kunstwerk, dat dynamisch en fris klinkt. Kevin Parker voelt zich hoorbaar bevrijd nu hij de dertien-in-een-dozijn indie de rug toe heeft gekeerd. Het levert een plaat waarin Tame Impala zich promoveert tot de wereldtop. Plaat van het jaar? De herfst moet nog komen, maar wij schrijven Currents vast met potlood op.

Advertenties

Een gedachte over “New album: Tame Impala – Currents

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s