Reportage: Opvolging verzocht – de 10 headliners van de toekomst

FH Front

Het festivalseizoen van 2015 zit erop. Dat betekent dat de clubs en de zalen weer volstromen, maar vooral dat het tijd is om te beginnen met speculeren over de festivals van 2016. Vissen de boekers van Pinkpop en Rock Werchter volgend jaar weer uit dezelfde headline-vijver om die verdomde tickets maar aan de man te krijgen? Of is er op festivals als Glastonbury en Reading & Leeds eindelijk plaats voor nieuwe instroom? Off Tune tipt de 10 headliners van de toekomst, plus 1 Nederlandse bonus!

Florence + The Machine

FH Florence

Door het uitvallen van Foo Fighters naar aanleiding van de blessure van Dave Grohl was Florence Welch dit jaar plotsklaps headliner van Glastonbury. De immer energieke Britse verzoop niet, maar maakte juist grote indruk. Ook op Rock Werchter zette ze met haar Machine een fraaie show neer op een mooie spot. Met How Big, How Blue, How Beautiful brak Florence + The Machine definitief door en ontgroeide in één klap festivals als Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole. Met Dog Days Are Over, Ship To Wreck, What Kind Of Man, Shake It Out en samenwerking met Calvin Harris Spectrum (Say My Name) heeft Welch inmiddels een flinke handvol hits. Amusement verzekerd! Is er dan toch een reden voor oranje slingers in 2016?

Royal Blood

FH Royal Blood

In het geval van Royal Blood is de vraag niet of, maar wanneer. Binnen een mum van tijd schopten deze brutale Britten het tot ongekende hoogten. Hun ijzersterke debuut sloeg zowel in thuisland Groot-Brittannië als aan de andere kant van de Noordzee in als een bom. De heren speelden al op fraaie tijdstippen op Glastonbury en Reading & Leeds. Dichterbij huis heeft vooral Rock Werchter de smaak te pakken. Vorig jaar al gooiden de Belgen het duo in het diepe. Royal Blood speelde een overtuigende set en mocht dit jaar maar liefst twee keer(!) terugkeren op het festival. Op Best Kept Secret was de rockgigant in wording dit jaar subheadliner onder Alt-J. En dat met pas één album op zak.

Foals

FH Foals

Deze veulens uit het Britse Oxford zijn de afgelopen jaren een stuk volwassener geworden, maar Yannis Philipakkis en de zijnen zijn tegelijkertijd hun wilde manen nog niet verloren. De heren bouwden door de jaren heen een live-reputatie op om U tegen te zeggen én ze mochten op de eerste editie van Down The Rabbit Hole al even ruiken aan het headlinerschap. Met het gloednieuwe, wat gladder geproduceerde album What Went Down lijkt de commerciële doorbraak van de art-rockers een kwestie van tijd. Hun geheime set op Reading Festival was dit jaar één van de hoogtepunten van de internationale festivalzomer. Wij schrijven Foals op als kandidaat-headliner voor Best Kept Secret én tenminste één groot Brist festival in 2016. Daarna is de stap naar de belangrijkste spots van Pinkpop, Lowlands en Rock Werchter vast ook te overbruggen.

Catfish and the Bottlemen

FH Catfish

Volwassenheid, daar moeten de jongelingen van Catfish and the Bottlemen voorlopig nog niets van weten. Met hun jeugdige enthousiasme en frisse rock stalen de charismatische Van McCann en de zijnen het afgelopen jaar met hun eerste plaat de harten van veel Europese muziekliefhebbers. Dit jaar speelde de band onder meer op Rock Werchter, Reading & Leeds en Glastonbury. Dat gebeurde vaak in tenten, maar de grootse refreinen van Catfish and the Bottlemen zijn duidelijk bedoeld voor stadions en hoofdpodia. Het moet raar lopen als de heren uit Wales die locaties op een zeker punt in hun carrière niet bereiken.

Bring Me The Horizon

FH BMTH1

Waar het in het geval van Catfish and the Bottlemen waarschijnlijk nog een paar jaar zal duren voor de headlinespot in zicht komt, zou volgend jaar al het jaar kunnen zijn van Bring Me The Horizon. De band lijkt een van de kanshebbers voor een van de drie belangrijkste spots op Reading & Leeds, waar het vijftal sinds jaar en dag vaste gast is. In Nederland lijkt met het nieuwe, vooruitstrevende album That’s The Spirit ook sprake te zijn van een definitieve doorbraak. Het h-woord nemen we op dat gebied nog niet in de mond, maar een mooie spot op Pinkpop om wat tegengas te bieden aan de veilige popnamen moet kunnen.

Alt-J

FH AltJ

Toegegeven, ze hebben al wat headline-ervaring opgedaan op bijvoorbeeld Best Kept Secret en Latitude. In de toekomst moet dezelfde spot aan de bovenkant van het affiche van grotere festivals echter ook geen probleem zijn voor Alt-J. Dit trio uit Leeds maakte enorme indruk met debuut An Awesome Wave en zette hun carrière moeiteloos door met het even unieke This Is All Yours. Deze zomer compenseerden ze hun wat statische performance met een wonderschone lichtshow, die ook op Glastonbury veel indruk maakte. De volgende keer dat de band terugkeert naar Worthy Farm zou dat zomaar als headliner kunnen zijn. Ook in Nederland timmert Alt-J aan de weg. De band stond dit jaar al in de HMH en speelt later dit jaar in de Ziggo Dome.

CHVRCHES

FH Chvrches

Dé synthpop-band van de afgelopen jaren is terug! CHVRCHES brak in razendsnel tempo door met debuutplaat The Bones of What You Believe, waarop een aantrekkelijk doch uniek geluid te horen was. Met The Mother We Share, Lies (onlangs gecoverd door Muse!), We Sink en Gun scoorde het Schotse trio bovendien meteen een handvol hits. Deze week verscheen opvolger Every Open Eye, dat met singles Leave A Trace, Never Ending Circles en Clearest Blue een gelijkwaardig succes lijkt te gaan worden. CHVRCHES, met frontvrouw Lauren Mayberry (het oog wil ook wat) is een dynamische en energieke liveband die ongetwijfeld in staat is massale festivalweides aan het dansen te krijgen.

Wolf Alice

FH Wolf Alice

Nog zo’n sensationeel rockcollectief uit Groot-Brittannië dan: Wolf Alice! Het viertal is misschien wel de meest besproken jonge band van 2015 en niet zonder reden. Met My Love Is Cool bracht de band rondom frontvrouw Ellie Roswell namelijk zijn langverwachte debuutalbum uit. En dat stelde niet teleur. De plaat staat vol met spookachtige rock die aan elkaar hangt van enorme riffs. Op wereldhits wachten Roswell en de haren nog, maar met hun zweterige shows vol adrenaline behoorden ze deze zomer al wel tot de hoogtepunten van de Britse festivals én Best Kept Secret. Over vijf tot tien jaar zou de band zomaar aan de top van het affiche kunnen staan.

Tame Impala

Tame Impala

Dit jaar veranderde Tame Impala door middel van het gevierde album Currents van een dertien-in-een-dozijn-indieband in een globale sensatie. Kevin Parker en de zijnen volgden hits als Feels Like We Only Go Backwards en Elephant op met bijvoorbeeld Let It Happen, Eventually en The Less I Know The Better. Het resulteerde dit jaar al in een prachtige set op Lowlands, één van de hoogtepunten van de hele festivalzomer. De headlinepositie werd een klein uur later echter gevuld door Major Lazer. Volgend jaar zou het jaar kunnen zijn dat Tame Impala de belangrijkste act is op bijvoorbeeld Best Kept Secret of Down The Rabbit Hole.

Jake Bugg

Jake Bugg

Hij is pas 21, maar hij heeft al twee albums vol fraaie folk-klassiekers op zijn naam staan: we hebben het natuurlijk over Jake Bugg. De jonge Brit is geen showman, maar hij heeft de sound en het songmateriaal om het goed te maken. Daarbij: wat niet is, kan nog komen. Hij heeft ervaring om meerdere festivals in Groot-Brittannië en Europa en stond eerder al op eigen kracht in een uitverkochte Royal Albert Hall. Met zijn derde album, de verwachte opvolger van Shangri La, kan Bugg vast weer een paar stappen omhoog zetten op de festivalaffiches. En dan? The sky is the limit

Nederland-bonus: Kensington

FH Kensington

Is er dan helemaal geen hoop op een Nederlandse headliner op Pinkpop of Lowlands? Jawel! De Utrechtse heren van Kensington braken door met tweede plaat Vultures en zijn inmiddels, na de release van derde album Rivals, uitgegroeid tot de grootste rockband van het land. Eloi Youssef & co. verkochten binnen no time twee keer de Ziggo Dome uit en maakten eerder veel indruk op zowel Pinkpop als Lowlands, waar ze hun epische rockrefreinen extra kracht bijzetten door middel van allerhande special effects. Vooral de headlinespot van Pinkpop lijkt voor Kensington steeds dichterbij te komen.

Wie zijn volgens jou toekomstige headliners van Glastonbury, Lowlands of Pinkpop? Laat het ons weten!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s