Live: Vök @ Paradiso

SONY DSC

Afgelopen dinsdag was de IJslandse en jonge band Vök te gast in de kleine zaal van Paradiso. Na in mei dit jaar hun tweede EP te hebben uitgegeven was het hoog tijd om aan Amsterdam te laten zien wat ze te bieden hadden. Off Tune was erbij.

Onderin Paradiso kun je de geluiden van de jonge IJslandse band al horen. Hun eerste nummer, Waterfall, schetst de sfeer van de rest van het optreden: mysterieus, intens en diep. De kleine zaal is voor Vök een paradijs; hun muziek is zonder twijfel het best over te brengen in een kleine en intieme ruimte, waar men compleet op kan gaan in de muziek. Wat we nog niet weten is dat het mysterie en de intensiteit met elk nummer exponentieel zal groeien.

SONY DSC
Vök in Paradiso. Foto: Emma van der Marel

Dan ontwaakt het publiek plots uit de zorgvuldig opgebouwde trance. Gitarist Ólafur Alexander, breekt een snaar. De andere bandleden, Margrét (zang/gitaar), Andri (saxofoon/synth) en Jón (drums) zorgen voor enig vermaak tijdens het wachten. De IJslanders zijn vaak genoeg in Nederland geweest, maar nog nooit hebben ze de kans gehad om Amsterdam te bezoeken. Nadat de zaal is gevraagd hoe ze het best de toerist uit kunnen hangen, wordt geantwoord uit de rechterhoek van de zaal: “Smoke weed!” Gelukkig is Ólafur alweer klaar om de show voort te zetten.

SONY DSC
Vök in Paradiso. Foto: Emma van der Marel

Een verhaal over de regen kondigt het nummer Tension aan, een nummer van hun gelijknamige EP. Margréts unieke stem heeft tijdens het nummer iets weg van de regen van die dag: zacht en droevig. Voor haar meeslepende gezang hoef je niet te luisteren naar wat ze zegt. De emotie die ze overbrengt zegt meer dan genoeg, meer dan woorden ooit zouden kunnen zeggen.

SONY DSC
Vök in Paradiso. Foto: Emma van der Marel

Dan volgt het bewijs van de Wet van Murphy. Tijdens hun één na laatste nummer breekt er iets in de saxofoon van Andri. Nog even probeert hij hem aan de praat te krijgen, maar niks lijkt te werken. Juist het nummer waar de saxofoon onmisbaar is, Before, zal het toch echt moeten doen zonder saxofoon.

SONY DSC
Vök in Paradiso. Foto: Emma van der Marel

De sfeer in de zaal slaat om. Iedereen wordt wakker uit de trance waarin de IJslanders het publiek heeft gebracht. Interactie met de zaal ontstaat door het gebrek van de saxofoon: de zaal heeft oprecht te doen met de saxofonist. Applaus klinkt, ver voordat de band klaar is. Applaus voor de moeite die de band doet om de zaal te vermaken zonder saxofoon en met gebroken snaren. Applaus niet voor de muziek, maar voor de personen zelf. Dat is iets wat je niet vaak ziet.

SONY DSC
Vök in Paradiso. Foto: Emma van der Marel

Before wordt een de kers op de taart. De zaal zingt de partij van de missende saxofoon uit volle borst mee. En niet voor niets: de band bedankt de zaal met een encore: nogmaals klinkt Waterfall.

SONY DSC
Vök in Paradiso. Foto: Emma van der Marel

De diepe slaap waarin Vök de zaal heeft gebracht is onbeschrijfbaar. Het is een droom over het thuisland van de IJslanders waar je de geisers hoort borrelen, de watervallen hoort kletteren en waar de muziek als een warme golf over je heen slaat.

Foto top: Emma van der Marel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s