New album: Destroyer – Poison Season

NEW ALBUM
Destroyer
Poison Season
(Dead Oceans / Konkurrent)

Destroyer 2

Wat begon als een solo-project, groeide later uit tot een band. Stichter Dan Bejar bedacht de wat misleidende naam: Destroyer. Na bijna twintig jaar muziek gemaakt te hebben, komen Bejar en de zijnen met het nieuwe album Poison Season, dat zonder het succes van eerdere albums als Kaputt waarschijnlijk niet zou hebben bestaan. Bejar zelf beweert dat dit album het dichtst in de buurt komt van wie hij is en wil zijn als zanger.

Dream Lover laat direct een eigenzinnige stijl zien. Het klinkt erg experimenteel, maar elke simpele toon is uitgedacht; er valt veel te ontdekken. Richting het einde lijkt Bejar in chaos te verzanden, maar uiteindelijk komt alles op zijn spreekwoordelijke pootjes terecht. Midnight Meet the Rain laat duidelijk de stijl van Dan Bejar horen. Net als in The River pakt hij de luisteraar helemaal in met zijn donkere stem, waarmee hij soms op een swingende wijze vervalt in fluisterachtige praatzang. Hoewel Bejar de liedstructuur bij vlagen durft los te laten, blijven de nummers op Poison Season toch ontzettend catchy. Destroyer varieert in tempo en sfeer en houdt de plaat daarom seconde voor seconde interessant.

Destroyer

Wie verwacht dat de muziek net zo ruig  is als de bandnaam, heeft het mis. Alhoewel, misschien is het toch best rock ’n roll om je deftigste nummer Hell te noemen. Het klassiek geörienteerde nummer zweeft als het ware door de kamer. Magie noemen ze dat. Een van de meest pakkende nummers op het album is Times Square, waar frontman Bejar iets weg heeft van Damien Rice en Bon Iver. De klassieke instrumenten zijn hier ingeruild voor een gitaar en een piano. De sfeer die je kan proeven op het mooiste plein van New York, is ook duidelijk in het nummer terug te horen.

Een gebalanceerd album, dat toch elke keer verrast. Er is niet één sound die bij Destroyer past. Maar wat de band ook doet, het werkt altijd. Poison Season is daarmee één van de meest intrigerende werken van het jaar. Eén ding is zeker: Destroyer is nog lang niet Kaputt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s