Live: Nordic Delight Norwegian Night @ EKKO

SONY DSC

Voor heel even staat de Dom op zaterdag 26 november niet in Utrecht, maar in de Noorse hoofdstad Oslo. Nordic Delight is namelijk terug in EKKO! De gepassioneerde organisatie stelt liefhebbers door middel van een Norwegian Night eens te meer in de gelegenheid als allereerste kennis te maken met het Scandinavische neusje van de muziekzalm: Emilie Nicolas, Fay Wildhagen en Bloody Beach.

Nadat een deel van de bezoekers zich al te goed heeft gedaan aan een overheerlijk en bovendien Noors diner, is het de eer aan Emilie Nicolas om het muzikale deel van de avond te openen. De mysterieuze zangeres gaat geheel in het zwart gestoken, net de driekoppige band die haar op het podium vergezeld met velerlei elektronische hulpmiddelen.

SONY DSC
Emilie Nicolas op Nordic Delight Norwegian Night in EKKO. Foto: Fabian van Hal

Nicolas begint voor een halflege zaal, maar weet met de bombastische elektro-folk van haar debuut Like I’m A Warrior, dat dit jaar eindelijk ook in Europa verscheen, al snel alle aandacht op te eisen. Live klinken de tracks net wat dansbaarder en harder dan op de plaat, zo blijkt. De subtiele invloeden van house en dubstep klinken vanavond dan ook duidelijk door. Het resulteert, in combinatie met een fraaie lichtshow, in een spannende set die van duisternis naar euforie en weer terug zwiert.

Emilie Nicolas op Nordic Delight Norwegian Night in EKKO. Foto: Fabian van Hal
Emilie Nicolas op Nordic Delight Norwegian Night in EKKO. Foto: Fabian van Hal

Qua stijl en sound doet Nicolas wat denken aan haar Zweedse collega Lykke Li. Vooral in afsluiter Pstereo, de DumDum Boys-cover die haar doorbraak veroorzaakte, schiet haar dromerige stem enkele malen op indrukwekkende wijze de hoogte in. Ook eigen tracks als Nobody Knows, Let You Down en Grown Up, een nummer over haar vader dat duidelijk een emotionele lading bezit, schiet Nicolas echter keer op keer in de roos. Terwijl een deel van het publiek letterlijk net binnenkomt, komt Nicolas dat bij ons al vroeg op de avond in spreekwoordelijke zin. Keihard.

Fay Wildhagen op Nordic Delight Norwegian Night in EKKO. Foto: Fabian van Hal

Toch blijkt het te vroeg om haar al tot het hoogtepunt van de avond te bombarderen. Nicolas heeft op dat vlak namelijk concurrentie van een andere lieftallige Noorse: Fay Wildhagen is de naam. Het contrast tussen de twee had onmogelijk groter kunnen zijn. Waar Nicolas op het podium overkomt als een soort strenge diva, maakt Wildhagen het bijna Nederlands gezellig in EKKO. De één een strakke paardenstaart, de ander een warrige bos krullen; zelden waren haardrachten zo illustratief.

Fay Wildhagen op Nordic Delight Norwegian Night in EKKO. Foto: Fabian van Hal
Fay Wildhagen op Nordic Delight Norwegian Night in EKKO. Foto: Fabian van Hal

Fay Wildhagen ontpopt zich al snel tot één van de charmantste artiesten die we dit jaar zagen. Ze giechelt er op los en maakt grapjes in gebrekkig Engels. Ze is merkbaar onder de indruk van de opkomst bij haar eerste show in Nederland: “Wauw, echte levende mensen.” We zouden pagina’s kunnen vullen over de ontwapenende kracht van de sympathieke en goedlachse Noorse, die met haar ietwat ongemakkelijke praatjes al snel de lachers op haar hand heeft.

Fay Wildhagen 1
Fay Wildhagen op Nordic Delight Norwegian Night in EKKO. Foto: Fabian van Hal

Die liefdesbrieven zullen we bewaren voor een volgende keer, want we willen Wildhagen’s muziek de aandacht die het verdiend niet ontzeggen. Want hoewel Wildhagen het ene moment een volksfeest lijkt te ontketenen in EKKO, krijgt ze de zaal het andere moment muis en muisstil. Je kunt er een plectrum (waarvan Wildhagen er in haar korte set een stuk of vijf doorheen jaagt) horen vallen.

Wildhagen heeft dan ook een bijzonder, haast organisch, vogelzangachtig stemgeluid, dat vooral in de traditionelere akoestische folknummers tot de verbeelding spreekt . In deze nummers, die ongeveer de helft van de set vormen, schaart ze zich qua sfeer in het rijtje van bijvoorbeeld The Lumineers, Of Monsters and Men en Bon Iver. Een mooie rol is hierin weggelegd voor de violiste en de celliste in Wildhagens band.

SONY DSC
Fay Wildhagen op Nordic Delight Norwegian Night in EKKO. Foto: Fabian van Hal

Toch zijn het de wat donkerdere nummers, die waarin Wildhagen de akoestische gitaar weglegt en de elektrische ter hand neemt, waarin de Noorse de meeste indruk maakt. Ze klemt haar plectrum tussen haar tanden en grossiert in uitgesponnen, John Mayer-esque solo’s, die vooral tegen het einde van haar set tot grootse climaxen leiden.

Wildhagen zelf tolt als een malle over het podium, haar gezicht verborgen onder haar bos krullen. De afwisseling tussen lichter, akoestisch materiaal en zwaarder, elektrisch materiaal roept de vergelijking met bijvoorbeeld Ben Howard op. Fay Wildhagen levert een dynamische show af en steelt direct de Nederlandse harten, zonder zich op te dwingen. Kortom, een eerste date waar de vonken vanaf sprongen.

SONY DSC
Fay Wildhagen op Nordic Delight Norwegian Night in EKKO. Foto: Fabian van Hal

Hoe die band ook alweer heette waarvan Fay tijdens haar set de naam ook eventjes vergeten was? “Bloody Beach!” Goedzo, Fay. “Jullie moeten allemaal bij hen gaan dansen!” De praktijk wijst uit dat we een klein uurtje later eigenlijk niet anders kunnen. De vijf heren van Bloody Beach veranderen EKKO namelijk binnen de kortste keren in een bloedheet tropisch paradijs

Bloody Beach klinkt als een band van de westkust van de VS, maar is een band van de westkust van Noorwegen. Toch hebben we een Scandinavische band zelden zo anti-Scandinavisch horen klinken. Cultband KAKKMADAFAKKA (heerlijk toch, die naam) en Disaster In The Universe, vorig jaar op Nordic Delight Festival, komen nog het meest in de buurt.

Fay Wildhagen op Nordic Delight Norwegian Night in EKKO. Foto: Fabian van Hal

De dansbare mix van Bloody Beach, dat een kleurrijke show neerzet, bestaat uit poppy elementen zoals die te horen zijn bij bijvoorbeeld Two Door Cinema Club en Vampire Weekend en lo-fi invloeden die we het best toe kunnen schrijven aan Mac DeMarco en Beach Fossils. ‘Tropedelica’, noemen ze het zelf.

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat het precies is, werken doet het als een tierelier. Soms blijkt de band, die net uit de studio komt, wat roestig: “Eigenlijk bedoelde ik dat dít het nummer is waarop jullie moeten dansen.” Maar eigenlijk komen dat soort momenten de spontane show slechts ten goede.

Bloody Beach opent de dansvloer en breidt zo een geslaagd einde aan Nordic Delight’s Norwegian Night. De gepassioneerde organisatie is in korte tijd uitgegroeid tot een waar kwaliteitskeurmerk dat garant staat voor nieuw talent en kwaliteit. De sterkste editie tot nu toe? Laten we het erop houden dat we dat eigenlijk na iedere editie zeggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s