New album: Foals – What Went Down

NEW ALBUM
Foals
What Went Down
(Warner Music)

WhatWentDown2

Er zijn bands die uit het niets een steengoed album uitbrengen. Én er zijn bands die een groeiproces doormaken en jaar na jaar, stukje bij beetje telkens wat dichter bij de top komen. Foals is een band uit de tweede categorie. Eerdere albums blijken slechts vingeroefeningen te zijn geweest voor de ultieme Foals-plaat: het gloednieuwe What Went Down.

Op dit punt in hun carrière hoeft Foals niets meer te bewijzen. De band is uitgegroeid tot één van de grootste rockbands van Groot-Brittannië en lijkt met What Went Down de status van festivalheadliner te gaan bereiken. Dat is natuurlijk ook grotendeels te wijten aan de bijna mythische live-reputatie, die onlangs nog met onder meer een bizarre balkonsprong werd waargemaakt in de Amsterdamse Melkweg.

Enfin, juist het feit dat de buitenbeentjes van Foals zich veilig heeft gespeeld biedt Yannis Philippakis een dosis vrijheid. De band schakelt naar de volgende versnelling en frontman Yannis laat zich voor het eerst ook gaan in de studio. Dit manifesteert zich bijvoorbeeld in de ijzersterke titelsong, hitsingle Mountain At My Gates en gloednieuw live-favorietje Snake Oil, waarop de band zwaarder klinkt dan ooit tevoren.

“Deze jonge veulens hebben hun wilde
manen geenszins verloren”

Is de artistieke kant van de math-rockers dan verdwenen? Behoren de ingewikkelde ritmes en de ingenieuze riffjes tot het verleden? Nee! Foals zou Foals niet zijn als de band niet ook op What Went Down dynamisch en verrassend uit de hoek zou komen. Birch Tree en Night Swimmers bevatten subtiele gitaarpartijen en bijzondere tempowisselingen. Foals weet op een briljante manier de balans te houden tussen zware, epische rock en fijnzinnige, intelligente structuren. What Went Down is daardoor een plaat die de vele gezichten van Foals feilloos weergeeft.

FH Foals

Zo durft de band op bepaalde momenten de flow te onderbreken en rust te pakken voor wonderschone liedjes, waarop de band stiekem doet denken aan Coldplay. De nummers zijn sterk op zichzelf, maar vormen een nog veel sterker geheel. What Went Down is rauw, maar is qua productie precies glad genoeg om een commercieel succes te worden. Zo gek is dat niet als je bedenkt dat James Ford What Went Down produceerde. De beste man was verantwoordelijk voor het meest recente album van Florence + The Machine, de recente, gladdere rockplaat van Mumford & Sons én AM, het gladste en commercieelste album van Arctic Monkeys.

Ondanks de toegankelijke productie blijft Foals intrigeren met een eigen geluid dat nooit te makkelijk of te nonchalant klinkt. De band heeft met Antidotes, Total Life Forever en Holy Fire de eigen grenzen verkend en durft daar nu met What Went Down aan alle kanten nét een stapje overheen te zetten.

Op de eerste editie van Down The Rabbit Hole mocht Foals al eens proeven aan het headlinerschap, in de toekomst moet de belangrijkste plek op het affiche van Lowlands en in eigen land Reading & Leeds of zelfs Glastonbury tot de mogelijkheden behoren. Deze jonge veulens hebben hun wilde manen geenszins verloren en mengen zich met een monumentale plaat in de strijd om de titel van album van het jaar.

Advertenties

Een gedachte over “New album: Foals – What Went Down

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s