Reportage: Don’t Look Back Into The Sun – 5 toffe najaarsfestivals

Disclosure2

Nu zelfs Into the Great Wide Open en Appelpop al een paar weken achter de rug zijn, moeten we langzaam maar zeker concluderen dat de festivalzomer van 2015 erop zit. Geen krappe tentjes, bezwete lichamen en slap bier. Moet je het dan maandenlang volhouden zonder festivals? Welnee! Elke grijze donderwolk heeft, ook in festivalland, een zilver randje: we stellen je voor aan onze 5 favoriete najaarsfestivals uit binnen- én buitenland.

London Calling
Wanneer?
30 oktober – 1 november 2015
Waar?
 Amsterdam
Wie? Circa Waves, Swim Deep, Kurt Vile, Holy Holy, Pretty Vicious, The Jacques, Bully, Waxahatchee, Lower Dens, Girl Band, Låpsley, Beach Baby, Barns Courtney, Lawrence Taylor en anderen
Meer? Officiële website London Calling

CircaWaves

London Calling is al jaren een van de meest toonaangevende showcasefestivals van Europa. Met twee edities van twee dagen (deze keer als uitzondering drie dagen!) per jaar ontdek je in Paradiso gegarandeerd de grootste nieuwe talenten uit de wereld van alternatieve muziek. Oorspronkelijk bestond het programma uit uitsluitend Britse bands, inmiddels zijn ook rising stars uit de VS en Australië van harte welkom. Eerder bood London Calling bijvoorbeeld een springplank aan Blur, Placebo, Snow Patrol, The Libertines, Damien Rice, Bloc Party, Foals, Editors, Kaiser Chiefs, Franz Ferdinand, The Kooks, The Wombats, The Maccabees, Florence + The Machine, Cage The Elephant, Everything Everything, Foster the People, Haim, Kodaline, Royal Blood en Tame Impala.

Le Guess Who?
Wanneer? 19-22 november 2015
Waar? Utrecht
Wie?  Deerhunter, Destroyer, Ariel Pink, Jacco Gardner, Faust, Viet Cong,  Julia Holter, Mikal Cronin, Wavves, A Place To Bury Strangers, METZ, Ho9909, Meat Wave, Ultimate Painting, Protomartyr, Bo Ningen, Ought, Sunflower Bean, The Homesick, Rats On Rafts, The Notwist, Torus, Torii, Hooton Tennis Club, Atlas Sound en anderen
Meer? Officiële website Le Guess Who?

Jacco Gardner

Niet op zoek naar de grote sterren van de toekomst, maar juist naar de koningen van de underground? Dan ben je op de juiste plek bij Le Guess Who? Dit jaar heeft het Utrechtse festival, dat zich focust op psychedelica en punk, een ijzersterke en bovendien unieke line-up, dat deels wordt gecureerd door de artiesten die er spelen. Le Guess Who? staat garant voor dampende shows vol verrassingen en experimenten, die nog lang in je geheugen zullen ronddwalen. Ook voor flinke bakken herrie ben je overigens aan het juiste adres.

Iceland Airwaves
Wanneer?
4 – 8 november 2015
Waar? Reykjavik, IJsland
Wie? Ariel Pink, Árstídir, Aurora, Axel Flóvent, Battles, Beach House, Blaue Blume, Bo Ningen, BRNS, East India Youth, Father John Misty, Fufanu, Hinds, Ho9909, Hot Chip, Júníus Meyvant, Kiasmos, Låpsley, Low Roar, Mourn, Nao, Perfume Genius, Sekuoia, Sin Fang, Skepta, Sleaford Mods, SOAK, Valdimar, Vök, Weval en anderen
Meer? Officiële website Iceland Airwaves

Hinds

Bij een festival denk je misschien niet direct aan IJsland. Toch biedt hoofdstad Reykjavik met Iceland Airwaves een sfeervol evenement met een fascinerende line-up. De beste producten uit de rijke Scandinavische muziekcultuur worden al jaren afgewisseld met een aantal kwalitatieve, middelgrote namen uit de rest van de wereld. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de prachtige setting waarin het festival plaats vindt! Dit jaar is trouwens ook het Nederlandse duo Weval te gast!

Falls Festivals
Wanneer?
28 december 2015 – 1 januari 2016
Waar? Marion Bay, Byron Bay en Lorne, allen Australië
Wie? Bloc Party, Foals, Disclosure, Courtney Barnett, Django Django, Kurt Vile, King Gizzard & The Lizard Wizard, Mac DeMarco, Oh Wonder, SOAK, The Maccabees en anderen
Meer? Officiële website Falls Festivals

Bloc Party

Terwijl wij met dikke truien en warme chocomelk bij het haardvuur zitten, beleven ze in Australië eind december pas hun festivalzomer. Hoogtepunt zijn misschien wel de drie Falls Festivals, die op drie locaties plaats vinden tussen 28 december en 1 januari. Oud & nieuw valt dus precies in het midden! Reden genoeg om de oliebollen en de champagne achter je te laten en 2016 in te luiden op een Australisch strand met een deuntje van bijvoorbeeld Foals, Disclosure, The Maccabees, Mac DeMarco of het hervormde Bloc Party toch?

All Tomorrow’s Parties 2.0 – Nightmare Before Christmas
Wanneer?
27 – 29 november 2015
Waar? Pontins Sand Bay, Wales
Wie? Courtney Barnett, Thee Oh Sees, Natalie Prass, Jessica Pratt, The Notwist, Pharmakon, Viet Cong, Ought, Iceage, Blanck Mass, Föllakzoid, Braids en anderen
Meer? Officiële website All Tommorrow’s Parties 2.0 – Nightmare Before Christmas

Courtney Barnett

Lange tijd was All Tomorrow’s Parties, meestal kortweg ATP, één van de meest toonaangevende organisatoren in de Britse underground. In 2013 zette het concept er, mede door geldproblemen, een punt achter. Voor altijd. Niet dus! ATP herrees dit jaar uit zijn as en organiseert dit jaar een weekend vol shoegaze, post-punk en experimentele elektronica in het noorden van Wales.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s