Live: As Elephants Are @ EKKO

As Elephants Are5

Wie zijn fiets tegen half negen in het overvolle fietsenrek aan de Utrechtse Bemuurde Weerd propt staat een vervelende verassing te wachten. Er staat namelijk een rij voor Poppodium EKKO; een zeldzaamheid. Erg schokkend is dat overigens helemaal niet, want de band die op het programma staat, het Britse As Elephants Are, heeft in de voorafgaande periode de nodige aandacht van het vaderlandse muziekjournaille. Het resultaat is een uitgebreide tour door Nederland waar de jonge Britse rockformatie de verwachtingen waar komt maken.

In de rij, die langzaam maar zeker verdwijnt in het intieme zaaltje, is direct duidelijk dat het collectief uit Aylesbury erin geslaagd is een zeer gevarieerd publiek te trekken. Qua leeftijd en geslacht zijn de aanwezigen zo divers als de scheve, verkleurde bakstenen in de quasi-industriële doch gezellige voorkamer van de zaal. Toch lijken we te maken te hebben met een beruchte groep: serieuze muziekliefhebbers, die maar al te graag nieuw talent komen ontdekken. De oplettenden onder hen kunnen de jonge rockhonden al ontwaren aan hun rechterkand. Gewoon, aan de tafelvoetbaltafel naast de bar.

Voor het de beurt is aan As Elephants Are is er echter tijd en ruimte voor een voorprogramma. Het Nederlandse Sideditch grijpt de kans om nieuwe zieltjes te winnen en hartjes te veroveren met beide handen aan. Of hun show in EKKO veel effect zal hebben, is echter de vraag. Een aanzienlijk deel van de aanwezigen blijft tijdens de show van het lokale vijftal hangen aan de bar. En dat terwijl de band iets te vieren heeft. Hun set staat namelijk in het teken van de release van hun gloednieuwe album Games Played / Lessons Learned.

Sideditch1
Sideditch in EKKO. Foto: Jacqueline van Arkel

Toch lukt het de formatie vanavond niet helemaal om de kers op de spreekwoordelijke taart te deponeren. De artistieke rock, die doet denken aan bijvoorbeeld Sigur Rós en Foals, is weliswaar dynamisch en intens, maar qua beleving blijft het zowel op het podium als in de zaal wat achter. De band laat horen met bijvoorbeeld Pavlov en Talk of This Town over prima songmateriaal te beschikken en drummer Joris Kwast pakt een hoofdrol met een aantal briljante fills.

Sideditch wisselt intense tracks gedurende de set af met dromerige popliedjes die bijvoorbeeld wat aan Coldplay doen denken. Hierbij zijn glansrollen weggelegd voor toetsenist Job Stroot en de zweverige gitaarloopjes van Martijn van Landschoot, die gretig gebruikt maakt van zijn effectenpedalen. Sideditch heeft met Games Played / Lessons Learned een sterk debuut te pakken, maar zou dat live nog beter ten gehore kunnen brengen.

De vier Britse jongens van As Elephants Are, allen zo rond de twintig jaar, lopen een halfuurtje later simpelweg door het publiek het podium op. De Sideditch-fans hebben inmiddels plaats gemaakt voor aanmerkelijk jongere enthousiastelingen, die (net als de bandleden zelf overigens) direct mee beginnen te deinen als de eerste gitaartonen door de kleine, steeds vollere zaal galmen.

As Elephants Are4
As Elephants Are in EKKO. Foto: Jacqueline van Arkel

As Elephants Are is een viertal jeugdvrienden, hetgeen terug te zien is aan de podiumpresentatie van het talentvolle collectief. De gentlemen zijn perfect op elkaar ingespeeld en hebben aan enkele veelzeggende blikken genoeg om een ongelofelijk strakke show neer te zetten, waarin ze niet of nauwelijks steken laten vallen. Het doet vermoeden dat de band, die nog geen enkel album uitgebracht heeft, op korte termijn zalen als EKKO zal verruilen voor grootschalige popfestivals als Pinkpop.

As Elephants Are3
As Elephants Are in EKKO. Foto: Jacqueline van Arkel

Die potentie wordt slechts versterkt door de publieksbenadering van As Elephants Are. De communicatie vindt logischerwijs grotendeels plaats in de vorm van zanger en gitarist Robert Waters, een natuurlijke frontman met een flinke dosis charisma. Na elk nummer dankt hij het publiek uitgebreid, waarbij hij niet bang is om met superlatieven de smijten. Het klinkt allemaal wat cliché, maar het voelt oprecht én het werkt.

As Elephants Are is voor het eerst te gast in Utrecht, maar meteen tijdens de eerste ‘date’ springt de vonk tussen het publiek en de band over. Het zorgt ervoor dat de nummers op een steeds enthousiastere respons kunnen rekenen. In het begin van de set grijpt de band de aandacht met War Cry en Breathe. Waters en de zijnen trakteren Utrecht vervolgens op nieuwe single Come To Life, dat weleens de definitieve doorbraak van de Britten zou kunnen forceren. Hoogtepunt van de show is echter de frisse hit Crown, dat vanavond moeiteloos wordt meegezongen in de voorste rijen van het publiek.

As Elephants Are1
As Elephants Are in EKKO. Foto: Jacqueline van Arkel

Dan is het helaas na een ruim halfuur al gedaan. Een deel van het publiek blijft enigszins verward staan, tevergeefs wachten op een toegift. Aan goede wil ontbreekt het niet; de nummers van de band zijn simpelweg op. Een betere reden voor een spoedige terugkeer naar de Domstad is er niet, want de smaakpapillen van het publiek zijn merkbaar geprikkeld door de frisse rock met aanstekelijke refreinen, die ongetwijfeld nog lang na zullen echoën (of moeten we zeggen EKKO’en) in de hoofden van de luisteraars.

As Elephants Are2
As Elephants Are in EKKO. Foto: Jacqueline van Arkel

Helemaal zijn de bezoekers dan ook nog niet van de band af: bij de deur staan Waters en zijn sympathieke bandmaten iedereen persoonlijk te bedanken en flyers uit te delen, die in ontvangst worden genomen. Dan worden de fietsen weer uit de fietsenrekken gevist en dansen de achterlichten de Utrechtse nacht in, terwijl de jongens van As Elephants Are met een tevreden glimlach om en een welverdiende sigaret in de mond hun nieuwste fans uitzwaaien.

As Elephants Are7
As Elephants Are in EKKO. Foto: Jacqueline van Arkel

Kort maar krachtig was het, deze ontmoeting met de Britse boys next door. Olifant in de porseleinkast? Geenszins. As Elephants Are is een sympathieke jonge band met een strakke, frisse sound. Twee dagen na hun show in Utrecht speelt het viertal in de Oefenbunker in Landgraaf. Iets zegt ons dat de band volgend jaar op 10, 11 of 12 juni zomaar opnieuw in dat Limburgse dorp te vinden zou kunnen zijn.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s