ALBUM REVIEW: Oh Thunder – Oh Thunder

ALBUM REVIEW
Oh Thunder
Oh Thunder
(eigen beheer)

Oh Thunder 1

Een waarschuwing vooraf aan muziekliefhebbers met OCD: het Nederlandse vijftal Oh Thunder heeft een schijthekel aan hokjes, vakjes, regeltjes en heilige huisjes. De unieke sound die hun nummers hebben is eigenlijk de enige rode lijn op hun indrukwekkende debuutplaat.

Dat wordt al duidelijk bij het intro, dat dan wel weer geheel volgens de conventies de titel Intro draagt. Oh Thunder, niet te verwarren met het Londense Oh Wonder, heet de luisteraar op haast koninklijke wijze welkom door middel van paradijselijke harpklanken. Daarna slaat de sfeer echter snel om. In de verte horen we de donderwolken al naderen.

Oh Thunder2

Eerste track Parade is een pompende mix van moderne elektronica en ambachtelijke trombones. De vocalen van frontvrouw Rosalie Wammes razen rauw door het nummer heen. Het roept vergelijkingen op met bijvoorbeeld Kate Tempest en Sleaford Mods. Binnen één nummer transformeert Oh Thunder al met het grootste gemak van swingend naar dromerig en terug. De toon is gezet.

Vooral de dromerige sound wordt voortgezet op Out of Place, dat wordt ingeleid door kale beats, maar al snel wordt opgewarmd door subtiele baslijntjes. Na het volle Parade, een ware parade van sferen, stijlen en sounds, durft Oh Thunder hier op een minimalistische manier te werk te gaan. Die moed loont.

Bull laat een jazzy, soulvolle kant van het collectief horen, al houden de nummers ook altijd een soort hitgevoeligheid. Misschien wel het hoogtepunt van de plaat is het prachtige Haven, een wonderschoon duet tussen Wammes en trombonist Oliver Emmitt. Alle andere geluiden schitteren hier door afwezigheid.

Toch dient het volgende hoogtepunt zich dan alweer aan, ditmaal in de vorm van het fraaie Naïve, dat halverwege omslaat van kabbelende ballade tot swingend soulstuk. Hoewel, soul? Hier en daar ontdekken we ook een vleugje psychedelica in de sound die Oh Thunder voorschotelt.

Oh Thunder

Op Tangle verweven de zoete harpklanken zich eens te meer met funky elektronica. In de tweede helft van het nummer wordt het fijne nummer opgeluisterd door trombonegeschal en synthesizers. Het uitgesponnen, warme Grey for Goodbye is een sterke afsluiter van een sterke plaat.

Met Oh Thunder trekt de gelijknamige Nederlandse formatie een sfeervol sprookjesbos op waarin achter iedere boom iets te ontdekken valt. Rosalie Wammes & co. nemen hun luisteraars mee op een spannende ontdekkingsreis naar dromenland. Eng wordt het niet, want het vijftal houdt continu je handje vast. Denk vooral niet in hokjes, maar denk bij voorkeur helemaal niet en laat je meevoeren door de eigenzinnigheid van Oh Thunder’s bijzondere debuut. Dondersgoed!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s