ALBUM REVIEW: Disclosure – Caracal

NEW ALBUM
Disclosure
Caracal

De (wellicht) onbewuste metafoor die Disclosure heeft gecreëerd met de titel van hun nieuwe album, omschrijft perfect waar ze voor staan. Caracal, een katachtige die voornamelijk ’s nachts actief is, wat de muziek van Disclosure weerspiegelt. De band heeft laten weten geen house-act genoemd te willen worden, omdat er wel meer schuil gaat achter deze dansbare act. Stijlen als soul en R&B komen in dit album om de hoek kijken.

Het hangt er soms maar net een beetje af van waar ze mee samenwerken, maar The Weeknd is zeker een goede keuze geweest. De hoge stem van de zanger past perfect bij een elektrische sound van Nocturnal. En dan kan er nog van alles fout gaan, maar de beat werkt zo dat het bijna een hitje wordt.

De samenwerkingen kunnen soms wel wat zorgvuldiger worden uitgekozen. Zo zijn we wel even uitgeluisterd als het gaat om Sam Smith, ook al zijn de mannen vriendjes. Toch is Omen niet slecht en zullen fans van Sam Smith dit zeker waarderen. Disclosure valt in dit nummer vrijwel in het niets, ze hebben bewezen dat ze beter kunnen dan alleen een goed getimede drop creëren. Dit was wel anders bij hun vorig samenwerking, waar Latch uitrolde.

Holding On maakt daarentegen beter de verwachtingen waar. Een mooie samensmelting van soul en dance, wat deze samenwerking het onthouden waard maakt. Gregory Porter komt gelijk met een uithaal binnen door de speakers, dat ervoor zorgt dat het stuk daarna ietwat saai is. Maar dit wordt opgelost door het couplet, maar vooral door het pakkende refrein.

Is dat Jay-Z met zijn ‘New York’ hitje? Hoewel de eerste 20 seconden er verdacht veel van weg heeft, is Willing & Able geen ruige hiphop-track. In tegendeel, met de samenwerking van Kwabs is dit een vrij rustig nummer, mede door de minimale beat dat zorgt voor een dromerige sfeer.

Nummers als Jaded en Echoes zijn meer in evenwicht dat de rest van het album. Beats en zang zijn beter op elkaar afgestemd, zodat het echt een geheel wordt. Disclosure heeft echt nog niet helemaal hun oude sound in de prullenbak gegooid. Kenmerkende synths en harde beats zijn nog altijd aanwezig, en swingen doet het ook nog zeker.

Ja, het is misschien toch nog wel een house-act, maar zeker niet de standaard. Met mixen van allerlei andere stijlen, laat Disclosure zien dat ze durven te experimenteren. En wie houdt er nou niet van een beetje soul en R&B?

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s