New album: The Strypes – Little Victories

NEW ALBUM
The Strypes
Little Victories
(Virgin / Universal)

The Strypes

Toen The Strypes twee jaar geleden debuteerden met Snapshot vond de muziekwereld snel een bijpassend hokje voor de vier Ieren: jonge band, oude sound. Helemaal belachelijk is dat natuurlijk niet, maar op tweede plaat Little Victories tonen de tieners eens te meer aan dat ze zich niet laten definiëren door anderen.

Leven de jongelingen sinds de release van hun debuut een leven vol seks, drugs en rock-‘n-roll? Not quite. “We hebben geen backstage-feestjes. Ik ga gewoon naar bed,” bekende toen 16-jarige drummer Evan Walsh in een interview. Hoe anders presenteert het kwartet zich op het podium! De dampende shows vol brutale blues-rock oogsten de lof van onder meer Noel Gallagher en Elton John.

Ondertussen blijven de heren wat langer op, zo blijkt uit een flink aantal passages in de teksten van frontman Josh McClorey. Zou die zonnebril waar hij zelden van wijkt dan toch een verzameling wallen verbergen? Ook op andere gebieden moest en zou er natuurlijk een hoop veranderen. Het plan? Nieuwe paden bewandelen!

Strypes1

Op Little Victories begeven de retro-laarsjes van de jonge gentlemen zich inderdaad op nieuwe wegen. Die wegen zijn vaak al wel door andere platgetrapt overigens. Zo doet Eighty-Four denken aan Arctic Monkeys en horen we verder bijvoorbeeld The Fratellis, The Jam, The Kinks en The Black Keys. Met dank aan het fraaie en uitgebreide I Wanna Be Your (Everyday), misschien wel het meest vernieuwende liedje op het album, durven we zelfs een zekere boyband uit Liverpool te vermelden.

Toch wordt er ook nog voldoende gescheurd op Little Victories. Op dampende nummers als Now She’s Gone en opener Get Into It bijvoorbeeld, of op het sterke I Need To Be Your Only. Ook Queen Of The Half Crown is een hoogtepunt. Als we dan tegen het einde van de plaat ook nog getrakteerd worden op een swingende harmonica-solo (Status Update) weten we het zeker: we hebben hier te maken met de tweede klassieker in de discografie van The Strypes.

The Strypes klinkt op Little Victories net wat volwassener dan op debuut Snapshot, terwijl de jeugdige branie wel bewaard blijft. Kleine overwinningen? Dit album is een grote zegetocht!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s